HomeFokusSindroma Obelix
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Sindroma Obelix

Tendenca për të gënjyer në lidhje me peshën; çfarë është dhe si funksionon? Pesha, gjatësia dhe gënjeshtrat: Çfarë është sindroma Obelix?

 

A e keni dëgjuar ndonjëherë veten të bëni pyetje në lidhje me peshën tuaj dhe ta gjeni atë duke gënjyer në përgjigje? Prirja për të deklaruar një peshë më të ulët se ajo reale është një çrregullim i vërtetë, që në vendet frëngjisht-folëse ka një emër shumë specifik: po flasim për Sindromën Obelix.

Një formë reale e kënaqësisë ndaj vetvetes, e kufizuar me shtrembërimin e realitetit që e merr emrin nga një personazh i mirë komik: Obelix, shoqëruesi i Asterix në aventura, i cili pavarësisht se ishte një obez i dukshëm, i përgjigjej ndaj personave të cilët i vinin në dukje mbipeshën, se nuk ishte i shëndoshë por vetëm “pak i rritur”.

 

Sindroma Obelix: Kush gënjen më shumë?

Sindroma Obelix, tendenca për të gënjyer në lidhje me peshën, është studiuar me kujdes në Francë nga INVS Institute de Veille Health, ekuivalente e Institutit tonë Kombëtar të Shëndetit.

Studiuesit intervistuan mbi 600 qytetarë francezë dhe shumica deklaruan një peshë dhe lartësi të ndryshme nga ajo reale,  ku pothuajse të gjithë të anketuarit thanë se ishin më të hollë dhe më të gjatë se sa në të vërtetë.

Dhe cilat janë grupmoshat që kanë më shumë të ngjarë të mashtrojnë në gjendjen e tyre fizike?

Rezultatet e hulumtimit janë mjaft befasuese në këtë drejtim: sindroma Obelix është më e zakonshme midis moshës 55 dhe 74 vjeç, ndërsa ata midis moshës 35 dhe 54 vjeç priren të jenë më të sinqertë. Mjekët që kryen këtë studim shkencor zbuluan se njerëzit priren të gënjejnë edhe më shumë nëse nuk e dinë që më pas do të peshohen! Diferenca midis peshës së deklaruar dhe asaj aktuale, në fakt, kishte tendencë të ulej kur të intervistuarit paralajmëruan se do të peshoheshin në fund të pyetësorit.

Një projekt ndërkombëtar mbi shkaqet e mbipeshës merr gjithashtu emrin nga karakteri vizatimor Obelix, një çrregullim i cili nuk duhet të merret kurrë lehtë dhe duhet pasur kujdes që në fëmijëri, ashtu si problemet e sheqerit në gjak te të vegjelit.

 

Previous article
Next article

Të fundit