spot_img

Artikuj të ngjashëm

Dështimi

Ju mund të mos jeni të vetëdijshëm për këtë, por dështimi është vetëm një mavijosje. Në fakt, Henry Ford, themeluesi i Ford Motor Company, tha që i vetmi dështim është të mos mësosh asgjë nga një përvojë e caktuar. Në këtë drejtim, një nga gjërat që njerëzit nxjerrin nga vetëdija e një gabimi është vetë-ndëshkimi. Shumica priren të fajësojnë veten thellë brenda duke mbajtur heshtjen e jashtme. Njerëzit e mbajnë dështimin sekret sikur plaga nuk do të shërohet kurrë nëse flasin për të.

 

Shumë filozofë, filantropë dhe arritës e kanë kthyer kuptimin e dështimit dhe zbulojnë se dështimi ishte vetëm një mavijosje për ta, jo një tatuazh. Për shembull, Bill Gates raporton se është mirë të festosh suksesin, por heshtja është e vetmja gjë që mund të bëhet burim mençurie.

Theksimi i dështimit si dobësi, keqbërje ose faj është një konstrukt i krijuar nga ankthi i marrjes së rezultateve. Disa që, në mënyrë paradoksale, shpesh janë të pamundura pa eksperimentime dhe dështime të mëparshme. Me sa duket, gabimet janë kaq shqetësuese në sytë e kësaj shoqërie joreale perfeksioniste. Kështu, duke ndjekur jehonën e mesazhit të saj njerëzit përpiqen t’i eleminojnë imazhet e tyre të bazuara në gënjeshtra, të cilat i përsërisin derisa t’i brendësojnë ato.

“Unë nuk kam dështuar. Sapo kam gjetur 10,000 mënyra që nuk do të funksionojnë. ” -Thomas A. Edison-

Dështimi është ai që e bën suksesin të kënaqshëm

Pse njerëzit u kushtojnë vëmendje dështimeve të atyre që janë të suksesshëm? Duket se shkëlqimi i një arritjeje të palodhshme është ngulitur aq thellë sa shumica e mendojnë veten të denjë për fitore që në provën e parë.

Rezultati është i rëndësishëm, por duhet të jesh i lumtur edhe me përpjekjen që bën. Një dështim nuk është gjithmonë një gabim, ai thjesht mund të jetë një reflektim i versionit më të mirë të vetes në rrethana të caktuara. Kënaqësia duhet të qëndrojë në përpjekje, jo në arritje. Një përpjekje totale është një fitore e plotë.

Një nga pjesët e rëndësishme të formulës algjebrike që i shton shijen suksesit është ndryshimi në peshë midis dëshirës dhe frikës së dështimit. Thënë kjo, shumica e njerëzve të mëdhenj kanë arritur suksesin e tyre më të madh vetëm një hap pas dështimit të tyre më të madh. Është sa paradoksale aq edhe reale.

 

Dështimi është vetëm një mavijosje, një mundësi për të filluar nga e para në një mënyrë më të zgjuar

 

Ka mijëra arsye për dështimin, por asnjë justifikim. Dështimi një herë nuk do të thotë se do të dështoni në gjithçka që bëni. Për më tepër, dështimet janë mundësi për të filluar nga e para, me më shumë shkathtësi, inteligjencë dhe njohuri më të mëdha.

Mënyra për të fituar njohuri është përmes përvojës së përditshme. Ju mësoni në varësi të rrugëve që udhëtoni. Pikturat më të mira, vargjet më të mira, këngët më të mira dhe madje arritjet më të mëdha të njeriut nuk ndodhën brenda një dite. Në fakt, u deshën vite këmbëngulje për të parë dritën pas shumë përpjekjeve të dështuara. Përvoja është mësuesi më i mirë dhe e vetmja gjë që merr me vete kur paguan çmimin e gabimit.

Më në fund, përpjekjet e dikujt që ka gabuar disa herë do ta kthejnë dështimin në një mavijosje, jo në tatuazh. Në këtë drejtim, është e vështirë të jesh i suksesshëm nëse është hera e parë që bën një punë ose shkruan një histori. Kjo sepse dështimet janë burim frymëzimi dhe jo burim keqardhje. Kështu, në një farë mënyre, njerëzit që shmangin dështimin, shmangin gjithashtu suksesin dhe mbeten të paralizuar. Kështu, ata janë thjesht dëshmitarë se si i kalon jeta e tyre dhe kurrë nuk do të marrin vendimin për t’u ngjitur përsëri nga frika e dështimit.

 

 

Previous article
Next article

Të fundit