HomeFokusSi të “shpëtoni” nga prindër toksikë?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Si të “shpëtoni” nga prindër toksikë?

Jeta juaj mund të kthehet në burg nëse prindërit vazhdimisht thonë se nuk jeni mjaftueshëm të mirë. Kjo ndikon shumë gjatë kohës që rriteni, sepse ju lë pa vetëbesim, mendime dhe një zë kritik brenda jush. Për të marrë situatën në dorë, ju duhen këshillat e duhura dhe shumë durim.

Tetë mënyra si mund ta ndryshoni situatën në të cilën ndodheni.

 

Ndaloni përpjekjen për t’i kënaqur ata

Nëse nuk ju pëlqen ajo që prindërit kanë parashikuar për ju, nuk keni pse t’i dëgjoni. Çfarë të bëni: Kënaqni veten dhe jo ata: është në rregull të vendosni veten në radhë të parë. Mos harroni: Ajo që duhet të bëni është të mbani mend se bujaria dhe të kënaqurit të njerëzve janë dy gjëra të ndryshme. Bujaria e vërtetë vjen nga vetëbesimi i mirëfilltë dhe i shëndetshëm nga ndarja e asaj kënaqësie. Sidoqoftë, kënaqësia e njerëzve vjen nga respekti i ulët për veten dhe kërkimi i miratimit të prindërve.

 

Rindërtoni mendimet tuaja

Të jetosh me prindër toksikë do të thotë që ju nuk dini të shprehni ndjenjat dhe mendimet tuaja në një mënyrë të shëndetshme. Është e lehtë të humbasësh kur ka një zë tjetër më të fortë pranë teje. Çfarë të bëni: Praktikoni mendimet tuaja me dikë që mund t’i besoni, si një mik ose një anëtar tjetër i familjes. Për shembull, kur është koha që të dilni me miqtë tuaj, sugjeroni një vend që dëshironi dhe thoni diçka si: “Çfarë mendoni për të shkuar në kinema?” Mos harroni: Preferencat nuk janë diçka për të cilën duhet të filloni një luftë. Bëhet fjalë për ndershmërinë, edhe kur dëgjon mendimin e një personi tjetër, si: “Unë e kuptoj atë që po thua, por unë e shoh situatën ndryshe”.

 

Ndaloni së kritikuari veten

Nëse jeni abuzuar, injoruar ose kritikuar si fëmijë; në mendjen tuaj, ju ndoshta jeni mësuar të flisni ashpër me veten. Ne priremi të mbërthehemi në mesazhe mizore nga njerëzit e tjerë, por ju mund t’i ndryshoni mendimet tuaja. Çfarë të bëni: Bëhuni të vetëdijshëm për zërin kritik brenda kokës dhe shkruani gjërat që thotë. Pranë këtyre, shkruaj një mendim pozitiv për t’i zëvendësuar ato. Nëse mendoni për veten gjëra të tilla si: “Ju kurrë nuk do të jeni të mirë si të tjerët”, zëvendësojeni me “Askush nuk mund të ma zërë vendin”. Mos harroni: Shkoni për një shëtitje, bëni një sy gjumë, vizitoni vendin tuaj të preferuar ose bëni ndonjë gjë që ju pëlqen të bëni. Nëse e shihni që zëri juaj kritik do të dalë në sipërfaqe kur i bëni këto aktivitete, bllokojeni duke thënë: “Unë vlej dhe është e rëndësishme për mua të argëtohem ose të pushoj”.

 

Vendosni kufij dhe zbatojini ato

Kur vendosni kufij të qartë, kjo do të kufizojë mënyrën se si njerëzit e tjerë sillen me ju. Krijon hapësirë ​​fizike dhe emocionale midis prindërve dhe jush, gjë që ndoshta nuk e keni pasur kur ishit fëmijë. Çfarë të bëni: Vendosja e kufijve me prindërit fillon kur përcaktoni se çfarë është jashtë kufijve dhe çfarë jeni të gatshëm të bëni. Mendoni paraprakisht nëse ka ndonjë gjë që nuk doni të ndani me ta. Për shembull, thoni jo për vizitat e befasishme, pasi varet nga ju me kë do të kaloni pushimet dhe përgjigjuni mesazheve dhe telefonatave të tyre kur të jeni gati. Mos harroni: Marrëdhëniet duhet të ndërtohen mbi respektin, i cili nuk vjen me ata që ju trajtojnë keq. Në fillim, mund të jetë e pakëndshme të vendosësh kufijtë dhe t’u thuash prindërve se si dëshiron që ata të sillen me ty.

 

Mundohuni të mos jeni pranë njerëzve të tjerë toksikë

Të rritesh me prindër toksikë ndoshta do të thotë se ke humbur ushqimin, ngrohtësinë dhe dashurinë. Kjo ju tërheq më afër njerëzve që ndajnë cilësi të njëjta me prindërit tuaj. Ju padashur mund të kërkoni dikë me një personalitet të ngjashëm për të marrë mbështetjen që nuk keni pasur nga prindërit. Çfarë të bëni: Bëjini vetes pyetje që do t’ju ndihmojnë të bëheni të vetëdijshëm për llojin e njerëzve nga të cilët jeni të rrethuar, si: “Çfarë kanë të përbashkët?” ose “Çfarë bëni ju që është pothuajse e njëjtë me marrëdhëniet me prindërit tuaj?” ose “Çfarë ju mban me ta?” Mos harroni: Njerëzit e tjerë toksikë mund të kenë të njëjtin ndikim negativ në jetën tuaj, dhe as ju nuk do të gjeni ngrohtësinë, dashurinë dhe atë që keni humbur.

 

Kuptoni që nuk ka asgjë të keqe t’i lini gjërat të rrjedhin vetë

Besnikëria ndonjëherë mund të pengojë kur bëhet fjalë për të mbrojtur veten. Lëshimi mund të duket si vendimi më i vështirë për t’u marrë, por është shumë i rëndësishëm. Çfarë të bëjmë: Edhe nëse njerëzit toksikë nuk e meritojnë gjithë vëmendjen që marrin, është në natyrën tonë të lidhemi me të tjerët. Kjo është arsyeja pse t’i lini ata të shkojnë mund të jetë hapi më i mirë që mund të merrni. Gjendja e marrëdhënies tuaj nuk është faji juaj. Mos harroni: Ju tashmë keni kaluar kaq shumë, prandaj mos mendoni se nuk jeni aq të fortë sa të qëndroni në këmbë për veten tuaj. Ju jeni ai që mund të merrni një vendim, dhe sapo ta bëni këtë, do të filloni të shëroheni.

 

Mos ndani gjithçka me ta

Besimi është një element kryesor për një marrëdhënie të fortë dhe të shëndetshme, dhe informacioni personal duhet të ndahet vetëm me ata që janë të besueshëm. Prindërit toksikë nuk bëjnë pjesë në këtë kategori, veçanërisht nëse ju kritikojnë, ju përgojojnë dhe ndajnë gjëra me të tjerët pa lejen tuaj. Çfarë të bëni: Jini të vetëdijshëm për atë që ndani me prindërit tuaj. Bëjini vetes pyetje para se të hapeni, si: “Çfarë mund të ndaj me prindërit e mi?” Mos harroni: Nëse nuk jeni të detyruar t’u tregoni gjithçka, ndani vetëm atë për të cilën ndiheni të sigurt dhe rehat.

 

Kontrolloni se ku takoheni

Prindërit toksikë janë më të qetë në shtëpi dhe në vende të tjera familjare. Kjo sepse, në këto vende, ata kanë fuqinë të të kontrollojnë ty. Çfarë të bëni: Herën tjetër që dëshironi të takoni prindërit, zgjidhni një vend publik të rrethuar nga njerëz të tjerë. Atje, ju mund të keni kontroll, sepse ata nuk do të kenë të njëjtën mundësi të sillen si në shtëpi. Edhe nëse e bëjnë, ju do të jeni në gjendje të ngriheni dhe të largoheni.

 

Mos harroni: Pasja e kontrollit mbi vendin ku takoheni me prindërit do t’ju japë gjithashtu një shans të jeni të vetëdijshëm për sjelljen e tyre.

Të fundit