HomeArtikujKompleksetDitët stresuese në punë reduktojnë dëshirën për t’u ushtruar
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ditët stresuese në punë reduktojnë dëshirën për t’u ushtruar

Pas një dite pune tepër stresuese, çfarë keni më shumë të ngjarë të bëni: të ecni në këmbë për në shtëpi, apo të hipni në një autobus? Edhe pse opsioni i parë sjell shumë përfitime shëndetësore – përfshirë uljen e stresit – shumë prej nesh do të zgjidhnin të dytën.

Një studim i ri, botuar në Journal of Experimental Psychology kërkon të kuptojë pse edhe kur e dimë sa përfitime pozitive sjell stërvitja, ne shpesh nuk përpiqemi të jemi aktivë pas punës. Sipas Sascha Abdel Hadi nga Justus-Liebig-University Giessen kjo mund të vijë për shkak të sasisë së presionit në punë dhe sa kontroll keni mbi punën tuaj.

Në studimin e parë, 100 pjesëmarrës morën pjesë në një simulim të vendit të punës. Duke imituar rolin e një punonjësi të qendrës së telefonatave, pjesëmarrësit iu përgjigjën e-mail-eve nga klientët, zgjidhën problemet në lidhje me çmimet e produkteve dhe promovimet dhe iu përgjigjën një telefonate të drejtpërdrejtë të klientit.

Në kushtet e kërkesës së ulët, postat elektronike dhe telefonatat ishin nga klientët miqësorë, ndërsa në kushtet e kërkesës së lartë, klientët ishin të pakënaqur. Pjesëmarrësit me kërkesë të lartë u udhëzuan në mënyrë të qartë, duke iu shërbyer me një buzëqeshje, ndërsa kërkesa e ulët kërkonte vetëm “të vepronin në mënyrë autentike”.

Pas këtyre detyrave, pjesëmarrësit u ftuan të ngasin (deri në një maksimum prej pesëmbëdhjetë minutash) një biçikletë statike në dhomën e pushimit, për aq kohë sa ata dëshironin dhe pas saj të mund të lexonin revista duke qëndruar ulur. Ashtu siç pritej, ata që kishin kërkesa të larta kaluan më pak kohë në biçikletë sesa ata me pak kërkesa.

Një studim i dytë, i kryer me 144 pjesëmarrës, u përpoq të zgjeronte këto gjetje – vetëm se këtë herë, kishte një fokus shtesë në kontrollin që njerëzit kishin mbi zgjedhjet që bënë gjatë punës. Përveç kushteve të larta dhe të ulëta të kërkesës nga studimi i parë, pjesëmarrësit u caktuan në një gjendje kontrolli të lartë ose të ulët. Pjesëmarrësit në gjendjen e kontrollit të lartë mund të zgjidhnin se cilit email iu përgjigjën dhe në cilën mënyrë, cilat probleme donin të zgjidhnin dhe cilat kërkesa të klientëve ata i merrnin përmes telefonatave. Pjesëmarrësit me kontroll të ulët nuk mund të bënin asnjë nga këto gjëra.

Përsëri, pjesëmarrësit me një punë më të kërkuar kaluan më pak kohë në biçikletë. Ndërsa nuk kishte asnjë lidhje të drejtpërdrejtë midis niveleve të kontrollit dhe kohës së kaluar në biçikletë, kishte një efekt indirekt të kontrollit të punës në kohën e çiklizmit përmes ndikimit në ndjenjat e vetëvendosjes së pjesëmarrësit – besimet e tyre se ata janë autonom dhe të lirshëm të bëjnë zgjedhje. Njerëzit në gjendje të ulët kontrolli e vlerësuan vetëvendosjen e tyre si më të ulët, gjë që çoi në uljen e kohës së dedikuar çiklizmit. Kjo sugjeron që nivelet e larta të kontrollit mund të përmirësojnë vetëvendosjen – dhe, indirekt, të rrisin sjelljen e vetë-motivuar, madje edhe jashtë vendit të punës.

Kjo pikë e fundit është thelbësore. Ajo që bëjmë në punë (ose ndoshta më saktë, çfarë na bëhet ose na imponohet) nuk ndikon vetëm në orët që kalojmë në zyrë, në fabrikë ose në dyshemenë e dyqanit. Përkundrazi, këto gjëra depërtojnë në jetën tonë personale, duke na bërë të kemi pak a shumë gjasa të përdorim kohën e lirë ashtu si mund të dëshirojmë. Ekipi sugjeron që mekanizmat e tjerë mund të luajnë një rol në lidhjen midis kërkesave për punë dhe stërvitjes: për shembull, nëse njerëzit nuk janë në gjendje të “shkëputen” nga kërkesat e punës, kjo mund të pengojë motivimin për t’u përfshirë në aktivitete si puna.

Sido që të jetë, është e qartë se vendet e punës me nivele të larta të kërkesës mund të ndikojnë jo vetëm në mirëqenien tonë të përgjithshme, por edhe në motivimin tonë jashtë punës. Ekipi sugjeron që punëdhënësit duhet t’i kushtojnë më shumë rëndësi vetëvendosjes dhe pjesëmarrjes dhe siç sugjerojnë hulumtime të tjera, kjo mund të ndryshojë gjithashtu sesa demokratike, të drejta dhe me pjesëmarrje janë vendet e punës.

 

Truket e vogla dhe mjaft efektive për të menaxhuar pa stres një lëvizje

Një lëvizje është padyshim një ngjarje që na vë në provë: në fakt kjo gjë riorganizon jetën tonë duke filluar praktikisht nga e para, duke mësuar të menaxhojmë një hapësirë të re jetese dhe bashkë me të, të gjitha zakonet e reja që do të duhet domosdoshmërisht të ndërtojmë. Të gjitha momentet e tranzicionit dhe ndryshimit janë gjeneratorë natyrorë të stresit, pasi ato përmbajnë një numër të paspecifikuar goditjesh, mundësish, gabimesh që ndoshta nuk do të jemi në gjendje t’i përballojmë një nga një, por që do të ndodhin të gjitha së bashku.

Për këtë arsye, organizimi praktik, por edhe ai emocional është një hap themelor për të qenë në gjendje të bëjmë një lëvizje të lumtur në një mënyrë të shëndetshme dhe konstruktive.

Çfarë duhet të marr së pari?

Procesi i paketimit të gjërave tuaja është gjithmonë mjaft i gjatë, veçanërisht nëse keni të bëni me një lëvizje, pasi keni kaluar shumë kohë në të njëjtën shtëpi. Në këtë rast, shumë objekte dhe kujtime do të jenë grumbulluar në cepat më të pamendueshëm të shtëpisë dhe menaxhimi i tyre mund të bëhet një makth. Për këtë arsye është mirë të filloni të mbushni kutitë para datës së caktuar për lëvizje, në mënyrë që të jeni në gjendje të bëni gjithçka pa pasur nevojë të vraponi.

Kjo do të na lejojë të kemi kohën e nevojshme për të zbatuar një veprim të thellë rrënimi. Ky është një hap themelor gjatë një lëvizjeje, i cili do të na lejojë të udhëtojmë më lehtë, si nga pikëpamja praktike, ashtu edhe nga ajo emocionale. Koncepti që qëndron pas rrëmujave mund të konsiderohet i parëndësishëm, por nuk është aspak: nuk ka të bëjë vetëm me “hedhjen e gjërave të vjetra dhe të padobishme”, por me mësimin për të menaxhuar objektet që rrëmojnë shtëpinë tonë dhe për të njohur dobinë e tyre ose padobishmërinë e tyre, gjithashtu duke menduar pse i kemi mbajtur ato.

Kur filloni të mbushni kutitë, stresi i lëvizjes arrin kulmin: shtëpia gradualisht shndërrohet në një depo dhe mbretëron çrregullimi. Për të shmangur këtë stres gjigant do të ishte mirë të filloni të zbrazni mobiljet e mbyllura dhe të paketoni të gjitha ato objekte që normalisht nuk i shihni. Në këtë mënyrë, pamja e shtëpisë nuk do të ndryshohet ndërsa lëvizja vazhdon.

Një truk tjetër i shkëlqyeshëm është të boshatisni një pjesë të mobiljeve, të mbushni kutitë dhe t’i rregulloni ato brenda mobiljes. Nuk është gjithmonë e mundur, por është shumë e lehtë për tu bërë tek veshjet dhe mobiljet e tjera të bollshme. Në këtë mënyrë do të shmangni shtëpinë e mbushur me kuti.

Një sistem tjetër është mbyllja e kutive: në një pikë të caktuar kutitë nuk mund të fshihen. Në atë moment, një hapësirë specifike në shtëpi do t’u duhet kushtuar atyre, siç është dhoma që përdoret më pak. Pasi të jetë zbrazur ajo hapësirë, ajo mund të përdoret si një depo e përgjithshme për të gjitha kutitë, duke shmangur kështu çrregullimin në pjesën tjetër të shtëpisë. Nëse kjo nuk është e mundur, këshilla është që të grumbullohen sa më shumë kuti në cepat e shtëpisë, në mënyrë që të zënë një hapësirë sa më të kufizuar.

 

Kutia magjike kundër stresit lëvizës

Kur lëvizni, vështirë se mendoni ndonjëherë për natën tuaj të parë në shtëpinë e re. Të mos bësh kështu do të ishte një gabim i madh. Kur shkoni në shtëpinë e re jeni jashtëzakonisht të lodhur dhe nuk dëshironi të bëni asgjë tjetër përveçse një dush dhe të shkoni në shtrat. Po ku janë peshqirët? Shampot? Çarçafët?

Kutia magjike është një kuti e përgatitur posaçërisht për natën e parë. Ajo nuk duhet të përmbajë vetëm një lloj objektesh. Përkundrazi, duhet të përmbajë një përzgjedhje të arsyetuar të objekteve të dobishme, të cilat do të na duhen shumë në orët e para në shtëpinë e re.

Një listë e gjërave që duhen vendosur në kutinë magjike mund të jenë:

  • furçë dhëmbësh, pastë dhëmbësh, pastrues makijazhi, xhel dushi dhe shampo
  • pizhame, pantofla, krem hidratues
  • peshqirë dhe çarçafë të pastër
  • karikues telefoni dhe kufje
  • pako me biskota dhe lëng frutash për të nesërmen në mëngjes

Siç është përmendur tashmë, një lëvizje nuk është vetëm një ngjarje materiale: ajo gjithashtu ka pasoja serioze në mirëqenien psikologjike të njerëzve të përfshirë. Për këtë arsye, në kutinë magjike duhet të ketë gjithashtu një vend për objekte të vogla të rëndësishme që mund të përfaqësojnë një “përqafim emocional” për ata që sapo kanë lëvizur.

“Përqafime emocionale” për t’i vendosur në kutinë magjike:

  • foto që ju pëlqen më shumë
  • një objekt që na kujton një të dashur
  • këmisha jonë e preferuar
  • stoli që ka qenë gjithmonë në shtëpinë tonë

Sigurisht, nëse një familje me fëmijë po ndryshon shtëpi, mund të krijoni kuti magjike edhe për ta. Ato nuk duhet të jenë kuti: të vegjlit mund të mbushin gjithashtu çanta dore ose çanta shpine me gjërat që duan të mbajnë pranë shtratit natën e parë në një shtëpi të re.

Të fundit