HomeArtikujKompleksetAta që kanë patur fëmijëri të vështirë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ata që kanë patur fëmijëri të vështirë

Të gjithë ne mund të mësojmë diçka nga rezistenca që një fillim i ashpër mund të na mësojë në jetë. Kryetari i Starbucks Howard Schultz u rrit në një shtëpi strehimi shumë të zymtë. Oprah Winfrey u përball me abuzim të tmerrshëm kur ishte vajzë. Babai i Eleanor Roosevelt piu deri në vdekje.

Këto nuk janë incidente në vete. Sipas një artikulli interesant të kohëve të fundit në Wall Street Journal nga psikologu klinik Meg Jay, trauma e fëmijërisë dhe arritja e jashtëzakonshme lidhen së bashku shumë më shpesh sesa mund të mendoni. Në fakt, Jay detajon një studim klasik të 400 arritësve super të mëdhenj, ata që kishin të paktën dy biografi të shkruara për to për shkak të kontributit të tyre pozitiv. Kur studiuesit ekzaminuan jetën e këtyre historive të suksesit, ata zbuluan se 75 përqind e jashtëzakonshmëve ishin përballur me vështirësi të mëdha, të tilla si humbja e një prindi, varfëria e madhe ose abuzimi në fëmijëri.

 

Shkenca e vështirësisë së fëmijërisë

Natyrisht, kjo nuk do të thotë që një fëmijëri e tmerrshme nuk është tmerr. Shumica e fëmijëve që e përjetojnë këtë vuajtje nuk rriten për të qenë CEO ose yje të TV-ve, por përkundrazi i jetojnë jetët të ndjekur nga përvojat e tyre të hershme. Trauma nuk është diçka që do dëshironit ndonjëherë për dikë. Por pikëpamja e Jay është se një pakicë, këto luftëra të hershme u mësojnë një rezistencë ekstreme që çon në arritje të jashtëzakonshme. Në artikull, ajo e mbështet këtë me një ton shkencë, përfshirë një studim katër dekadësh të gjatë, i cili gjurmoi gati 700 bebe dhe një tjetër të burgosur politik të Gjermanisë Lindore. Jay gjithashtu shqyrton thellësisht se pse fillimet e ashpra mund të krijojnë individë të tillë të jashtëzakonshëm, duke vërejtur ndryshime fiziologjike si një rezistencë e mprehtë ndaj stresit dhe përshtatjeve psikologjike.

 

 Sfidoni veten.

Ndihmon për të ndërmarrë projekte afatgjata që duken më shumë si sfida sesa si kërcënime. Pavarësisht nëse po ndërmerrni një ekuipazh ose kurs xhudo, po studioni për një diplomë ose për të mësuar një instrument, gjërat e vështira që nuk janë emocionuese ose janë të papritura na ndihmojnë të praktikohemi për ato që janë,” shkruan ajo.

 

Zotëroni luftëtarin që jeni në brendësi

Rezistoni ndaj humbjes në mendjen tuaj“, udhëzon Kay. “Të luftuarit përsëri në brendësi është aty ku fillon luftimi përsëri në pjesën e jashtme.

 

Ndërtoni mbështetje sociale.

Përbërësi më i rëndësishëm për rezistencën janë lidhjet shoqërore, kështu që “afroni familjen, miqtë ose profesionistët për të cilët kujdeseni”, këshillon Kay. “Ekziston një bindje kufizuese që thotë se njerëzit elastikë nuk kanë nevojë për ndihmë. Kërkimi i mbështetjes është ajo që i bën njerëzit elastikë.”

 

Merrni situatën nën kontroll

Shumica e fatkeqësive serioze nuk zgjidhen as shpejt, as lehtësisht, por marrja e kontrollit atje ku mundemi është fuqizim. Bëni një plan realist për të përmirësuar situatën tuaj, dhe punoni për të dita ditës. Përparimi na nxit dhe qetëson.” Këshillat më të mira janë të rralla në këtë botë.

 

Mos harroni guximin tuaj.

Mos harroni mënyrat si keni qenë të guximshëm dhe të fortë. Shumë shpesh ne mbajmë mend atë që na ka shkuar keq në jetë sesa atë që bëmë për të mbijetuar dhe për të ecur përpara. Mendoni përsëri për kohën kur ju keni qenë të sfiduar dhe jepni vetes kredite për mënyrën se si e keni realizuar atë. Ju mund të jeni tashmë më elastikë sesa mendoni,” insiston Kay.

 

Të fundit