spot_img

Artikuj të ngjashëm

Kontakti me Sy

Njerëzit zakonisht mbajnë kontakt me sy nga 30 deri në 60% të kohës kur janë në bisedë. Por, për të krijuar një lidhje emocionale të vërtetë, duhet të jetë nga 60 deri në 70%. Përdorimi i kontaktit me sy në avantazhin tuaj është një aftësi që mund të zotërohet me praktikë. Nëse jeni duke u përpjekur të arrini në një pikë gjatë një mbledhje bordi ose duke kaluar një mbrëmje romantike me dikë, vështrimi juaj mund të thotë më shumë sesa fjalët tuaja. Ky artikull do t’ju bëjë të vetëdijshëm dhe vlerësoni rëndësinë e mësimit të kësaj aftësie të rëndësishme të gjuhës së trupit.

 

Ju mban më shumë të vetëdijshëm.

Në një grup shoqëror, nëse shihni dikë që ju shikon, mund të filloni të përqendroheni më shumë në veprimet dhe mënyrat tuaja. Mund të jetë një gjë pozitive nëse e merrni atë në mënyrën e duhur. Nëse vëreni që dikush po përpiqet të mos duket se ju ka ngulur syte, kontrolloni dhe shihni nëse ajo që po bëni është e përshtatshme. Sidoqoftë, largimi i një shikimi nganjëherë mund të përdoret për të ngacmohet gjithashtu. Pra, nëse e shihni që gjithçka është në rregull, por dikush ende po ju shikon, thjesht mund ta injoroni këtë person.

Krijon dhe thellon tërheqjen.

Kontakti me sy rrit vetëdijen. Nëse shiheni romantikisht në sytë e të dashurit tuaj, ata menjëherë do të kenë atë ndjesinë nervoze të fluturave në stomak. Dhe kjo është kënaqësi për të dy. Të gjithë e dimë se një buzëqeshje është një mënyrë e shkëlqyeshme për të krijuar dhe thelluar një tërheqje. Duke e bashkuar atë me një vështrim të thellë, e çon atë në nivelin tjetër. Lajmi i mirë është se ne e themi këtë jo vetëm nga përvoja jonë, por edhe me mbështetjen e shkencës.

 

I bën fjalët tuaja më të paharrueshme.

Pavarësisht nëse po flisni me një punëdhënës të ardhshëm ose me dikë që e doni, mbajtja e kontaktit me sy është një shenjë besimi dhe sinqeriteti. Është një mënyrë efektive për të siguruar që ata t’ju kushtojnë vëmendje dhe të mbajnë mend ato që po thoni. Kjo teknikë mund të jetë po aq efektive nëse po bëni prezantime në biznes ose përpiqeni ta bëni fëmijën tuaj të kuptojë diçka. Kjo u vërtetua edhe në një studim që u krye në Universitetin e Wolverhampton.

Ndihmon njerëzit t’ju vërejnë dhe t’ju mbajnë mend.

Ju mund të keni vënë re se njerëzit e suksesshëm kanë një mënyrë të veçantë për të bërë gjeste dhe shikojnë njerëzit ndërsa flasin. Gjuha e tyre e fortë e trupit është çelësi i suksesit të tyre. Hulumtimet kanë treguar që kontakti me sy, i shoqëruar me një lëvizje të papritur, si kthimi i kokës ndërsa mbani shikimin drejt dikujt ose një lëvizje e papritur e duarve, mund t’i bëjë njerëzit të marrin vëmendje nga ju dhe t’ju kujtojnë. Gjuha e fortë e trupit shoqëruar me një vështrim të thellë ka një ndikim shumë të fortë në një audiencë.

 

Mund të përdoret për të dalluar një gënjeshtar.

Shpesh kemi dëgjuar deklarata si “shikoni në sytë e mi dhe më tregoni të vërtetën” në filma, kështu që është e natyrshme të supozojmë se të gënjesh ndërsa shikon dikë në sy është e vështirë. Sidoqoftë, është një mit që njerëzit shmangin gënjeshtrën ndërsa shikojnë drejtpërdrejt në sytë e dikujt, dhe shkenca e mbështet këtë. Por ky mit nuk është plotësisht i pabazuar. Edhe pse është e vërtetë që gënjeshtarët bëjnë më shumë kontakt me sytë sesa treguesit e së vërtetës, kur përballen me kontakt të drejtpërdrejtë me sy, njerëzit kanë tendencë të jenë më të sinqertë. Kjo për shkak të përbërjes tonë të brendshme, e cila daton në ditët tona si gjahtarë dhe mbledhës. Ne nënndërgjegjen tonë besojmë se sytë tanë japin më shumë sesa ato që mund të jemi duke thënë, kështu që ne abstenojmë nga gënjeshtrat ndërsa shikojmë drejtpërdrejt dikë.

 

Mund t’ju bëjë madje të dashuroheni

Disa nga skenat më romantike në filma janë ato ku të dashuruarit  shikojnë në sytë e njëri-tjetrit. Në fakt, ekziston edhe një shkencë pas kësaj. Ju mund të dashuroheni me dikë vetëm duke parë në sytë e tyre, por mund të mos jetë reciproke, sipas hulumtimit. Studiuesit që përdorin kamera të fshehura zbuluan se nëse një burrë shikon një grua për më shumë se 8.2 sekonda, ai ka më shumë të ngjarë të dashurohet me të, në krahasim me nëse e shikon atë për më pak se 4,5 sekonda. Por ky konstatim nuk vlen për gratë. Pra, nëse jeni grua dhe shihni një mashkull që ju shikon për më shumë se 8.2 sekonda, dijeni se ai mund të ketë ndjenja për ju!

 

Tregon respekt dhe vlerësim.

Vendosja e një kontakti të shëndetshëm me sy ndërsa flasim është një shenjë respekti dhe vlerësimi në shumicën e vendeve perëndimore, përfshirë SHBA. Kjo gjithashtu tregon se ju e konsideroni personin tjetër si të barabartë. Nëse ndiheni larg prej kësaj, njerëzit mund t’ju perceptojnë si të paaftë ose jo të besueshëm. Por është e rëndësishme të siguroheni që shikimi juaj të mos shndërrohet në ngulitje sysh. Sidoqoftë, kultura të ndryshme në Azi dhe Afrikë e konsiderojnë të shikuarit drejtpërdrejt në sytë e dikujt që është më i lartë në hierarkinë sociale, si të pasjellshëm dhe mosrespektues. Prandaj është e nevojshme të dini për kulturën dhe traditat e vendit ku ndodheni.

 

Mund të ju ndihmojë të merrni pjesë në një mbledhje të re shoqërore.

Ndonjëherë mund ta gjejmë veten në grupime shoqërore ku mund të mos njohim shumë njerëz, përveç mikpritësit. Këto raste janë një vend i shkëlqyeshëm për t’u shoqëruar dhe për të krijuar kontakte të reja. Dhe shikimi mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar. Nëse krijoni kontakte me sy me dikë në një tubim shoqëror, kjo tregon që dëshironi të afroheni me këtë person dhe të bëni një bisedë. Kjo është një mënyrë e mirë për të thyer akullin dhe për të formuar marrëdhënie kuptimplota.

Të fundit