spot_img

Artikuj të ngjashëm

Zemërimi

Së bashku me gëzimin, trishtimin, frikën, befasinë dhe neveritjen, zemërimi është pjesë e emocioneve kryesore dhe për këtë arsye është një përvojë që të gjithë e njohim mirë dhe që gjithashtu e përjetojmë me disa frekuenca. Sidoqoftë, zemërimi ka një konotacion negativ: fakti i shfaqjes së tij dhe akoma më keq, shprehja e tij pa kontroll na vë në një dritë të keqe dhe na ekspozon para kritikave të të tjerëve. Shtypja ose thjesht mohimi i kësaj ndjenje mund të jetë e vështirë dhe madje kundërproduktive: edhe fjala e urtë “duke numëruar deri në dhjetë” nuk është një strategji që të gjithë e shohin në mënyrë të favorshme.

 

Një reputacion i keq – Ne jemi mësuar që në moshë të vogël, një inat  zemërimi përpara prindërve është një sjellje që zhgënjen aq sa të shkaktojë ndëshkim. Meqenëse synojmë të jemi të dashur dhe të pranuar nga të dashurit tanë, ne jemi të prirur që nga mosha e hershme të shtypim zemërimin ose edhe të mohojmë ta ndiejmë atë. Megjithatë, si çdo emocion tjetër, është një pajisje që trupi ynë vendos për të na paralajmëruar për diçka të gabuar, si një lloj kambane alarmi. Në mënyrë të veçantë, zemërimi është një reagim adaptues ndaj një gjendje zhgënjimi dhe gjendjeje të keqe. Ai gjithashtu shkakton disa simptoma fizike, të tilla si djersitje të shtuar, rritje të ritmit të zemrës dhe frymëmarrjes, tension të muskujve dhe një ndjenjë të përgjithshme të trazimit. Nga këndvështrimi i marrëdhënieve njerëzore, zemërimi rrit agresivitetin, na bën të humbasim ndjeshmërinë dhe aftësinë për të kapur këndvështrimin e të tjerëve. Shtypja e zemërimit është pothuajse i pamundur dhe kundërproduktiv: zemërimi që nuk është shprehur për një kohë të gjatë mund të çojë në një shpërthim të vërtetë, është më mirë të mësosh ta menaxhosh dhe ta lëshosh atë në mënyra të pranueshme shoqërore.

Ana e mirë – Sipas një studimi nga Universiteti Autonom i Meksikës (UNAM), nëse merret në doza të vogla, zemërimi do të kishte një efekt pozitiv në trurin tonë. Zemërimi rrit prodhimin e dopaminës dhe norepinefrinës, hormonet që lidhen me stresin, të cilat rrisin ritmin e zemrës dhe frymëmarrjes, presionin e gjakut dhe aktivitetin e neuroneve. Me pak fjalë, zemërimi do të zgjonte sistemin nervor, me disa efekte pozitive në trup. Gjëja e rëndësishme është që zemërimi të merret në doza të vogla, jo më shumë se gjysmë ore në ditë. Përndryshe bën vërtet keq për shëndetin tuaj.

Numërimi deri në 10: Po apo jo? – Të veprosh me impuls, në vazhdën e një zemërimi shpesh është një strategji e keqe. Shtytja e emocioneve mund të na verbojë dhe të na bëjë të kryejmë veprime të pamatura për të cilat ne do të pendohemi. Prandaj, një distancë është thelbësore: në këtë kuptim, marrja frymë thellë dhe numërimi deri në dhjetë sigurisht që mund të jetë i dobishëm. Sidoqoftë, jo të gjithë pajtohen: dobia e këtij qëllimi u vu në dyshim disa vjet më parë nga një studim i kryer nga Universiteti i Ohajos duke analizuar sjelljen e një grupi studentësh të nënshtruar një situate stresuese. Ata që u përmbajtën për ato dhjetë sekonda fatale e gjetën veten më të zemëruar dhe agresiv sesa ata që nuk kishin bërë asgjë për të kontrolluar veten. Shkencëtarët e shpjeguan këtë vëzhgim kurioz me faktin se, në intervalin e shkurtër që i paraprinë reagimit, personi, duke u përpjekur të analizojë ndjenjat e tij, përqendrohet edhe më shumë në zemërimin dhe emocionet negative që ndjen. Me pak fjalë, përkeqëson situatën. Sipas të tjerëve, fakti i marrjes së kohës para se të reagoni mund të jetë një mënyrë e mirë për të larguar zhgënjimin dhe për të kontrolluar më mirë situatën.

Strategjitë për menaxhimin e zemërimit – Le të harrojmë ekuacionin: Unë jam i zemëruar dhe për këtë arsye “i papërshtatshëm”

– Ne i japim zemërimit tonë të drejtën për të ekzistuar: qëllimi është ta menaxhojmë, jo ta shtypim atë

– Ne përdorim energjinë që vjen nga një sulm zemërimi për të kuptuar arsyen më të thellë (për shembull, një akt ngacmimi na bën të ndjehemi të dobët dhe kjo brishtësi na bën edhe më të zemëruar.

– Ne mësojmë të veprojmë pavarësisht zemërimit: duke kontrolluar agresionin, ne pohojmë mendimin tonë në mënyrë pohuese, të qartë dhe efektive.

– Ne gjejmë një mënyrë për të çliruar tensionin (sport, muzikë, meditim)

– Ne mësojmë të mos e marrim personalisht: zemërimi shpesh shkaktohet kur identifikohemi me fjalët ose personin që i shqipton ato: ne gjejmë një mënyrë për tu distancuar nga ajo që nxit mekanizmat tanë të mbrojtjes.

– Ne mësojmë të “presim veten”: përpiqemi të mos zgjasim shumë gjendjen e agjitacionit që pason një shpërthim zemërimi.

– Ne përmirësojmë vetëvlerësimin tonë: në fund të fundit ne jemi njerëz të arsyeshëm dhe të vendosur. Edhe nëse herë pas here ne zemërohemi.

Të fundit