spot_img

Artikuj të ngjashëm

Antrofobia

Fobia e pafundësisë, ose frika nga pafundësia, është një fobi jashtëzakonisht e çuditshme që shumë pak njerëz e njohin. Sidoqoftë, para se të shpjegojmë se çfarë është saktësisht, duhet të kujtojmë se çfarë është një fobi.

Fobia është një frikë intensive dhe iracionale ndaj situatave specifike, objekteve, njerëzve ose aktiviteteve. DSM-5 e kategorizon atë si një çrregullim ankthi. Një nga karakteristikat kryesore të fobisë është dëshira për të shmangur ose larguar nga ajo që na frikëson për të zvogëluar stresin dhe sikletin që na shkakton. Në këtë kuptim, është e rëndësishme të bëhet dallimi midis fobisë dhe frikës. Për të kuptuar ndryshimin, duhet të marrim parasysh intensitetin e frikës dhe pasojat e saj. Duke pasur këtë në mendje, ne duhet të vëzhgojmë nëse një frikë fillon të ndërveprojë në mënyrë të konsiderueshme me jetën tonë. Për më tepër, është fobi nëse intensifikohet dhe shkakton sjellje të pacaktuara dhe ekstreme. Megjithëse nuk ka ndonjë shkak specifik për një fobi, ekzistojnë disa faktorë gjenetikë, socialë që mund të lidhen. Përvojat traumatike të fëmijërisë gjithashtu kanë një pjesë të madhe të përgjegjësisë. Për shembull, nëse një fëmijë sheh një dokumentar se si vrimat e zeza thithin yjet në univers, ai ose ajo mund të zhvillojë një fobi të thellë të thithjes nga një vrimë e zezë.

 

Çfarë është antrofobia?

Pafundësia është frika e tepruar dhe iracionale e të kuptuarit dhe pranimit të konceptit të pafundësisë dhe përjetësisë. Kjo frikë shkakton shqetësim të fortë fizik dhe mund të shfaqet në çdo kohë gjatë ditës ose natës. Një mendim ndërhyrës për pafundësinë mund të shkaktojë një sulm të rëndë paniku. Kjo është arsyeja pse ideja për të rënë në kontakt me pafundësinë shkakton një ndjenjë të fortë të marramendjes. Njerëzit që përjetojnë këtë fobi shmangin situatat ose faktorët që shkaktojnë një ndjenjë të pafundësisë. Për shembull, qielli, oqeani ose sekuencat aritmetike të pafundme. Përveç kësaj, ata gjithashtu shmangin aktivitetet endoskopike dhe nuk imagjinojnë kurrë përjetësinë. Njerëzit afrodiziakë shpesh përpiqen të parashikojnë tërë jetën e tyre dhe të dinë çdo lëvizje. Dhe ata e bëjnë këtë duke shmangur mendimet obsesive për pafundësinë ose universin.

 

Shkaqet

Si të gjitha fobitë, antrofobia nuk ka një shkak të vetëm. Disa ekspertë kanë lidhur me këtë fenomen faktorë të caktuar gjenetikë, mjedisorë, socialë dhe fizikë. Për shembull, Sigmund Freud, babai i psikanalizës, ishte i interesuar për fobitë. Konkretisht, ai ka përmendur që fobitë kishin dy faza:

– Faza e parë: Ndodh një ngjarje që prodhon stres intensiv. Në të njëjtën kohë, personi që zhvillon fobinë konsideron se një objekt nga bota e jashtme (të tilla si merimangat, macet, kuajt ose pafundësia) është i rrezikshëm dhe një kërcënim.

– Faza e dytë: Personi fillon të mbrohet në çdo mënyrë të mundshme për të shmangur rrezikun.

Nga pikëpamja biologjike, një shpjegim tjetër i mundshëm për fobinë kombinon faktorë të tillë si trashëgimia dhe kimia e trurit. Nëse këta faktorë ndërveprojnë me përvojat, individi mund të zhvillojë një fobi specifike, siç është pafundësia.

 

Si të njohim një reagim fobik?

Një reagim fobik fillon kur një person është i ekspozuar ndaj objektit ose situatës së lidhur me rrezikun. Në fakt, ky reagim mund të çojë në një sulm paniku. Disa simptoma mund të jenë:

– Goja e thatë, vështirësi në frymëmarrje, të përziera, takikardi.

– Zë që dridhet, shprehje të çuditshme të fytyrës, ngurtësi.

– Interpretimi negativ i situatës, dyshimet për aftësinë e tij për të menaxhuar situatën, frika nga vdekja.

 

Karakteristikat e pafundësisë

Karakteristikat kryesore të pafundësisë janë:

– Një frikë irracionale dhe joproporcionale e të kuptuarit të konceptit të pafundësisë dhe përjetësisë.

– Ankth kur kuptojmë se kurrë nuk mund t’i kuptojmë plotësisht konceptet e përjetësisë dhe pafundësisë

– Një nevojë e madhe për të pasur gjithçka nën kontroll dhe në një rregull të përsosur.

– Njerëzit që e tregojnë mund ta njohin, por jo ta kontrollojnë atë.

– Ekziston një dëshirë e fortë për të parashikuar gjithçka në jetën tonë.

– Makthe të shpeshta që biem në boshllëk.

– Mendimet negative për pafundësinë shfaqen gjatë introspeksionit, relaksimit ose fantazisë.

 

Trajtimi i antrofobisë

Si të gjitha çrregullimet fobike, një specialist, siç është psikologu ose psikiatri, duhet të vendosë diagnozën. Fobitë zakonisht trajtohen me psikoterapi. Vetëm në rastet më ekstreme, kur pacientët nuk mund të funksionojnë në mënyrë adekuate, ata do të marrin ndonjë ilaç. Afrofobia mund të shkaktojë siklet të rëndë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të vizitoni një specialist nëse ai ndërvepron negativisht me jetën e përditshme. Sjelljet obsesive konsumojnë shumë energji.

Të fundit