HomeArtikujAnkthiSulmet e Panikut
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Sulmet e Panikut

A mendoni se sulmet e panikut nuk mund të përfundojnë kurrë?

Ti je shefi i emocioneve dhe i trupit tënd!

Sulmet e panikut janë një problem i madh për këdo që duhet të vuajë nëpërmjet tyre. Këto sulme komplikojnë jetën për personin që vuan prej tyre. Ky person mund të besojë se asgjë nuk mund të ndihmojë me sulmet e tij ose të saj të panikut. Kjo nuk është e saktë.

Gjetja e një terapisti që është i specializuar në trajtimin e ankthit dhe çrregullimeve të panikut mund të ofrojë nje ndihmë të madhe në trajtimin e sulmeve te panikut. Ju mund të gjeni shkrime online të cilat do t’ju ndihmojnë të zgjidhni një specialist në zonën tuaj.

Nëse merr kontrollin e sulmeve tuaja të panikut, mund t’i zgjidhësh më mirë simptomat. Ndonjëherë mënyra e vetme për të mposhtur frikën tuaj është të luftosh kundër tyre.

Nëse jeni duke luftuar për të kapërcyer sulmet tuaja të panikut, edukoni veten në strategjitë e frymëmarrjes dhe relaksimit. Frymëmarrja me qetësi mund të jetë e mjaftueshme për të kapërcyer një situatë stresuese.

Nëse mund të kontrolloni shkallën e frymëmarrjes suaj, do të keni një shans më të mirë për të kontrolluar sulmet e panikut. Frymëmarrja luan një rol të madh në sulme paniku, vërejtja dhe kontrollimi i frymëmarrjes mund të zvogëlojë ashpërsinë e sulmit. Frymëmarje edhe më te thella, janë më efektive për qetësimin e një sulmi paniku.

Nëse keni një sulm paniku, ndaloni atë që po bëni, uluni në një vend dhe përqendrohuni në frymëmarrjen tuaj. Merrni frymë thellë përmes hundës tuaj dhe shikoni rritjen e kraharorit tuaj . Numëroni shumë ngadalë deri në pesë ndërkohë që ju thithni ajrin, dhe bëni  të njëjtën gjë kur e nxirrni nga goja juaj. Përsëriteni këtë stërvitje te frymëmarrjes dhjetë herë dhe duhet të filloni të ndjeheni shumë më mirë.

Kur ju jeni duke luftuar kundër sulmeve të  panikut, gjëja e parë që dëshironi të bëni është të bëni një listë të gjithçkaje që ndodh kur keni një atak të tillë. Ju ndoshta po përjetoni të njëjtën gjë çdo herë. Kushtojini vëmendje mënyrës se si ndiheni dhe mësoni t’i njihni këto ndjesi. Kjo do të ndihmojë pafundësisht.

Nëse është e mundur, kërkoni një person të vijë në shtëpinë tuaj për të folur me ju personalisht. Kjo mund t’ju ndihmojë të ndiheni mirë më shpejt.

Një këshillë shumë e dobishme  për tu kujtuar kur përjetoni një sulm paniku është të përpiqesh të jesh njohës i mjedisit tënd dhe çfarë po ndodh në të. Mbani mend, po përjetoni vetëm një ngacmim në sistemin tuaj nervor;dhe ju nuk do të lëndoheni. Të bësh këtë ,pra të njohësh mirë mjedisin rreth teje do të të ndihmojë  ta mbash episodin në një perspektivë të duhur dhe të ndihmon të sjellësh një zgjidhje më të shpejtë. Edhe pse ju duket e tmerrshme që të keni një sulm paniku, kjo këshillë duhet të nxjerre jashtë (qetësojë) disa nga frikërat e  sulmit të panikut.

Nëse stresi po fillon të ndikojë tek ju, është e rëndësishme të bisedoni me dikë. Duke pasur një mik apo një të dashur që ju thotë diçka ngushëlluese, e bën më të lehtë qetësimin. Një përqafim është gjithashtu një mundësi e mirë sepse çliron endorfinën dhe ju relakson. Kontakti fizik mund të jetë shumë qetësues dhe lehtësues në kohë stresi.

Ju mund ti shkruani përvojat tuaja në një bllok ,duke u bërë  një mënyrë e dobishme për të ndihmuar veten nga sulmet e panikut. Krijoni një blog, shkruani për një revistë në internet ose jepni leksione publike. Këto të gjitha mund të shërbejnë si mjete shume të mira për të mposhtur sulmet tuaja të panikut.

Racionalizimi i ndjenjave tuaja ndihmon shumë që ti merrni sulmet e panikut  nën kontroll, ose edhe t’i shkurtoni ato në tërësi. Nëse ndjeni një sulm paniku që po vjen, mbani mend vetëm se sulmet e panikut përbëhen nga emocionet dhe ato nuk mund të ju dëmtojnë vërtet . Mendoni për një pohim pozitiv, pastaj përsërisni afirmimin derisa tju ndihmojë të ndiheni më mirë.

Provoni të ngisni makinën në kohë të ndryshme të ditës dhe natës. Sa herë që jeni brënda makinës suaj, mendoni pozitivisht për veten dhe sa rehatshëm jeni duke i dhënë makinës. Kjo do t’i vrasë ato frikëra!

Ju duhet të kuptoni pse po përjetoni sulme paniku. Përcaktoni problemin dhe zgjidheni tani! Sigurohuni të shpjegoni pse i keni pyetur ata me këtë pyetje.

Gjithmonë ndaloni për të pyetur veten se pse jeni kaq serioz gjatë gjithë kohës. Shikoni paroditë televizive ose merrni me qira një komedi klasike nga Netflix. Gjeni gjëra që ju bëjnë të qeshni dhe mbajini ato përreth jush kur të keni nevojë për një ri-ngritje humori.

Ka disa mënyra për të trajtuar ankthin dhe sulmet e panikut. Mund të duhet kohë për të gjetur se çfarë funksionon për ataket tuaja, por lehtësimi do të jetë patjetër me vlerë. Kombinuar me rekomandimet e një psikologu ose një profesionisti tjetër mjekësor, ju mund të formuloni një strategji të suksesshme kundër efekteve dobësuese të ankthit.

Të fundit