HomeArtikujPsikologjia pozitiveSi të bëhemi kreativ?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si të bëhemi kreativ?

Sipas psikologut kognitiv Robert J. Sternberg, krijimi mund të përkufizohet gjerësisht si “… procesi i prodhimit të diçkaje që është origjinale dhe e vlefshme”. Kreativiteti ka të bëjë me gjetjen e mënyrave të reja të zgjidhjes së problemeve dhe situatave që i afrohen. Kjo nuk është një aftësi e kufizuar për artistë, muzikantë apo shkrimtarë; kjo është një aftësi e dobishme për njerëzit nga të gjitha sferat e jetës. Nëse ndonjëherë keni dashur të rritni kreativitetin tuaj, këto këshilla mund të ndihmojnë.

 

1 – Bëni përpjekje për të zhvilluar kreativitetin tuaj

Hapi i parë është të përkushtohemi plotësisht në zhvillimin e aftësive tuaja krijuese. Mos u ndani nga përpjekjet tuaja. Vendosni qëllimet, merrni ndihmën e të tjerëve dhe vendosni kohë mënjanë çdo ditë për të zhvilluar aftësitë tuaja.

 

2 – Bëhuni ekspert

Një nga mënyrat më të mira për të zhvilluar kreativitetin është të bëheni një ekspert në atë fushë. Duke pasur një kuptim të gj ër ë të temës, do të jeni më të aftë të mendoni për zgjidhje novatore t ë problemeve.

 

3 – Shpërblimi i kuriozitetit

Një pengesë e përbashkët për zhvillimin e krijimtarisë është ndjenja se kurioziteti është thjesht ë një kënaqësi. Në vend që të qortoni veten, kur jeni kurioz për diçka shpërblejeni . Jepini vetes mundësinë për të eksploruar tema të reja. Ndërsa shpërblimi i vetes është i rëndësishëm, është gjithashtu e rëndësishme të zhvillohet motivimi i brendshëm. Ndonjëherë, shpërblimi i vërtetë i krijimtarisë është vetë procesi, jo produkti.

 

4 – Jini i gatshëm për të marrë rreziqe

Kur bëhet fjalë për ndërtimin e aftësive tuaja krijuese , duhet të jeni të gatshëm të merrni rreziqe në mënyrë që të përparoni aftësitë tuaja. Përderisa përpjekjet tuaja nuk mund të çojnë në sukses çdo herë, ju do të vazhdoni të rritni talentet tuaja krijuese dhe aftësitë ndërtuese që do t’ju shërbejnë mirë në të ardhmen.

 

5 – Ndërtoni besimin tuaj

Pasiguria në aftësitë tuaja mund të shtypë kreativitetin, prandaj është e rëndësishme për të ndërtuar besim. Vëreni përparimin që keni bërë, përgëzojeni përpjekjet tuaja dhe gjithmonë vini veshin për mënyrat për të shpërbluar kreativitetin tuaj.

 

6 – Krijoni kohë për kreativitet

Ju nuk do të jeni në gjendje të zhvilloni talentet tuaja krijuese nëse nuk bëni kohë për to. Programoni disa kohë çdo javë për t’u përqendruar në një lloj projekti krijues.

 

7 – Kapërcimi i qëndrimeve negative që bllokojnë kreativitetin

Sipas një studimi të vitit 2006 të publikuar në Proceset e Akademisë Kombëtare të Shkencave , disponimi pozitiv mund të rrisë aftësinë tuaj për të menduar në mënyrë krijuese. Sipas Dr. Adam Anderson, autor i studimit, “Nëse po bën diçka që kërkon të jesh kreativ ose të jesh në një institut think tank, dëshiron të jesh në një vend me humor të mirë”. Përqendrohuni në eliminimin e mendimeve negative ose të vetë-kritikave që mund të dëmtojnë aftësinë tuaj për të zhvilluar aftësi të forta krijuese.

 

8 – Lufto frikën tuaj nga dështimi

Frika se ju mund të bëni ndonjë gabim ose të dështoni në përpjekjet tuaja mund të paralizoj progresin tuaj. Sa herë që e gjeni veten duke strehuar ndjenja të tilla, kujtohuni se gabimet janë thjesht pjesë e procesit. Ndërsa mund të pengoheni herë pas here në rrugën drejt për kreativitetit, përfundimisht do të arrini qëllimet tuaja.

 

9 – Ide për të frymëzuar ide të reja

Brainstorming është një teknikë e zakonshme në mjediset akademike dhe profesionale, por gjithashtu mund të jetë një mjet i fuqishëm për të zhvilluar kreativitetin tuaj. Filloni duke pezulluar gjykimin tuaj dhe vetëkritikën, pastaj filloni të shkruani ide të lidhura dhe zgjidhje të mundshme. Qëllimi është të gjenerojë sa më shumë ide të jetë e mundur në një hapësirë ​​relativisht të shkurtër kohe. Tjetra, përqendrohuni në sqarimin dhe përsosjen e ideve tuaja në mënyrë që të arrini në zgjedhjen më të mirë të mundshme.

 

10 – Kuptoni se shumica e problemeve kanë zgjidhje të shumëfishta

Herën tjetër që ju qaseni një problemi, provoni të kërkoni një shumëllojshmëri zgjidhjesh. Në vend që thjesht të shkoni n ë idenë e parë që keni, merrni kohë për të menduar për mënyra të tjera të mundshme për t’iu qasur situatës. Ky aktivitet i thjeshtë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndërtuar aftësitë tuaja për zgjidhjen e problemeve dhe të të menduarit krijues.

 

11 – Mbani një ditar të kreativitetit

Filloni të mbani një ditar për të ndjekur procesin tuaj krijues dhe për të ndjekur idetë që ju prodhoni. Një ditar është një mënyrë e shkëlqyeshme për të reflektuar në atë që keni arritur dhe për të kërkuar zgjidhje të tjera të mundshme. Kjo revistë mund të përdoret për të ruajtur idetë që më vonë mund të shërbejnë si frymëzim i ardhshëm.

 

12 – Krijo një hartë t ë mendjes dhe grafiku i rrjedh ës

Një hartë mendje është një mënyrë e shkëlqyer për të lidhur idetë dhe për të kërkuar përgjigje inovative për pyetjet. Krijo një hartë të mendjes duke shkruar një temë ose fjalë qendrore. Tjetra, b ëni lidhje me termat ose idetë rreth fjalës qendrore. Ndërkohë që është e ngjashme me idetë, kjo teknikë lejon idetë e degëzimit dhe ofron një mënyrë shumë vizuale për të parë se si këto ide janë të nd ërlidhura.

 

Ndërsa filloni të zhvilloni një projekt të ri, krijoni një tabelë rrjedhëse për të ndjekur prezantimin e projektit nga fillimi në fund. Shiko për shtigje të ndryshme ose sekuenca ngjarjesh që mund të ndodhin. Një tabelë rrjedhëse mund t’ju ndihmojë të vizualizoni produktin përfundimtar, të eliminoni problemet potenciale dhe të krijoni zgjidhje unike.

 

13 – Sfidoni veten dhe krijoni mundësi për kreativitet

Pasi të keni zhvilluar disa aftësi themelore krijuese, është e rëndësishme që vazhdimisht të sfidoni veten në mënyrë që të avanconi më tej aftësitë tuaja. Kërkoni qasje më të vështira, provoni gjëra të reja dhe mos i përdorni gjithmonë të njëjtat zgjidhje që keni përdorur në të kaluarën.

 

Përveç sfidimit të vetvetes, gjithashtu duhet të krijoni mundësitë tuaja për kreativitet. Kjo mund të përfshijë trajtimin e një projekti të ri ose gjetjen e mjeteve të reja për t’u përdorur në projektet tuaja të tanishme.

 

14 – Provoni teknikën “Gjashtë kapele”

Teknika “gjashtë kapele” përfshin shikimin e një problemi nga gjashtë perspektiva të ndryshme. Duke bërë këtë, ju mund të prodhoni më shumë ide sesa mund të keni patur vetëm shikuar situatën nga një ose dy pikëpamje.

 

Kapela e kuqe: Shikoni situatën emocionalisht. Çfarë tregojnë ndjenjat tuaja?

Kapela e barrdh ë: Shikoni situatën në mënyrë objektive. Cilat janë faktet?

Kapela e verdhë: Përdorni një perspektivë pozitive. Cilat elemente të zgjidhjes do të punojnë?

Kapela e zez ë: Përdorni një perspektivë negative. Cilat elemente të zgjidhjes nuk do të funksionojnë?

Kapela e gjelb ër: Mendoni kreativisht. Cilat janë disa ide alternative?

Kapela blu: Mendoni gjerësisht. Cila është zgjidhja më e mirë e përgjithshme?

 

15 – Kërkoni burimet e frymëzimit

Kurrë mos presin që kreativiteti të ndodhë vetëm. Kërkoni burime të reja të frymëzimit që do t’ju japin ide të freskëta dhe do t’ju motivojnë për të krijuar përgjigje unike për pyetjet. Lexoni një libër, vizitoni një muze, dëgjoni muzikën tuaj të preferuar ose merrni pjesë në një debat të gjallë me një mik. Përdorni çfarëdo strategjie apo tekste që punon më mirë për ju.

 

16 – Konsideroni skenare alternative

Kur i afroheni një problemi, shfrytëzoni pyetjet “çka nëse …” për të shqyrtuar çdo skenar të mundshëm. Nëse merrni një qasje specifike, cili do të jetë rezultati? Duke parë këto alternativa paraprakisht, do të jeni më në gjendje të zhvilloni zgjidhje kreative për problemet.

 

17 – Provoni teknikën e mbledhjes

A keni vënë re ndonjëherë se si një ide e madhe shpesh çon drejtpërdrejt në një tjetër? Ju mund të përfitoni nga kjo duke përdorur një “teknikë mbledhjeje” kur jeni duke gjeneruar ide për projektin tuaj. Nëse ideja nuk është e përshtatshme për punën tuaj të tanishme, vendoseni mënjanë për të punuar më vonë ose zbatuar atë në një projekt të ardhshëm.

Previous article
Next article

Të fundit