HomeArtikujDepresioniDepresioni i qeshur
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Depresioni i qeshur

Depresioni i qeshur nuk është një diagnozë mjekësore. Në vend të kësaj, është një term që përdorin profesionistët e shëndetit mendor për të përshkruar njerëzit me një çrregullim të këtij depresioni që fshehin simptomat e tyre nga të tjerët. Njerëzit me depresion të qeshur mund të vazhdojnë me aktivitetet e përditshme, megjithatë ata privatisht po luftojnë me një çrregullim serioz të humorit.

Depresioni nuk është i njëjtë me dëshpërimin ose ndjenjat e rastit të pikëllimit të thellë apo trishtimit. Me trishtim normal, zakonisht ka një arsye prapa saj dhe zgjat për pak kohë para se të largohet. Edhe pse “depresioni i qeshur” nuk është një diagnozë klinike, për shumë njerëz, është një problem i vërtetë. Në mënyrë tipike, depresioni i qeshur ndodh kur individët që po përjetojnë depresion maskojnë simptomat e tyre. Ata fshihen pas një qeshjeje për të bindur njerëzit e tjerë se janë të lumtur.

Si pasojë, ky lloj depresioni shpesh kalon i pazbuluar, sepse kur shumica e njerëzve imagjinojnë një individ në depresion, ata mendojnë për dikë që duket me të vërtetë i trishtuar ose qan shumë. Dhe ndërsa është e vërtetë që trishtimi dhe periudhat e pashpjegueshme të të qarit janë karakteristikat e zakonshme të depresionit, jo të gjithë duken të trishtuar kur janë në depresion. Individët me depresion të qeshur shpesh duken të lumtur për botën e jashtme dhe e mbajnë sekret depresionin e tyre.

Njerëzit mund të përpiqen ta fshehin depresionin e tyre pas një buzëqeshjeje për disa arsye. Këto mund të përfshijnë:

  • Ata shqetësohen se çfarë do të mendojnë të tjerët.
  • Ata nuk duan të ngarkojnë të tjerët.
  • Ata kanë frikë nga humbja e punës.
  • Ata mendojnë se depresioni do të shkojë nëse pretendojnë se janë të lumtur.
  • Ata mund të mos e kuptojnë se janë në depresion.
  • Ata nuk dinë si të marrin ndihmë.

Shenja dhe simptoma

Pavarësisht nëse jeni një person që punon shumë për të pretenduar se jeni i lumtur kur nuk jeni, ose keni një të afërmin tuaj për të cilin dyshoni se mund të jetë duke fshehur dhimbjen e tyre, të kuptuarit e depresionit të qeshur mund t’ju ndihmojë të merrni veprime pozitive duke i ndihmuar dhe referuar ato tek profesionistët e duhur. Individët me depresion të qeshur mund të përjetojnë shumë simptoma klasike të depresionit duke përfshirë trishtim të thellë, vetëvlerësim të ulët dhe ndryshime në jetën e tyre të përditshme. Disa nga këto simptoma mund të jenë të vëzhgueshme për të tjerët, ndërsa simptomat e tjera mund të mbahen private.

Nuk është e pazakontë që njerëzit me depresion të qeshur të punojnë vërtet shumë për të maskuar simptomat e tyre. Për këtë arsye, është e rëndësishme të kërkoni shenja të tjera më pak të dukshme se diçka nuk është në rregull si ndryshimet në zakonet e tyre, lodhjen dhe humbjen e interesit për gjërat që kanë shijuar dikur.

 

Këtu keni një listë të shenjave të mundshme për të kërkuar:

Ndryshimet në oreks: Ndërsa disa njerëz hanë shumë kur janë në depresion, të tjerët humbin oreksin e tyre. Ndryshimet në peshë janë të zakonshme me çdo lloj depresioni.

Ndryshimet në gjumë: Disa njerëz përpiqen të ngrihen nga shtrati kur janë në depresion sepse duan të flenë gjatë gjithë kohës. Të tjerët nuk mund të flenë dhe ata mund të raportojnë pagjumësi ose të shfaqin ndryshime të mëdha në zakonet e tyre të gjumit, të tilla si qëndrimi zgjuar natën dhe gjumi gjatë ditës.

Ndjenjat e pashpresës: Fajësia, pavlefshmëria dhe ndjenjat e pashpresës janë të zakonshme.

Humbja e interesit për aktivitetet: Individët me depresion të buzëqeshur mund të mos jenë të interesuar për aktivitetet që zakonisht kënaqen.

Përkundër këtyre shenjave dhe simptomave: individët me “depresion të qeshur” ka ende të ngjarë të duken me funksionim të lartë. Ata mund të mbajnë një punë të qëndrueshme dhe të vazhdojnë të mbajnë një jetë aktive shoqërore. Ata madje mund të duken të gëzuar dhe optimistë. Për këtë arsye, është e rëndësishme të flitet për çështje të shëndetit mendor në një mënyrë të hapur. Bërja e kësaj mund t’u japë atyre guximin të hapen në lidhje me ndjenjat e tyre.

Trajtimi për “depresionin e qeshur”.

Dikush me “depresion të qeshur” sipas numrit të simptomave, disa kritereve të shtuara dhe kohëzgjatjes mund të diagnostikohet zyrtarisht si depresion me tipare atipike. Për shembull, të dukesh i lumtur nuk është tipike për dikë që ndihet i dëshpëruar, i trishtuar, apo i pikëlluar pa arsye të dukshme. Por ashtu si llojet e tjera të depresionit edhe “depresioni i qeshur” është i trajtueshëm. Diagnostikimin e këtij çrregullimi e bëjnë profesionistët e shëndetit mendor, kryesisht psikologu i cili në trajtim përfshin psikoterapinë dhe terapi të ndryshme strategjike që i përgjigjen këtij çrregullimi me një efektivitet të lartë, por sipas rastit kur është nevoja mund të referohet edhe tek psikiatri.

Lloji i zakonshëm i terapive

Provat e mbledhura nga studimet kërkimore tregojnë për disa forma specifike të terapisë që janë veçanërisht të efektshme për njerëzit me “depresion të qeshur”.

Terapia e sjelljes njohëse (CBT): Duke hetuar mendimet, ndjenjat dhe sjelljet e një personi dhe duke ofruar alternativa, CBT mund të trajtojë me sukses çështje të shumta të shëndetit fizik dhe mendor.

Terapia e sjelljes dialektike (DBT): Me një fokus në aftësitë e komunikimit, tolerancën ndaj këtij çrregullimi, vëmendjen dhe rregullimin emocional, DBT ndihmon një person me depresion të lundrojë në botën e tij.

Terapia ndërpersonale (IPT): Një trajtim afatshkurtër për të rriturit me depresion të qeshur, IPT inkurajon personin që të ristrukturojë stilet e tyre të komunikimit dhe stilet e jetesës për të krijuar marrëdhënie më të lumtura dhe të shëndetshme.

Të fundit