HomeArtikujKompleksetSi ta mbështesim dikë që vuan nga varësia
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si ta mbështesim dikë që vuan nga varësia

Varësia mund të jetë shkatërruese dhe trajtimi mund të jetë i dhimbshëm. Nëse dëshironi që personi juaj i dashur të ketë një shërim të plotë dhe të fillojë të jetojë një jetë më të mirë, është e rëndësishme ta mbështesni atë.

Sigurisht, kapërcimi i varësisë është kryesisht një udhëtim individual; nuk mund ta detyroni dikë të bëjë punën e nevojshme për të përmirësuar shëndetin e tij, as nuk mund ta bëni punën për të. Sidoqoftë, mund t’u siguroni atyre mbështetje emocionale, siguri dhe të ndihmoni për t’u siguruar që ata e heqin zakonin një herë e përgjithmonë.

 

Cilat janë mënyrat më të mira për të mbështetur dikë që shërohet nga varësia?

 

Shpjegoni se doni të ndihmoni

Së pari, shpjegoni që doni të ndihmoni. Njerëzit që luftojnë me varësinë shpesh e kanë të vështirë të kërkojnë ndihmë – dhe ata mund të mos jenë të sigurt nëse doni të përfshiheni. Qartësoni paqartësitë dhe sqarojeni duke shprehur mbështetjen tuaj drejtpërdrejt. Një deklaratë e thjeshtë si: “Unë e di që po kalon një kohë të vështirë dhe dua të të ndihmoj, në çdo mënyrë që mundem”.

 

Qëndro i durueshëm

Shërimi i varësisë shpesh është një proces i gjatë dhe i mundimshëm. Nuk është një rrugë e shpejtë; është një maratonë dhe ka të ngjarë të ketë sfida dhe pengesa të mëdha gjatë rrugës. Nëse do të qëndroni në një pozicion mbështetës dhe të maksimizoni shanset e shërimit afatgjatë, është e rëndësishme që ju të qëndroni të duruar.

 

Shmang gjykimin

Në mënyrë të ngjashme, është e rëndësishme të shmangni gjykimin. Nëse jeni tipi i personit që nuk ka abuzuar kurrë me substanca dhe ka marrë vendime vazhdimisht të mira gjatë gjithë jetës, është e lehtë të shikosh me përçmim dikë që ka marrë një rrugë tjetër. Është veçanërisht e lehtë të karakterizosh negativisht dikë nëse ai ka bërë dëm, si goditja e të dashurve të tu, vjedhja ose kryerja e krimeve të tjera. Por nëse doni të mbështesni një shërim të shëndetshëm, është e rëndësishme të shmangni deklaratat dhe qëndrimet gjykuese; në vend të kësaj, punoni për të kuptuar pse dhe si përfunduan në këtë pozitë dhe tregoni dhembshuri për ta.

 

Bëhu një dëgjues i mirë

Dëgjimi aktiv është jetësor nëse doni të jeni mbështetës. Në vend që të ofroni ndihmën tuaj direkt, pyesni të dashurin tuaj se si mund të ndihmoni. Pyesni ata se si po ndihen. Lërini të flasin. Nëse marrëdhënia juaj është e tensionuar, mund të jetë e vështirë për të që të hapen. Por me durim dhe mirëkuptim, përfundimisht ata do të fillojnë të flasin me ju. Dhe kur ata të hapen dhe të shohin që ju po dëgjoni, do të ndjehen më mirë.

 

Previous article
Next article

Të fundit