spot_img

Artikuj të ngjashëm

VETMIA

A ndiheni ndonjëherë të vetmuar? Rezultatet e një studimi sugjerojnë se ndjenjat, emocionet tuaja në fakt mund t’i bëjnë njerëzit më shumë të vetmuar. Sipas rezultateve të studimit, vetmia mund të përhapet shumë ndoshta si ftohja e zakonshme. Ndërsa një grip mund të përhapet përmes një shtrëngimi duarsh, vetmia mund të përhapet nëpërmjet grupeve të njerëzve nëpërmjet ndërveprimeve negative sociale. Hulumtimet e kaluara kanë zbuluar se njerëzit e vetmuar priren të veprojnë si më të trembur, armiqësorë, të shqetësuar. Ata gjithashtu tentojnë të interpretojnë në mënyrë të ndryshme ndërveprimet shoqërore, shpesh duke parë sjellje të caktuara në të tjerët si një formë refuzimi ose shkarkimi. Studimi përfshinte më shumë se 5,000 individë të cilëve iu kërkua të plotësonin një pyetësor për vetminë, të jepnin një histori mjekësore dhe të merrnin një ekzaminim fizik çdo dy vjet deri në katër vjet gjatë një periudhe dhjetëvjeçare. Pjesëmarrësit gjithashtu treguan se cilët ishin miqtë dhe të afërmit e tyre dhe shumë nga këta individë gjithashtu morën pjesë në studim. Duke parë rrjetet shoqërore të pjesëmarrësve dhe numrin e ditëve të vetmuara që përjetonin çdo vit, hulumtuesit ishin në gjendje të shihnin se si vetmia u përhap në të gjitha grupet.

Studimi gjeti se:

  • Njerëzit ndjehen të vetmuar për rreth 48 ditë nga çdo vit, mesatarisht.
  • Njerëzit kanë rreth 50 për qind më shumë gjasa të përjetojnë vetminë nëse dikush me të cilin janë të lidhur drejtpërdrejt ndjehet i vetmuar.
  • Gratë raportojnë të përjetojnë më shumë  vetminë.
  • Vetmia ka më shumë gjasa të përhapet në rrjetet sociale te gratë sesa te meshkujt.
  • Vetmia ka më shumë gjasa të përhapet në rrjetet e miqve, sesa në ato të familjes.

 

Ndikimi Negativ i Vetmisë

Hulumtimet e mëhershme kanë treguar se vetmia mund të ndikojë në stres, shëndetin e zemrës dhe në imunitetin. Por këto nuk janë fusha e vetme në të cilën vetmia merr numrin e saj. “Të rriturit e vetmuar konsumojnë më shumë alkool dhe marrin më pak stërvitje se ata që nuk janë të vetmuar,” shpjegoi John Cacioppo, bashkëautor i librit Vetmia: Natyra e Njeriut dhe Nevoja për Lidhje Sociale në një intervistë me News and World Report të SHBA-së . “Dieta e tyre është më e lartë në yndyrë, gjumi i tyre është më pak efikas dhe ata raportojnë më shumë lodhje gjatë ditës. Vetmia gjithashtu çrregullon rregullimin e proceseve celulare thellë brenda trupit, duke na predispozuar për plakjen e parakohshme”. Vetmia, sipas shumë ekspertëve, nuk është domosdoshmërisht për të qenë vetëm. Në vend të kësaj, është perceptimi i të qenit i vetëm dhe i izoluar që ka më shumë rëndësi. Për shembull, një nxënës i kolegjit mund të ndihet i vetmuar edhe pse është i rrethuar nga bashkebanues dhe shokë të tjerë. Një njeri i ve mund të ndihet i vetmuar edhe gjate pushimeve edhe pse ai është i rrethuar nga familja dhe miqtë e tij.

Vetmia po bëhet gjithnjë e më zakonshme

Studiuesit gjithashtu sugjerojnë se vetmia po bëhet gjithnjë e më e zakonshme në Shtetet e Bashkuara. Kur u anketuan si pjesë e një pyetësori të vitit 1984, të anketuarit më së shumti raportuan se kishin tre confidante të ngushtë. Kur pyetja u bë përsëri në vitin 2004, përgjigja më e zakonshme ishte zero besimtarë.

Ky trend është për të ardhur keq që ekspertët besojnë se nuk është sasia e ndërveprimit social që lufton vetminë, por që është cilësia . Duke pasur vetëm tre ose katër miq të ngushtë është e mjaftueshme për të shmangur vetemine dhe për të zvogëluar pasojat negative shëndetësore të lidhura me këtë gjendje mendore.

Sipas Cacioppo, “Shoqëria mund të përfitojë duke synuar në mënyrë agresive njerëzit në periferinë për të ndihmuar në riparimin e rrjeteve të tyre sociale dhe për të krijuar një pengesë mbrojtëse ndaj vetmisë që mund ta mbajë të gjithë rrjetin nga zbërthimi”.

Të fundit