HomeFokus Si të zbulosh talentin tënd?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

 Si të zbulosh talentin tënd?

“A kam unë ndonjë talent”? “Po sikur të mos bëj atë që është e duhura për mua?’ ‘Po sikur në jetë është komplet ndryshe?” Pyetje të këtij lloji zhvillohen nëpër mendjen e mijëra njerëzve në të gjithë botën, pavarësisht nga mosha e tyre.

Nëse ju jeni një nga ata njerëz, ndoshta është koha për të bërë një pushim dhe të kuptoni se kush jeni në të vërtetë. Mund të tingëllojë e vështirë – dhe është – por mendoni logjikisht dhe do të kuptoni që sa më shumë të hiqni dorë, aq më gjatë do të ngecni në të njëjtin cikël dyshimesh dhe konfuzionesh se ku jeni duke shkuar në jetë. Për t’ju ndihmuar, këtu është një udhëzues hap pas hap se si të zbuloni se ku qëndrojnë të fshehura talentet tuaja të vërteta.

Kujtoni të gjitha ëndrrat tuaja

Gjëja e parë që ju duhet të bëni është të rikujtoni të gjitha ëndrrat e vërteta që keni pasur gjatë gjithë jetës tuaj – në fëmijëri deri në vitet e shkollës dhe universitetit tuaj, dhe në fund si një i rritur. Shkruajini ato.

 

Ndarja ‘të kesh’ dhe ‘të jesh’

Tani që i keni shkruar të gjitha ëndrrat, duhet t’i ndani në dy kategori:

Ëndrrat ‘E të paturit’: ato që të përfshijnë fitimin e diçkaje që nuk e keni tani.

Ëndrrat ‘E të qenit ‘: ato që të përfshijnë të marrësh një rol të ri në jetë.

Tani shkruaj ëndrrat ‘e të qenit’ veçmas – ne do të punojmë vetëm me ta.

Çfarë provokon një reagim tek ju?

E mbani mend nëse keni ndier ndonjëherë një eksitim drithërues kur shikonit dikë tjetër që përmbushte një rol të caktuar në jetë? A doni të jeni në vendin e tyre? Nëse po, shkruajeni.

Çfarë ju pëlqente të bënit?

Shënoni ndonjë aktivitet ose hobi që keni shijuar duke bërë në të kaluarën. Çfarë të pëlqente të bëje kur ishe fëmijë, ose i ri dhe si i rritur? Çfarë të pëlqen të bësh tani?

Hiqni qafe atë që nuk ju nevojitet

Shikoni të gjitha ato që keni shkruar deri tani. Mendoni fort për secilën nga ëndrrat tuaja ‘të të qenit’ dhe shihni se cilat prej tyre ende shkaktojnë një reagim emocional tek ju – atë ndjenjën e eksitimit të diskutuar në hapin 3. Tani imagjinojeni veten në ato role. Çfarë do të bënit në këtë moment nëse do të ishit në atë rol? Si ndiheni? Kushtojini vëmendje asaj se sa i fortë është reagimi juaj emocional për të imagjinuar veten në role të ndryshme. Vlerësoni forcën e reagimit tuaj për secilin me një shkallë prej 1 deri në 10.

Përjashtoni më të keqen

Tani përjashtoni të gjitha ato ëndrra të “të qenit” për të cilat keni dhënë vlerësimin më të ulëta në hapin e mëparshëm. Këto janë ëndrra nga të cilat ju mund ta përballoni të hiqni dorë tani – është e qartë se ato nuk do të kenë më aq rëndësi për ju, sa kishin në të kaluarën dhe nuk ju duhen më.

Gruponi gjërat së bashku

Pra, tani ju keni një listë të qëllimeve tuaja reale, të lindura, për jetën. Për momentin ata janë të gjithë duke u miksuar në një listë. Shikoni listën me kujdes dhe pyesni veten – cilën nga ëndrrat e mia mund të grupoj? Cilat janë të ndërlidhura ose në thelb shumë të ngjashme?

Emërtoni secilin grup

Shikoni nga afër secilin grup që keni bashkuar dhe jepni një emër secilit. Çdo emër duhet të thotë diçka për një nga talentet tuaja të lindura që çuan në një numër të ëndrrave të ndërlidhura.

Kërkoni lidhje midis grupeve

Pothuajse ia dolëm! Tani thjesht duhet të zbuloni se çfarë është ajo që lidh grupet e ndryshme së bashku. Shkruajini emrat e grupeve në një listë. Mendoni se si ekzistenca e një grupi mbështet ekzistencën e një tjetri. Ky ushtrim pothuajse gjithmonë tregon se ka lidhje midis grupeve.

Kërkoni një prizë për talentin tuaj

Mendoni dhe pastaj shkruani të gjitha mundësitë për realizimin e ëndrrave tuaja në jetën reale. Për cilën fushë profesionale po flasim? Çfarë aktivitetesh përfshin? A kanë ëndrrat dhe talentet tuaja një ndikim në më shumë se një fushë veprimtarie apo profesioni? Sa më shumë ide të krijoni këtu aq më mirë.

Përcaktoni qëllimin e jetës suaj

Pra, tani që keni marrë listën tuaj të mundësive të mundshme për ëndrrat dhe talentet tuaja, vlerësoni secilin skenar në një shkallë prej 1 deri në 10 – nga ideja më e vogël deri tek ajo më tërheqësja. Tani duhet të jetë e qartë se çfarë drejtimi konkret ju duhet të keni për të arritur atë që ju intereson vërtet. Nëse mund të arrini atje, mund të jeni të sigurt se arritja e kësaj ëndrre do t’ju sjellë lumturi të vërtetë në jetë.

Për shkak të natyrës, kur e dini se ku qëndrojnë talentet tuaja të vërteta dhe keni mundësinë t’i realizoni ato, do të ndiheni më të sigurt dhe entuziastë.

 

Të fundit