HomeArtikujAnkthiGafat që bëjmë kur jemi nën Stres
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Gafat që bëjmë kur jemi nën Stres

Zemërimi dhe tërbimi janë emocione të forta dhe shpesh mund të jenë shenjë se jeni nën stres të madh, por ka mënyra se si mund të heqim qafe këtë duke kursyer të tjerët.

Stresi shoqërohet me ndjenjat e ankthit dhe ato janë më të vështira për t’u shprehur të tjerëve në mënyrën e duhur, tha psikologia Nora Gerardi për shërbime konsultuese në Nju Jork.

Më poshtë gjeni disa mënyra më delikate që mund të shkaktoni stres te të tjerët pa e kuptuar:

 

Ju izoloni veten nga të tjerët

Izolimi nga të tjerët zakonisht zbatohet nga njerëz që janë të ndjeshëm ndaj mjedisit të tyre dhe besojnë se ata mund të kontrollojnë më mirë ndjenjat e tyre kur janë vetëm. Ata përjashtohen sepse vërejnë se bashkëveprimi i tyre me të tjerët rrit stresin e tyre ose që u shkaktojnë stres të tjerëve. Njerëzit në jetën tuaj mund të shqetësohen dhe të pyesin nëse ata kanë bërë diçka të gabuar ose janë pjesë e problemit. Nëse i privoni nga mundësia për të qenë me ju, ata mund të ndjehen të pafuqishëm dhe të irrituar, gjë që mund të çojë në rritjen e tensionit në marrëdhënien tuaj.

 

Ju flisni për problemet tuaja, nuk i dëgjoni të tjerët ndërsa flasin

Ndonjëherë është mirë të heqësh qafe gjithçka që të shqetëson, veçanërisht nëse ndihesh më mirë pas një bisede të tillë. “Kjo mund t’ju ndihmojë jo vetëm që të ndiheni më pak të vetmuar në problemet tuaja, por edhe të përpunoni ndjenjat tuaja ndërsa ua tregoni dikujt që i besoni”, tha psikologia Amanda Darnley pranë shërbimit të psikologjisë Chrysocolla në Filadelfia. Sidoqoftë, të flasësh vetëm për problemet e tua pa “reciprokisht shërbimin”, përkatësisht të dëgjosh bashkëbiseduesin, mund të jetë poshtërues emocionalisht për të tjerët.

 

Ju mbështeteni vetëm te një mik

Njerëzit zakonisht mbështeten shumë te një person i vetëm, pasi që mbështetja te të tjerët i bënë të shqetësuar. Ata nuk u besojnë shumë njerëzve. Kjo “e sigurt” është zakonisht një partner, bashkëshort, prind, vëlla ose motër, mik. Duke u mbështetur në dikë që nuk është personi ynë i sigurt, ne rrezikojmë të kritikohemi, refuzohemi ose të mos marrim këshillat që duam. Frika nga një rezultat negativ gjithashtu kontribuon në këtë sjellje. Sidoqoftë, ai person mund të ndiejë presion se e gjithë përgjegjësia është mbi të të ndihmojë ose të fajësojë nëse reagon gabimisht, dhe ai mund të jetë i frustruar me sjelljen tënde. Me kalimin e kohës, kjo strategji e përballimit mund të krijojë dëmtime të qëndrueshme në marrëdhënien tuaj dhe shëndetin mendor të atij personi.

 

Ju bëni sikur jeni mirë

Nëse pretendoni se jeni mirë dhe kur nuk jeni, po u dërgoni një mesazh njerëzve që kujdesen për ju se nuk u besoni atyre ose është e gabuar të jeni nën stress.

“Nëse e kuptoni që jeni duke pretenduar, ata mund të mos dinë se si duhet të sillen. Ata mund të përpiqen t’i përgjigjen emocioneve tuaja të vërteta, por ata ndoshta do të dështojnë sepse ju po i fshihni”, shpjegoi psikologia Darnley.

 

Previous article
Next article

Të fundit