HomeFokusZakonet e fuqishme
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Zakonet e fuqishme

Të kesh zakone dhe rutina janë aspekte thelbësore të jetës sonë të përditshme. Pavarësisht nëse doni të arrini një qëllim, të jeni më produktivë ose të jetoni një jetë më të ekuilibruar, zakonet janë ato ndryshime të vogla që mund të sjellin rezultate të rëndësishme me kalimin e kohës.

Një nga librat e preferuar, “Zakonet atomike” nga James Clear, flet për mënyrën sesi zhvillimi i zakoneve nuk duhet të jetë i ndërlikuar ose të ndihet i huaj tek ne. Ju keni fuqinë të zgjidhni zakonet që dëshironi që do t’ju ndihmojnë të përparoni. Nëse nuk jeni plotësisht të sigurt se cilat të shtoni në rutinën tuaj të përditshme, këtu janë pesë zakone kryesore për të filluar dhe që mund të ndryshojnë jetën tuaj.

 

  1. Zgjohuni në një kohë të arsyeshme

Zgjimi herët mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në mënyrën se si do të formësohet dita juaj. Sigurisht, kjo nuk do të thotë se duhet të ngrihesh në pesë të mëngjesit çdo ditë. Megjithatë, trajnimi i trupit tuaj për t’u zgjuar më herët është një zakon i shkëlqyer që do të sjellë një shpërblim të madh. Zgjimi herët ju jep kohë për të plotësuar listën e detyrave të mëngjesit dhe të jeni në gjendje të krijoni rutinën më të mirë për të përballuar ditën. Edhe ngritja 15-20 minuta më herët se zakonisht mund të jetë një zakon i shkëlqyer për t’ia zhvilluar. Mund të mos duket shumë, por është një fillim dhe do të shtojë më shumë kohë në ditën tuaj, kështu që nuk jeni të mbingarkuar me orarin.  Të zgjoheni më herët nuk do të thotë se po flini më pak. Në vitin 2019, Sleep Cycle, një aplikacion falas për të gjurmuar rutinat e gjumit, publikoi një studim të tre milionë përdoruesve të tyre aktivë mujorë. Ata arritën në përfundimin se një person fle mesatarisht 7 orë e 18 minuta çdo natë. Për më tepër, ora mesatare e gjumit ishte 23:39, dhe ora e zgjimit ishte 7:09 e mëngjesit. Të bësh gjumë të mjaftueshëm, por gjithsesi të jesh në gjendje të zgjohesh herët është çelësi për të nisur ditën në rrugën e duhur. Megjithatë, jo të gjithë kanë nevojë për një alarm për t’u zgjuar, dhe kjo është në rregull. Zgjimi rreth orës 7:00 të mëngjesit është në fakt diçka që liderët si Elon Musk dhe Mark Zuckerberg e praktikojnë çdo ditë. Zgjimi herët do t’ju vendosë në një rutinë të mirë ditore që mund t’ju ndihmojë të jeni produktivë.

 

  1. Programoni ditën tuaj

Planifikimi i ditës tuaj është një tjetër shtesë jetike në këtë listë të zakoneve që mund të ndryshojnë jetën tuaj. Është e rëndësishme të dini se çfarë po bëni gjatë ditës për të shmangur shpërqendrimin dhe humbjen e fokusit. Për më tepër, planifikimi i ditës suaj mund t’ju japë një ide për prioritetet tuaja, në mënyrë që të arrini atë që është më e rëndësishme për ju. Me një orar të qartë, mund të jeni produktivë dhe jo të mbingarkuar dhe të zhytur në të gjitha përgjegjësitë tuaja. Por, sigurisht, ka disa gjëra që thjesht nuk do të hyjnë në orarin tuaj, dhe kjo është në rregull. Ne duam të kemi një plan, por gjithashtu nuk duam të punojmë deri në rraskapitje. Nëse orari juaj aktual nuk po funksionon, ka mënyra për ta rregulluar atë.  Sigurisht, disa gjëra janë më të rëndësishme për t’u planifikuar në ditën tuaj sesa të tjerat. Shprehja e mirënjohjes dhe planifikimi i pushimeve janë vetëm disa nga zakonet që mund t’i shtohen ditës suaj. Sigurisht, ju mund t’i jepni përparësi produktivitetit, por gjithashtu duhet të jeni të sjellshëm me veten në mendje gjithashtu. Koha është burimi ynë më i vlefshëm dhe diçka që nuk mund ta kthejmë pasi të ketë ikur. Pasja e një orari do t’ju ndihmojë t’i përdorni me sukses ato minuta dhe orë dhe do t’ju ndihmojë të krijoni një rutinë të mirë, në vend që të humbni kohë.

 

  1. Vendosini vetes afate

T’i vendosësh vetes afate për të arritur çdo ditë është një nga zakonet më të mira që mund të zhvilloni. Shumica e njerëzve nuk i pëlqejnë afatet ose presionin që vjen me to, por kjo në fakt mund të jetë e dobishme kur ndryshoni këndvështrimin tuaj. Të kesh një qëllim në mendje se kur duhet të përfundojë një detyrë mund të ndikojë shumë në ditën tënde. Në vend që të mos keni kurrë në mendje një kohë kur duhet bërë diçka, jepini vetes atë afat kohor. Ka disa gjëra që ndoshta nuk do t’i kishit bërë kurrë nëse nuk do të kishit një afat specifik. Ka disa përfitime kryesore që mund të përfitoni duke punuar brenda një afati. Përgjegjësia është një gjë e madhe. Mbani veten përgjegjës nëse afati juaj vjen dhe shkon dhe ju ende nuk e keni përfunduar detyrën. A keni dikë tek i cili mund të mbështeteni se do të jetë partneri juaj i përgjegjshmërisë? Nëse jo, merrni parasysh të kërkoni t’ju ndihmojë, një mik ose anëtar të besuar të familjes.

 

  1. Krijoni kohë për lëvizje

Krijimi i një zakoni për të lëvizur trupin tuaj gjatë gjithë ditës mund të ndryshojë jetën tuaj. Nuk është mirë që të rrimë ulur gjithë ditën pa u ngritur dhe duke lëvizur. Sipas një studimi të Mayo Clinic 2019, njerëzit që rrinë ulur për tetë orë në ditë pa asnjë aktivitet fizik kanë të njëjtin rrezik për të vdekur si dikush që pi duhan ose është i shëndoshë. Ky është një lajm i keq për shumë njerëz, sepse punët që bëhen ulur janë rritur më shumë se 83% që nga viti 1953, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës.  Ky numër është edhe më i lartë për njerëzit që vazhdojnë të shkojnë në zyrë çdo ditë. Qëndrimi ulur pa stërvitje mund të rrisë shanset tona për shumë rreziqe të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, goditjen në tru, sëmundjet e zemrës, obeziteti, kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut dhe më shumë. Çfarë mund të bëjmë për të kompensuar këto rreziqe shëndetësore? Epo, ne kemi nevojë për aktivitet fizik në jetën tonë. Diçka aq e thjeshtë sa përdorimi i një rutine ose ecja përreth lagjes mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin tuaj. Sigurohuni që të bëni pushime dhe të ngriheni nga karrigia juaj. Qëndrimi në këmbë aq shpesh sa çdo 30 minuta mund të jetë i mirë për ju. Nëse madje mund të qëndroni në këmbë gjatë kryerjes së telefonatave, kjo mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të lëvizur dhe për të shkrydhur këmbët, ndërkohë që po ashtu kryeni punën.

 

  1. Jepini përparësi praktikimit të kujdesit për veten

E besoni apo jo, ju jeni pasuria më e rëndësishme që keni. Duhet të kujdeseni për veten mbi të gjitha. Sigurohuni që të gjeni kohë çdo ditë për të trajtuar kujdesin vetiak. Mund të jetë diçka aq e thjeshtë si meditimi, lutja, leximi, ditari, apo edhe thjesht përqendrimi në një qëllim që nuk lidhet me punën që keni në mendje. Jepini prioritet projekteve të pasionit. Kujdesi vetiak fokusohet si në shëndetin tuaj mendor ashtu edhe në atë fizik. Ne duhet të mbajmë parasysh shëndetin tonë dhe të mos e lodhim veten. Nëse koha juaj lejon caktimin e një kursi mund të jetë i mirë për ju. Mund të jetë e lidhur me punën ose thjesht në një pasion që keni pasur. Është thelbësore t’i japim përparësi vetes dhe mirëqenies sonë.

 

Të fundit