HomeFokusFilloni t’i bëni që sot!
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Filloni t’i bëni që sot!

Në botë praktikisht nuk ka njeri që nuk dëshiron sukses në një farë mënyre ose forme. Por arritja e suksesit në një betejë është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Megjithatë, suksesi nuk është i pamundur. Duke krijuar me zell rutina pozitive, mund të filloni të vendosni themelet për një jetë të suksesshme.

Ja 6 gjëra të cilat duhet të filloni t’i bëni që sot për të qenë më të suksesshëm:

 

Bëhuni produktivë

Produktiviteti shpesh përcaktohet gabimisht si të qenit të zënë gjatë gjithë kohës. Por produktiviteti nuk ka të bëjë me mbajtjen të zënë; ka të bëjë me realizimin e punëve në mënyrë të efektshme. Sigurisht, njerëzit produktivë ndjekin shpesh një orar të orientuar drejt punës, por kjo nuk është gjithçka. Në mënyrë esenciale, të punosh për një muaj pa pushim dhe të përfundosh në fund të muajit nuk është aq produktive sa të punosh pesë ditë në javë, por të mbarosh një detyrë në javë. Ajo që ju jeni bërë është ajo që ka rëndësi, dhe jo sa kohë keni shpenzuar duke u përpjekur për ta bërë atë. Ju nuk mund të bëni asgjë dhe të jeni më produktivë sesa dikush që “heq të zinjtë e ullirit”. Pra, si mund ta shndërroni orarin e pafund të punës në një më të shkurtër por më produkti? Shpesh është aq e thjeshtë sa të ndryshoni fokusin tuaj. Shmangiet nga detyra juaj zgjasin kohën që ju nevojitet për ta përfunduar atë. Disa këshilla të tjera për produktivitetin përfshijnë:

 • Përdoreni kohën tuaj me mençuri

Bëni një udhetim të gjatë me tren ose me autobus? Përdoreni atë për të lexuar libra, për të mësuar aftësi të reja të thjeshta, kontrolloni postat elektronike dhe përdorni kohën tuaj në avantazhin tuaj.

 • Shpërblejeni veten

Kur të kryeni detyra, shpërblejeni veten me diçka të ëmbël, si një pushim të shkurtër prej 10 minutash për të bërë atë që dëshironi, një vakt të këndshëm, një ditë pushimi, diçka të ëmbël, një blerje të lirë që keni dëshiruar ose ndonjë gjë të ngjashme.

 • Delegoni

Nëse punoni në një pozitë me pushtet, kuptoni se si të delegoni dhe ndani me të drejtë detyrat midis vetes dhe atyre që mund t’ju ndihmojnë.

 • Vendosni një kohë fikse për gjumë

Pavarësisht të gjithave, përveç se në rrethana të pashmangshme, ju duhet ta bëni këtë gjumë çdo natë. Jo duke qëndruar jashtë me orë ekstra të gjata. Shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo ditë dhe zgjohuni pas 8 orësh minimumi.

 

 

Mos bëni disa punë njëherësh

Kryerja e disa punëve njëherësh lavdërohet por është shumë e mbivlerësuar. Kur keni shumë detyra, ka më pak të ngjarë t’u kushtoni vëmendje të mjaftueshme të gjitha fushave të detyrës suaj. Përqendrohuni te puna më urgjente ose më e madhe dhe filloni llojet e tjera të punës vetëm pasi të keni përfunduar të parat. Kjo gjithashtu mund t’ju ​​motivojë t’i përfundoni gjërat më shpejt.

 • Merrni pak kohë për t’u qetësuar

Pak qetësi në mëngjes, qoftë përmes meditimit apo thjesht uluni diku në qetësi, mund të ndihmojë në uljen e stresit tuaj gjatë ditës, gjë që nga ana juaj ju bën më produktivë.

 • Bëni pushime

Kjo tingëllon kundër-produktive në fillim, por pushimet mund të kenë një efekt jashtëzakonisht pozitiv në punën tuaj. Aftësia për të bërë pushime ju ndihmon në rifreskimin e mendjes tuaj dhe madje mund t’ju japë këndvështrime më të mira për detyrat e pushtimit pasi të ktheheni.

 • Bëni lista veprimi që përpara

Para se të shkoni në shtrat çdo natë, bëni listën tuaj të detyrave për ditën tjetër. Kjo do të thotë që ju tashmë po krijoni një fillim produktiv për ditën tjetër.

 

Angazhohuni me të tjerët

Ka ndoshta shumë njerëz që ju admironi, shikoni, ose tek të cilët ju mund të gjeni tipare të mira, dhe ata janë të gjithë rreth jush! Punoni dhe angazhohuni me to. Këta njerëz mund t’ju mësojnë, dhe disa madje mund të bien dakord t’ju këshillojnë. Kjo gjithashtu vlen për atë që ju zgjidhni të kaloni kohën tuaj me të. Ju duhet të zgjidhni miq të cilët:

 • Janë të suksesshëm ose bëhen të suksesshëm
 • Janë të besueshëm
 • Keni respekt të ndërsjellë
 • U përputhen fjalët me veprimet e tyre
 • Jeni të lumtur që ndajnë përvojat e tyre me ju

Shkathtësitë sociale janë shumë të rëndësishme dhe mund të zvogëlojnë depresionin dhe çështjet e tjera shëndetësore. Pra, edhe nëse mund të jetë frikësuese, mos kini frikë të bëni lëvizjen e parë! Paraqituni para kolegëve tuaj. Edukohuni nga ata që admironi. Ndihmoni ata që janë më të dobët se ju. Është një cikël i thjeshtë por i mrekullueshëm!

 

Vendosni qëllime

Është e vështirë të arrini sukses kur nuk keni një plan veprimi për të arritur atje. Dhe është e vështirë të formosh një plan veprimi kur nuk e dini se në cilin drejtim mendoni të shkoni. Por edhe kur ata vendosin synime, shumë njerëz nuk arrijnë ta bëjnë këtë siç duhet. Kur po përpiqeni të mbani mend se cilat cilësi duhet të kenë qëllimet tuaja, mbani mend këto:

 • Jini specifik

Qëllimet tuaja duhet të jenë aq specifike sa të mund t’i zgjidhni ato pa e ngatërruar veten.

 • Bëni matje

Nëse nuk mund ta matni përparimin tuaj drejt një qëllimi, si mund të tregoni nëse po ecni përpara apo jo, ose nëse po përparoni me një normë të pranueshme?

 • Të arritshmet

Nëse i vendosni qëllimet tuaja në mënyrë jorealiste, nuk do të mund t’i arrini ato, dhe do të dekurajoheni. Po, qëllimet tuaja duhet t’ju sfidojnë, por ato nuk duhet të jenë të pamundura për t’u arritur.

 • Rëndësia

Qëllimet tuaja duhet të jenë të rëndësishme për jetën dhe karrierën tuaj. Nëse nuk janë të rëndësishme, si mund të besoni në to?

 • Koha

Të gjitha qëllimet tuaja duhet të kenë afate, të cilat mund t’i rregulloni nëse ato dëshmojnë se janë shumë të vështira ose shumë të lehta për t’u përmbushur. Nuk është mirë të keni një qëllim që nuk e ndjen kurrë nevojën për ta arritur.

 

Ndiqni zakone të shëndetshme

Një trup i shëndetshëm në një mendje të shëndetshme. Ju kurrë nuk do të jeni në gjendje të jeni të suksesshëm nëse trupi juaj po vuan. Kjo është arsyeja pse ndjekja e zakoneve pozitive dhe të shëndetshme është shumë e rëndësishme për suksesin. Ja se si ta bëni këtë:

 • Ushtrohuni dhe qëndroni aktivë

Ushtrimi ju ndihmon të qëndroni në formë dhe aktiv ndërsa rritni rrjedhën e gjakut të trurit. Kjo mpreh fokusin tuaj, rrit mendimin pozitiv dhe ndihmon që mendja juaj të mos endet.

 • Zgjohuni herët

Trupi juaj është krijuar për tu zgjuar herët. Kur e bëni këtë, ju jeni më të fuqishëm dhe mund të realizoni më shumë gjëra kur mendja juaj është më e mprehtë, në vend që të nxitoni për të punuar dhe pastaj t’i mbaroni gjërat vonë natën. Nëse keni një gjendje gjumi që e vështirëson zgjimin herët, flisni me një mjek për zgjidhjet.

 • Hani sipas një diete të balancuar

Ushqimi i mirë ju siguron lëndë ushqyese, duke zvogëluar rrezikun e mangësive dhe çështje të tjera të ngjashme. Në ekuilibrin e duhur, ushqimi mund t’ju forcojë dhe mund t’ju japë edhe më shumë energji për t’u përdorur gjatë gjithë ditës. Plus, ushqimet jo të shëndetshme janë të lidhura me një mori të gjerë opsionesh të shëndetit fizik dhe mendor.

 

Merrni përgjegjësi

Askush nuk eshte perfekt. Ndonjëherë, do të bëni gabime, rrëmujë ose të lëndoni të tjerët. Instikti i parë në këtë situatë është të mbroni veten ose të hiqni nga vetja fajin. Por nëse dëshironi të jeni i suksesshëm, duhet të marrni në pronësi gabimet që keni bërë. Merrni përgjegjësi për ngjarjet në të cilat keni pasur dore, qoftë direkt apo indirekt, dhe pa marrë parasysh sa i madh ishte roli juaj në të. Ju duhet ta bëni veten përgjegjës dhe të pranoni për gabimet në të cilat keni marrë pjesë. Për më tepër, kur të zotëroni pronësi të gjërave si këto, ju po ndihmoni veten për të mësuar. Ju shikoni nga erdhën gabimet, çfarë bëtë për të kontribuar, si ta shmangni këtë në të ardhmen dhe cilat mësime mund të mësoni. Këto janë të gjitha informacione të vlefshme! Për më tepër, nëse dikush po ju drejton gishtin, mos u mërzitni dhe mos bëni më shumë se sa bazat: shpreheni çështjen tuaj në mënyrë të vendosur dhe dilini vetes zot. Pastaj, pavarësisht nga rezultati, është koha për të vazhduar më tej. Vendosni këto padrejtësi pas jush, dhe ju do të keni shumë më shumë energji për t’i kushtuar punës tuaj.

 

Kujdesuni për veten

Kur njerëzit mendojnë për sukses, ata shpesh mendojnë për një punëtor të pandalshëm, i cili mezi ndalet edhe për të marrë frymë para se ta fusin hundën përsëri në gur. Por kjo nuk do t’ju sjellë sukses – do t’ju sjellë një djegie, rraskapitje dhe shumë përpjekje që nuk japin rezultate për shkak të pushimit të pakët. Për tu kujdesur për veten, duhet të:

 • Largoheni nga njerëzit toksikë

Njerëzit toksikë mund të vrasin zhurmën tuaj. Ata mund të jenë njerëz që me dashje veprojnë negativisht, ose ata mund të jenë ata që po murmullohen në aq shumë negativitet sa t’ia imponojnë të tjerëve. Gjeni miq dhe bashkësi që nxisin njeri-tjetrin! Ju mund ta inkurajoni njëri-tjetrin që të bëheni të suksesshëm.

 • Ruani balancën

Bota shpesh mund t’ju ​​bëjë presion të punoni dhe të punoni dhe të punoni pa pushim. Por ekuilibri është i nevojshëm për sukses. Ju duhet kohë e mjaftueshme për kohën e lirë, pushimin dhe kalimin e kohës me të dashurit tuaj. Nëse jeni vërtet të paketuar, shikoni në orarin tuaj dhe shikoni se çfarë mund të lejohet.

 • Bëni kohë për vetë-kujdesin

Vetë-kujdesi ka efekte të mahnitshme në shëndetin mendor dhe të menduarit pozitiv. Mendja dhe trupi juaj nuk mund të jenë mrekullitë e mundimshme nëse nuk kujdeseni mirë për ta. Merrni kohën e duhur për t’u siguruar që keni kohë për veten tuaj, edhe nëse është thjesht të relaksoheni dhe të përkëdheleni vetëm!

 • Përqendrohuni në lumturinë tuaj

Mos mendoni vetëm për ato që janë të mira për karrierën tuaj. Mendoni edhe për atë që ju bën të lumtur gjithashtu. Nëse shpenzoni të gjitha përpjekjet tuaja për diçka për të cilën nuk jeni të apasionuar, apo jeni pak të interesuar, do të humbni motivimin tuaj dhe do të keni më pak të ngjarë të qëndroni të përkushtuar. Mos harxhoni kohë në atë që ju nxit.

Suksesi mund të jetë i juaji nëse e dini se si të krijoni zakone që hapin rrugën për të. Prapë, mos harroni të jeni të përkushtuar ndaj suksesit! Motivimi është një gjë e ngadaltë, shpesh vjen dhe shkon ashtu siç dëshiron. Angazhimi, megjithatë, është afatgjatë dhe vazhdon të mbetet pavarësisht motivimit tuaj. Kështu që të bëheni të suksesshëm, angazhohuni ndaj këtyre zakoneve të reja dhe filloni t’i bëni ato sot!

 

Të fundit