spot_img

Artikuj të ngjashëm

Vetëkritika negative

Të gjithë kemi një sens kritik të brendshëm. Disa herë, ky zë i vogël mund të jetë vërtet i dobishëm dhe të na mbajë të motivuar drejt qëllimeve si kur na kujton se ajo që do të hamë nuk është e shëndetshme ose ajo që do të bëjmë mund të mos jetë e mençur. Sidoqoftë, ky zë shpesh mund të jetë më i dëmshëm sesa i dobishëm, veçanërisht kur futet në fushën e negativitetit të tepruar. Kjo është e njohur si bisedë vetiake negative dhe me të vërtetë mund të na rrëzojë.

Biseda negative me vetveten është diçka që shumica prej nesh përjeton kohë pas kohe, dhe vjen në shumë forma. Gjithashtu krijon stres të konsiderueshëm, jo vetëm për ne, por edhe për ata që na rrethojnë nëse nuk jemi të kujdesshëm. Ja se çfarë duhet të dini për vetë-bisedimin negativ dhe efektet e tij në trupin tuaj, mendjen tuaj, jetën tuaj dhe të dashurit tuaj.

 

Çfarë është biseda negative me vetveten?

Biseda negative me vetveten mund të marrë forma të ndryshme. Mund të tingëllojë si e bazuar (“Unë nuk jam i mirë në këtë, kështu që duhet të shmangë përpjekjen e tij për sigurinë time personale”, për shembull) ose është e qartë (“Unë kurrë nuk mund të bëj asgjë të mirë!”). Mund të duket si një vlerësim real i një situate (“Unë kam një C në këtë provë. Unë mendoj se nuk jam i mirë në matematikë.”), Vetëm për të kaluar në një fantazi të bazuar në frikë (“Unë kurrë nuk do të jem në gjendje për të shkuar në një kolegj të mirë “). Mosmarrëveshjet e kritikut tuaj të brendshëm mund të tingëllojnë shumë si një prind apo mik kritik nga e kaluara juaj. Mund të ndjekë rrugën e shtrembërimeve tipike njohëse: katastrofizuese, fajësuese dhe të ngjashme. Në thelb, të folurit negativ me veten është çdo dialog i brendshëm që keni me veten tuaj që mund të jetë duke kufizuar aftësinë tuaj për të besuar në veten tuaj dhe aftësitë tuaja, dhe për të arritur potencialin tuaj. Anyshtë çdo mendim që zvogëlon aftësinë tuaj për të bërë ndryshime pozitive në jetën tuaj ose besimin në veten tuaj për ta bërë këtë. Pra, vetëbisedimi negativ jo vetëm që mund të jetë stresues, por mund të pengojë me të vërtetë suksesin tuaj

 

Pasojat e bisedimit negativ me veten

Biseda negative me vetveten mund të na ndikojë në disa mënyra mjaft të dëmshme. Një studim në shkallë të gjerë zbuloi se vetëfajësimi mbi ngjarjet negative ishin të lidhura me një rrezik në rritje të problemeve të shëndetit mendor. Përqendrimi në mendimet negative mund të çojë në ulje të motivimit, si dhe ndjenja më të mëdha të pafuqisë. Ky lloj i dialogut të brendshëm kritik madje ka qenë i lidhur me ankthin apo depresionin, kështu që padyshim është diçka për tu permiresuar dhe rregulluar. Ata që e gjejnë veten shpesh të përfshirë në biseda negative me vetveten priren të jenë më të stresuar. Biseda negative me vetveten mund të çojë në një aftësi të ulur për të parë mundësitë, si dhe në një tendencë të zvogëluar për të përfituar nga këto mundësi. Kjo do të thotë që ndjesia e rritur e stresit vjen si nga perceptimi ashtu edhe nga ndryshimet në sjellje që vijnë prej tij.

 

Pasoja të tjera të vetë-bisedës negative mund të përfshijnë:

Mendimi i kufizuar: Sa më shumë që i thoni vetes se nuk mund të bëni diçka, aq më shumë e besoni atë.

Ndjenjat e depresionit: Disa studime kanë treguar se vetë-biseda negative mund të çojë në një përkeqësim të ndjenjave të depresionit. Nëse lihet i pakontrolluar, kjo mund të jetë mjaft e dëmshme.

Sfidat e marrëdhënieve: Nëse autokritika e vazhdueshme ju bën të dukeni të nevojshëm dhe të pasigurt ose ju e ktheni vetëbisedimin tuaj negativ në zakone më të përgjithshme negative që shqetësojnë të tjerët, mungesa e komunikimit dhe madje edhe një sasi kritike “e gjallë” mund të sjellë një dëm.

 

Si të minimizoni vetë-bisedimin negativ?

Ka shumë mënyra për të zvogëluar bisedën vetjake në jetën tuaj të përditshme. Strategjitë e ndryshme funksionojnë më mirë për njerëz të ndryshëm, prandaj provoni disa dhe shikoni se cilat janë më efektive për ju.

  • Kapni kritikun tuaj: Mësoni të vini re kur jeni vetëkritik në mënyrë që të filloni të ndaleni. Për shembull, vini re kur i thoni vetes gjëra që nuk do t’ia thoni një shoku të mirë ose një fëmije.
  • Mos harroni se mendimet dhe ndjenjat nuk janë gjithmonë realitet: mendimet dhe ndjenjat tuaja për veten tuaj nuk mund të konsiderohen përfundimisht informacion i saktë. Mendimet tuaja mund të anojnë si të gjithë të tjerët, duke iu nënshtruar paragjykimeve dhe ndikimit të humorit tuaj.
  • Jepni një pseudonim Kritikut tuaj të brendshëm: Kur mendoni për kritikun tuaj të brendshëm si një forcë jashtë vetes dhe madje i jepni një pseudonim budalla, nuk është vetëm më e lehtë të kuptoni se nuk keni pse të bini dakord, por bëhet më pak kërcënuese dhe më e lehtë për të parë sa qesharake disa e mendimeve tuaja kritike mund të jenë.
  • Mendo si një mik: Kur kritiku ynë i brendshëm është në rastin më të keq, mund të tingëllojë si armiku ynë më i keq. Shpesh ne do t’i themi vetes në kokën tonë gjëra që kurrë nuk do t’i thoshim një shoku. Pse të mos e ktheni këtë dhe – kur kapni veten duke folur negativisht në kokën tuaj – bëjeni një pikë të imagjinoni veten duke ia thënë këtë një miku të çmuar.
  • Te folurit pozitiv me veten: Hulumtimet kane treguar se vetë-biseda pozitive është një parashikues i shkëlqyeshëm i suksesit. Për shembull, një studim mbi atletët krahasoi katër lloje të ndryshme të të folurit me veten (udhëzues, motivues, pozitiv dhe negativ) dhe zbuloi se vetë-biseda pozitive ishte parashikuesi më i madh i suksesit. Njerëzit nuk kishin nevojë ta kujtojnë veten se si për të bërë diçka aq sa kishin nevojë për t’i thënë vetes se po bën diçka të shkëlqyeshme dhe se të tjerët gjithashtu e vërejnë atë.

Të fundit