HomeArtikujAnkthiEfekti i pandemisë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Efekti i pandemisë

12 muaj pas mbylljeve të para, jemi të brishtë dhe të dekurajuar. Të shqetësuar dhe të dëshpëruar. Tashmë në muajt e gjatë të kufizimeve që kemi lënë pas, ekspertët kanë folur për një shpërthim të simptomave depresive të lidhura me pandeminë. Ja këshillat e tyre!

 

“Akoma në bllokim, nuk shoh asnjë rrugëdalje nga kjo situatë”. Një vit pas mbylljeve të para, një pjesë e Italisë është përsëri në zonën e kuqe. Shpresa për një normalitet më të afërt falë vaksinës, pas pezullimit të AstraZeneca-s, ndalimit dhe tani rifillimit të fushatës, megjithatë, ngadalësohet. Momenti në të cilin të gjithë do të imunizohemi zhduket në mendimet tona. Shfaqen shqetësime dhe pasiguri. Frika nga infektimi, pamundësia për të pasur një jetë shoqërore dhe pasiguria rrisin çrregullimet e ankthit dhe rastet e depresionit. Nuk mund ta durojmë më, sepse për shumë muaj jemi përballur me një situatë të vështirë që ka revolucionarizuar jetën tonë. Tashmë në muajt e gjatë të kufizimeve që kemi lënë pas, ekspertët kanë folur për një shpërthim të simptomave depresive të lidhura me pandeminë.

Një problem që nuk tregon shenja ndalimi.

Çrregullimet psikike dhe depresioni do të rriten në mënyrë të pashmangshme. Mungesa e kontakteve, kufizimi segregativ, absolutisht i domosdoshëm, ki kujdes, kohëzgjatja e gjatë e regjimit kufizues, ankthet ekonomike, bashkëjetesa e detyruar pa ritme alternative të mungesës / pranisë, ndjenjat e përgjithshme të pafuqisë dhe mungesës së perspektivës… dhe lista mund të vazhdojë “shpjegon psikoanalisti Stefano Bolognini, ish-president i Shoqatës Italiane të Psikoanalitikës (Spi).

 

Çfarë ka ndryshuar që nga bllokimi i parë?

Nëse në bllokimin e parë frika e infektimit ishte e përgjithësuar dhe tjetërsuese, në një atmosferë të trillimeve shkencore, në këtë vit të dytë mbizotërojnë ndjenjat e pafuqisë, pasigurisë për të ardhmen dhe besueshmërisë relative të autoriteteve politike dhe civile: jo për shpërfilljen e tyre, por për prova të pamohueshme të kompleksitetit të problemit.

 

A janë shtuar sulmet e panikut?

Për mendimin tim, janë rritur gjendjet e ankthit akut të një rendi klaustrofobik. Njerëzit ndihen të bllokuar, jo vetëm dhe jo aq shumë sepse duhet të qëndrojnë fizikisht në shtëpi, por sepse duhet të jenë në një situatë që nuk mund ta shmangin dhe nga e cila nuk mund të shpëtojnë.

 

Shpesh këto janë shqetësime që Covid i ka amplifikuar ose sjellë më herët.

“Po, këto janë çrregullime që rriten, por që kompensoheshin më parë nga mundësia e arratisjes dhe iluzioni i të qenurit” i pakushtëzuar “në terma absolutë: ajo që unë e quaj Sindroma” nuk do të më kesh! ” . Shumë nga këto konfigurime psiko-emocionale i ndalojnë disa njerëz të pranojnë një qëndrim në kontejnerë, hapja e të cilave nuk mund të vendoset prej tyre, p.sh. aeroplanë, trena, autobusë. Kyçi i zhgënjen këto fantazi të vetëvendosjes ”.

 

Cilat janë sëmundjet më të shpeshta sot?

Manifestimet e ankthit akut, ose, në një formë tjetër, gjendje depresive, ishin shumë më të ulta vitin e kaluar.

 

Si t’i ndihmojmë pacientët dhe t’i bëjmë njerëzit të pranojnë që duhet të qëndrojnë në shtëpi?

Dy gjërat që, me sa shoh, qetësojnë pak ankthin dhe trishtimin në këtë periudhë janë mendimet për vaksinën, edhe nëse ditët e fundit ka pasur një kolaps dramatik të besimit pas çështjes Astrazeneca, dhe referimet historike i adresohen epidemive të mëdha që kishin një kohëzgjatje shumë më të gjatë, rreth dy vjet, por më pas përfunduan. Këto referenca nxisin një lehtësim të caktuar dhe një shpresë të caktuar, ndërsa tregojnë paradoksalisht termat kohorë, sepse në çdo rast ato ofrojnë një perspektivë shpëtimi: më mirë dy vjet se përjetësia. Po flas, natyrisht, për reagime psikologjike, jo për ato logjike.

 

Covid mund të sjellë sëmundje brenda familjeve. Si të përpiqemi të menaxhojmë konfliktet?

Nuk ka receta. Sidoqoftë, është e rëndësishme që askush të mos shkarkojë në mënyrë histerike shqetësimin e tij të brendshëm tek anëtarët e familjes. Në këtë moment duhet të përmbahen dhe të shmangen tone të tilla. Ne jemi të gjithë në këtë së bashku. Gjithmonë kujto tre kaponjtë e lidhur nga këmbët që Renzo Tramaglino mbante në Azzeçagarbugli: ata shqelmonin dhe thernin njëri-tjetrin sikur tjetri të ishte fajtori i pafuqisë së tyre dhe kështu përkeqësonin gjendjen e tyre.

 

A mund të jetë e dobishme biseda me të dashurit tuaj? Çfarë të bëni nëse jetoni vetëm?

Rrjetëzimi me miqtë dhe të afërmit është sigurisht një gjë e mirë. Fakti për të mos u harruar, por për të qenë në gjendje të shkëmbejmë ndjenja dhe ide është ende një ilaç i shkëlqyeshëm; më e thjeshtë, dhe shpesh e vetmja e mundshme. Kurrë mos iu mbyll botës.

 

Shumë janë të shqetësuar për vaksinat. Ata nuk shohin rrugëdalje. Çfarë duhet të bëni për t’i qetësuar ata?

Të bëjnë vaksinat!

 

Çfarë kemi bërë gabim në bllokimin e parë?

Ishim gabimisht në portretizimin e një shkurtësie joreale të procesit pandemik / imunitar. Tani e dimë që ideja optimiste për ta shpëtuar atë brenda pak muajsh na ekspozoi ndaj zhgënjimeve të mëdha. Përgatitja për një kohë të gjatë ndihmon për të gjetur gjithçka më pak shqetësuese, edhe nëse në të vërtetë trishton.

 

Cilat janë këshillat për familjet?

Organizoni jetën familjare në një mënyrë të jetueshme, duke mos pezulluar interesat, por duke i drejtuar ata drejt modaliteteve të mundshme këtë periudhë. Për më tepër, mund të jetë gjithashtu një kohë për të menduar dhe planifikuar për të ardhmen, duke u kujdesur për të përgatitur ato realiste.

 

Previous article
Next article

Të fundit