HomeArtikujAnkthiAnkthi nga Koronavirusi  
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ankthi nga Koronavirusi  

Shumë ankth dhe depresion të detyrojnë të shtysh planet që ishin organizuar prej kohësh.

”Coronavirusi nuk është vetëm një urgjencë shëndetësore, por edhe një epidemi e pasigurisë që përforcohet me përhapjen e pakontrolluar të lajmeve të pavërteta”, deklaroi Shoqata Italiane e Psikiatrisë (SIP).

SIP ka hartuar rregullat anti panik dhe lëshon një apel për të ”mos u larguar nga zakonet e përditshme”.

”Frika nga një epidemi është po aq e vjetër sa njeriu dhe në këtë rast ajo amplifikohet nga përhapja shumë e shpejtë e lajmeve të pjesshme, shpesh herë edhe të gabuara, të cilat mund të shkaktojnë një kolaps besimi në marrëdhëniet midis njerëz dhe institucioneve’’, shpjegon Enrico Zanalda, presidenti i SIP.

‘’Gjithashtu ekziston fakti që virusi ka një ndikim të dhunshëm në jetën e përditshme, duke ndryshuar jetën tonë dhe duke shkaktuar anulimin ose shtyrjen e qindra mijëra ngjarjeve të vogla, por të rëndësishme në jetën e njerëzve, nga ditëlindjet tek pagëzimet”, shtoi ai.

‘’Lajmet kontradiktore që qarkullojnë në internet dhe në rrjetet sociale, të kombinuara me masat e nevojshme të marra, krijojnë një përzierje ankthi që ka ndryshuar perceptimin e shëndetit dhe mirëqenies individuale dhe gjithashtu rrezikon të gjenerojë hipokondri dhe ankth”,  shpjegon Massimo Di Giannantonio, profesor i psikiatrisë në Universitetin e Chieti-Pescara.

‘’Prandaj rregullat anti panik duhet të fillojnë nga serioziteti i komunikimeve zyrtare dhe mediet autoritare, sepse informacioni i saktë ndihmon në zotërimin e frikës’’, shtoi ai.

‘’Pra, mos evitoni zakonet tuaja të përditshme, qëndroni të qetë dhe mos shmangni marrjen e vendimeve nëse jeni në një moment paniku. Dhe, nëse shfaqet ankthi ose depresioni, kontaktoni specialistët’’, është këshilla e mjekëve.

Previous article
Next article

Të fundit