spot_img

Artikuj të ngjashëm

Hidhërimi

Mund të themi të njëjtën gjë me trupin tonë me siguri absolute se është shprehja e gjendjes sonë mendore. Të dyja bashkëjetojnë me ekuilibër të lakmueshëm dhe në trupin tonë reflektohet se ekziston në botën tonë psikike. Gjendjet e pakëndshme mendore si trishtimi, hidhërimi dhe melankolia ndikojnë negativisht në trupin tonë dhe shfaqen me simptoma fizike të dhimbshme dhe shpesh të pakëndshme.

 

“Trishtimi është burimi i gjithë sëmundjeve”.

Duke studiuar efektin e trishtimit në organet themelore të trupit tonë, ne mund të raportojmë disa pasoja të këqija të trishtimit:

Zemra: Trishtimi i madh mund të shkaktojë aritmi në zemër, rritje të presionit, siklet të rëndë. Fuqia e pikëllimit është aq e madhe sa mund të shkaktojë edhe një sulm në zemër.

Sistemi tretës: Hidhërimi shkakton shumë shqetësime në stomak, nga dhimbje të forta barku dhe kapsllëk deri në formën më ekstreme të gjakderdhjes në stomak.

Tiroide: Trishtimi godet gjëndrën tiroide, gjëndrën më të madhe në trupin tonë dhe rregullon funksionet e trupit tonë. Duke ndikuar në funksionin e tij, ajo çon në sëmundje të ndryshme.

Mushkëritë: Trishtimi godet sistemin tonë të frymëmarrjes, mushkëritë tona. Është zbuluar se personat me sëmundje të frymëmarrjes kanë përjetuar situata të këqija dhe të trishtueshme.

Lëkura: Lëkura është ndoshta “viktima” më e lehtë e pikëllimit. Humori i keq prek lëkurën tonë më shumë se kudo tjetër, pasi kushtet e lëkurës, skuqja, ekzema dhe dermatiti janë kryesisht për shkak të trishtimit ose stresit.

Flokët: Flokët tanë preken po aq shumë nga trishtimi sa një simptomë e njohur e humbjes së flokëve dhe humbjes së cilësisë.

Trishtimi dobëson vërtetë mbrojtjen e trupit tonë. Dështimi i zemrës dhe goditja në zemër janë zbuluar se shoqërohen me trishtim të madh shumicën e kohës (njerëzit që kanë kaluar zi për shembull, humbja e një të dashuri, kishin më shumë gjasa të vuanin një nga të dyja).

Marrëdhëniet e këqija ndërpersonale, problemet financiare, jeta e vështirë e përditshme dhe frustrimet profesionale ose emocionale, intensifikojnë pikëllimin tonë shumicën e kohës.

 

Si mund ta mbrojë njeriu veten, jetën e tij?

Duke adoptuar një mënyrë jetese që shmang zakonet që janë treguar të dëmshme për shëndetin tonë. Pirja e duhanit, pirja dhe ngrënia jo e shëndetshme shpesh përkeqësojnë problemin. Adoptimi i një jetese të shëndetshme, ushqimi i mirë, ushtrimi i sportit dhe gjumi adekuat na ndihmojnë të ndihemi tërheqës, të bukur dhe të ndihmojmë në ruajtjen e shëndetit tonë.

Duke mos u ngarkuar me të gjitha dëshirat dhe dëshirat e të tjerëve. Shumë herë pikëllimi buron nga fakti se ne nuk mund t’i plotësojmë – dhe është logjike – dëshirat e secilit dhe ne mund të ndiejmë, gabimisht, nga frika se të tjerët do të tërheqin dashurinë e tyre. Fëmijët shpesh ndjehen të trishtuar sepse mendojnë se nuk mund të përmbushin pritjet e prindërve të tyre, një person i papunë mund të ndjehet i trishtuar sepse nuk mund t’i plotësojë nevojat e tij. Duke sqaruar nevojat tona dhe dëshirat tona dhe faktin që ne nuk mund t’i falënderojmë të gjithë, ne eliminojmë nga vetja pikëllimin dhe fajin që vjen nga barra e mos përmbushjes së pritjeve të të tjerëve.

Duke mos zmadhuar situata të ndryshme me mendjen tonë, pa qenë – siç ndodh shpesh – të vetëdijshëm për realitetin dhe të gjitha ngjarjet. Duke e ditur të vërtetën e një situate, pa e ekzagjeruar dhe bërë skenarë katastrofash, ne zvogëlojmë pikëllimin.

Duke pranuar që disa situata nuk ndryshojnë. Një ndarje e keqe, një humbje, një dështim në provime do të bëjnë herët a vonë paraqitjen e saj në jetën e çdo personi. Hidhërimi për diçka që mund të mos ndryshojë është edhe shkatërrues dhe i panevojshëm. Le të mendojë çdo njeri/ lëreni secilin të konsiderojë se çfarë situate e dhimbshme mund ta mësojë atë. Pranimi, shumë herë, është ilaç.

Duke u larguar nga njerëzit toksikë. Njerëzit që nuk na vlerësojnë, na kanë zili ose na dëmtojnë nuk kanë vend në jetën tonë, ata vetëm na ofrojnë pikëllim.

Duke u kujdesur për shëndetin tonë. Monitorimi i shëndetit tonë na mbron dhe na mbron nga skenarët jo-ekzistues-ndonjëherë.

Duke filluar të vlerësojmë gjërat e mira që jeta duhet na të ofrojë. Shumë herë kemi marrë gjëra të dhëna si dielli, një shëtitje me miqtë, duke parë një film ose faktin që u zgjuam dhe jemi të mbushur me trishtim për gjithçka që nuk kemi. Duke filluar të vlerësojmë gjithçka në jetë, atëherë do ta largojmë negativitetin.

 

Shëndeti ynë mendor është një pararendës i shëndetit fizik.

Ne duhet të respektojmë dhe të kujdesemi për të, ashtu si trupat tanë. Hidhërimi dhe trishtimi jo vetëm që nuk zgjidhin asnjë problem, por gjithashtu çojnë në zhdukjen dhe imunizimin e aftësisë dhe reflekseve tona kritike për të përballuar pjekurinë dhe qetësinë.

Të fundit