spot_img

Artikuj të ngjashëm

Erotomania

Kur dashuria është një mashtrim.

Erotomania është një gjendje e rrallë e shëndetit mendor që ndodh kur dikush është i fiksuar në idenë se një person tjetër është shumë i dashuruar me ta. Personi tjetër mund të jetë një njeri i famshëm, i pasur ose me një pozitë të lartë shoqërore. Gjendja njihet gjithashtu si sindroma e De Clérambault. Ky fiksim për të qenë i dashur nga personi tjetër konsiderohet mashtrues sepse nuk bazohet në realitet. Në shumicën e rasteve, personi nuk e ka takuar asnjehere personin në të cilin janë fiksuar. Disa njerëz me këtë sindromë mund të besojnë se një i huaj që sapo kanë takuar është i dashuruar me ta. Një person me këtë gjendje mund të besojë se personi tjetër po përpiqet t’u dërgojë atyre mesazhe sekrete. Ata mund të besojnë se kjo po ndodh përmes lajmeve ose mendimeve (e quajtur edhe telepatia). Erotomania nuk është një diagnozë e pavarur psikiatrike. Në disa raste, njerëzit me erotomani mund të diagnostikohen me një çrregullim mashtrimi. Sipas Manualit Diagnostikues dhe Statistikor (DSM), në mënyrë që të diagnostikohet me një çrregullim te Erotomanisel, simptomat nuk mund të vijnë për shkak të efekteve të një ilaçi ose gjendje tjetër mjekësore, dhe personi nuk mund të diagnostikohet më parë me skizofreni. Erotomania mund të jetë gjithashtu një simptomë e kushteve të tjera psikiatrike, të tilla si skizofrenia.

 

Shkaqet

Erotomania mund të jetë një simptomë e një sëmundje psikiatrike, duke përfshirë skizofreninë, çrregullimin skizo-afektiv, çrregullimin e madh depresiv me tipare psikotike, çrregullimin bipolar ose sëmundjen e Alzheimerit. Erotomania është një lloj çrregullimi mashtrimi. Llojet e tjera përfshijnë mashtrime të përndjekjes, madhështisë ose xhelozisë. Raportet e rasteve kanë sugjeruar që rrjetet e mediave sociale mund të përkeqësojnë ose edhe të shkaktojnë besime mashtruese të lidhura me erotomaninë. Mediat sociale eliminojnë disa nga pengesat midis njerëzve të panjohur dhe lehtë mund të përdoren për të vëzhguar, kontaktuar, ndjekur dhe përndryshe ngacmuar njerëz që më parë do të kishin qenë plotësisht të paarritshëm. Platformat e mediave sociale mund të zvogëlojnë privatësinë, e cila mund ta bëjë sjelljen ndjekëse shumë më të lehtë. Disa studime kanë sugjeruar që mashtrimet mund të zhvillohen si një mënyrë për të menaxhuar stresin ekstrem ose traumën. Gjenetika gjithashtu mund të kontribuojë në zhvillimin e çrregullimeve mashtruese.

 

Simptomat e zakonshme te Erotomanise

Simptoma kryesore është besimi i rremë i një personi se dikush është thellësisht ose ngulët në dashuri me ta. Shpesh nuk ka prova të dashurisë së tjetrit. Personi tjetër mund të mos jetë i vetëdijshëm për ekzistencën e personit me erotomani. Një person me këtë gjendje mund të flasë për personin tjetër vazhdimisht. Ata gjithashtu mund të jenë të fiksuar duke u përpjekur të takohen ose të komunikojnë me këtë person në mënyrë që ata të jenë së bashku.

  • duke monitoruar me ngulm rrjetet sociale të lidhura me personin tjetër nëse ata janë një person i famshëm ose person publik
  • duke i dërguar vazhdimisht letra, email ose dhurata personit tjetër
  • duke bërë vazhdimisht thirrje telefonike ndaj personit tjetër
  • duke qenë i bindur se personi tjetër po përpiqet të komunikojë fshehurazi përmes shikimeve, gjesteve ose mesazheve të koduara në lajme, shfaqje televizive, filma ose media sociale
  • krijimi i situatave të hollësishme, por false, në të cilat personi tjetër i ndjek, po i ndjek ose po përpiqet të vihet në kontakt me ta
  • ndjeheni xheloz për shkak të një besimi se personi tjetër mund të jetë në kontakt me “të dashur” të tjerë ose mund të mos jetë besnik
  • ngacmimi i personit tjetër në publik, ndonjëherë deri në pikën që të qortohet ose arrestohet nga organet e rendit
  • humbja e interesit për aktivitete të tjera përveç bisedës për personin tjetër ose bërja e aktiviteteve që lidhen me to.

 

Trajtimi i Erotomanise

Menaxhimi i suksesshëm i simptomave do të përqendrohet në trajtimin e çrregullimit themelor dhe mund të përfshijë ilaçe, terapi dhe shtrim në spital. Secila ose të gjitha këto qasje mund të zbatohen, në varësi të personit në fjalë dhe shkaqeve themelore. Terapia duhet të ndihmojë personin e prekur të pajtohet me një plan të trajtimit të rënë dakord dhe t’i edukojë ata për sëmundjen e tyre. Shtrimi në spital mund të jetë i nevojshëm nëse personi i prekur bëhet një rrezik për veten e tij, për objektin e dashurisë së tij ose për dikë tjetër. Medikamentet antipsikotike mund të kontrollojnë simptomat në mënyrë efektive dhe mund të përshkruhen për çrregullimin themelor. Ilaçet dhe psikoterapia mund të përdoren së bashku. Roli që media sociale luan në çdo sjellje problematike duhet të merret parasysh kur hartoni një plan trajtimi.

Të fundit