HomeFokusTë menduarit e tepërt
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Të menduarit e tepërt

Të menduarit e tepërt mund të ndikojë në shëndetin mendor

Në psikologji, ekziston termi ‘rumination’, që do të thotë të menduarit, pra të menduarit e tepërt, i cili është kryesisht i panevojshëm dhe i rëndë, transmeton Telegrafi.

Edhe pse në disa raste është mirë të mendosh më thellë dhe të shikosh të gjitha faktet, nuk është mirë ta bësh këtë për shkak të çdo gjëje të vogël, sepse kjo mënyrë e të menduarit mund të bëhet rraskapitëse me kalimin e kohës, veçanërisht për trurin, i cili ka nevojë për pushim cilësor herë pas here.

Nëse mendoni se është e pamundur të ndaloni hovin e mendimeve, ne ju rekomandojmë mënyra praktike dhe efektive për të parandaluar të menduarit e tepërt.

 

Bëni një orar të të menduarit

Nëse jeni të fiksuar pas mendimeve të panevojshme gjatë gjithë ditës, përpiquni t’i bëni vetes një orar – për shembull, urdhëroni veten të mendoni për gjithçka që ju shqetëson nga ora 13.00 deri në 13.30, ose nga 20.00 deri në 20.30. Nëse hovi i mendimeve ndodh në një kohë tjetër, përveç kohës që e keni caktuar, nuk lejohet t’i kushtoni vëmendje të menduarit, por prisni orarin që keni parashikuar për të. Me kalimin e kohës, të menduarit e panevojshëm do të ulet, dhe në përputhje me rrethanat ju mund të shkurtoni kohën që keni caktuar për të.

 

Bëhuni të vetëdijshëm për veten

Sipas studimeve, shumë individë që luftojnë me përsëritjen e mendimeve kanë nivele të ulëta të vetëvlerësimit. Kjo ndodh sepse besohet se një person nuk është i aftë t’i kapërcejë lehtë sfidat, por duhet të bëjë përpjekje shtesë për t’i kompensuar mangësitë e tij, gjë që e bën të menduarit e tillë të panevojshëm dhe të tepërt. Nëse e keni njohur veten në këtë pjesë, këshilla e ekspertëve është të jeni më të butë ndaj vetes dhe të mos synoni të bëheni i përsosur. Jini pozitiv dhe relaksohuni – atëherë problemet dhe sfidat do të zgjidhen shumë më lehtë.

 

Kontrolloni stresin tuaj

Stresi është një shkak i zakonshëm i të menduarit të tepërt, dhe sa më i stresuar të jetë një person, aq më të hutuar dhe të shqetësuar bëhen mendimet, gjë që çon në të menduarit serioz. Kjo është veçanërisht e dukshme sot, në shekullin e vrullshëm të 21 -të, kur ndeshemi rregullisht me stres gjatë ditës.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të dini se si të kontrolloni stresin: meditimi, aktiviteti fizik dhe koha e kaluar me miqtë në natyrë janë mënyrat e duhura për të kontrolluar dhe lehtësuar stresin.

Previous article
Next article

Të fundit