HomeFokusTiparet e Introvertit
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Tiparet e Introvertit

Introvertët përbëjnë rreth 25 deri në 40 për qind të popullsisë, mirwpo prap ka ende shumë keqkuptime në lidhje me këtë lloj personaliteti. Ndërhyrja është një tipar personaliteti i karakterizuar nga një fokus në ndjenjat e brendshme dhe jo në burimet e jashtme të stimulimit. Introvertët dhe ekstrovertët janë parë shpesh në drejtim si dy të kundërta ekstreme, por e vërteta është se shumica e njerëzve gjenden diku në mes. Gjithashtu është e rëndësishme të theksohet se ndërhyrja nuk është e njëjta gjë si ankthi shoqëror ose druajtja.  Të jesh një introvert nuk do të thotë që je shoqërisht i shqetësuar ose i turpshëm.

Çfarë është realisht një introvert?

Ndërhyrja është një nga tiparet kryesore të personalitetit të identifikuara në shumë teori të personalitetit. Njerëzit të cilët janë introvertë priren të jenë kthyer në brendësi ose të përqendrohen më shumë në mendimet, ndjenjat dhe disponimet e brendshme, në vend që të kërkojnë nxitje të jashtme. Ndërhyrja përgjithësisht shihet si ekzistuese si pjesë e një vazhdimësie së bashku me ekstraverzionin. Ndërhyrja tregon një fund të shkallës, ndërsa ekstraverzioni përfaqëson anën tjetër. Termat introverzion dhe ekstroverzion u popullarizuan nëpërmjet punës së Carl Jungut dhe më vonë u bënë pjesë qendrore e teorive të tjera të shquar, duke përfshirë teorinë e madhe të personalitetit. Dimensioni i introversion-extroversion është gjithashtu një nga katër fushat e identifikuara nga Treguesi i Tipit Myers-Briggs (MBTI). Sipas shumë teorive të personalitetit, gjithkush ka një shkallë të të dyja ndërveprimeve. Megjithatë, njerëzit shpesh tentojnë të mbështeten në një mënyrë ose në tjetrën. Introvertët kanë tendencë të jenë më të qetë, të rezervuar dhe introspektivë. Ndryshe nga ekstrovertët që fitojnë energji nga ndërveprimi shoqëror, introvertët shpenzojnë energji në situata shoqërore. Pas pjesëmarrjes në një tubim apo duke kaluar kohë në një grup të madh njerëzish, introvertët shpesh ndiejnë një nevojë për tu “rimbushur” duke kaluar vetëm për një kohë.

Shkaqet

Për të kuptuar pse disa njerëz janë të mbyllur e disa të tjerë janë të ekstravertuar, është e rëndësishme të kuptojmë rolin që luan fiziologjia e trupit. Mënyra se si trupi juaj i përgjigjet mjedisit të jashtëm luan një rol kritik në përcaktimin e nivelit tuaj të ekstrovertimit dhe introversionit. Në një nivel fiziologjik, një rrjet i neuroneve të vendosura në sistemin e trurit të njohur si sistemi aktivues retikular (SAR) është përgjegjës për rregullimin e niveleve të zgjimit, duke përfshirë zgjimin dhe tranzicionet midis gjumit dhe zgjimit. SAR gjithashtu luan një rol në kontrollin e informacionit si dhe çfarë ju merrni gjatë kohës që jeni zgjuar. Kur përballeni me kërcënime të mundshme në mjedis, SAR do të rrisë nivelin tuaj të zgjimit në mënyrë që të jeni të vëmendshëm dhe të gatshëm për t’u marrë me rrezikun. Secili person ka një pikë bazë të përcaktuar përsa i përket nivelit të ngacmimit. Disa njerëz priren natyrshëm të kenë një pikë shumë më të lartë, ndërsa të tjerët kanë një pikë shumë më të ulët.

Psikologu Hans Eysenck sugjeroi që këto nivele të zgjimit mund të mendohen si një vazhdimësi.

Sipas teorisë së zgjimit të tij të ekstraverzionit:

 • 15 përqind e njerëzve kanë një pikë minimale të përcaktuar, që do të thotë se natyrisht kanë nivele të ulëta të zgjimit
 • 15 për qind e njerëzve kanë një pikë të caktuar, që do të thotë se ata natyrisht kanë tendencë të jenë më të zgjuar
 • 70 për qind e njerëzve qëndrojnë diku në mes të vazhdimësisë

Sipas teorisë së Eysenck, introvertët janë ato që kanë nivele natyrale të larta të zgjimit. Për shkak se introvertët kanë tendencë të përjetojnë nivele kronike të larta të zgjimit, ata tentojnë të kërkojnë aktivitete dhe mjedise ku mund të arratisen nga mbivlerësimi. Për shkak të niveleve të tyre të zgjimit natyral të lartë, ata janë më të vëmendshëm dhe marrin më shumë informacion nga mjedisi. Çlirimi diku për të pasur kohë vetëm për të rimbushur u jep atyre mundësinë për të përpunuar dhe reflektuar mbi atë që kanë mësuar.

Shenjat e zakonshme

A supozoni që ju mund të vëreni se kush është një introvert dhe kush nuk është? Ndërsa ju mund të mendoni për një introvert si një flakë e kaltër që preferon të qëndrojë i vetëm në shtëpi në vend se të shoqërohet, introvertët mund të klasifikohen në shumë tipe me një shumëllojshmëri karakteristikash. Sigurisht që ka shumë introvertë që janë të rezervuar në mënyrë shoqërore dhe që preferojnë të qëndrojnë vetëm në shtëpi dhe të lexojnë një libër në vend që të shkojnë në një tubim të madh, por ka edhe shumë introverta që gëzojnë shoqërimin. Ndoshta mund të befasoheni kur mësoni se shumë njerëz që ju mendoni si “flutura sociale” mund të jenë mjaft introvertë.

Në vijim janë vetëm disa nga shenjat që ju (ose dikush që njihni) mund të jetë një introvert.

 1. Të jesh në prani të shumë njerëzve shkarkon energjinë tënde

A ndiheni ndonjëherë të lodhur pasi kaloni kohë me shumë njerëz? Pas një ditë bashkëveprimi me të tjerët, a duhet shpesh të tërhiqesh në një vend të qetë dhe të kesh një kohë të gjatë për veten? Një nga karakteristikat kryesore të këtij lloji të personalitetit është se introvertët duhet të shpenzojnë energji në situata shoqërore, ndryshe nga ekstrovertët që fitojnë energji nga ndërveprimet e tilla. Kjo nuk do të thotë që të gjitha introvertët shmangën krejtësisht nga ngjarjet shoqërore. Shumë introvertë në të vërtetë gëzojnë kohë të kaluar përreth të tjerëve, me një paralajmërim kyç – introvertët priren të preferojnë shoqërinë e miqve të ngushtë. Ndërsa një ekstrovert mund të shkojë në një tubim me qëllim të takimit me njerëz të rinj, një introvert preferon të kalojë kohë cilësore duke u folur me miq të mirë.

 1. Ju kënaqni në vetmi

Si një introvert, ideja juaj për një kohë të mirë është një pasdite e qetë për veten për të shijuar hobi dhe interesat tuaja. Disa orë vetëm me një libër të mirë, një ecje në natyrën paqësore ose programi juaj televiziv i preferuar janë mënyra të shkëlqyera për t’ju ndihmuar të ndiheni të rimbushur dhe energjik. Kjo nuk do të thotë se një introvert mesatar dëshiron të jetë i veëtm gjatë gjithë kohës. Shumë introvert duan të kalojnë kohë me miqtë dhe të bashkëveprojnë me njerëz të njohur në situata shoqërore. Ato gjëra kyçe për të kujtuar është se pas një dite të gjatë të aktivitetit social, një introvert ndoshta do të dëshirojë të tërhiqet në një vend të qetë për të menduar, reflektuar, medituar dhe për tu rimbushur. Nëse ka disa orë për të qenë vetëm, tingëllon si ideja juaj për një kohë të mirë, mund të jeni vetëm një introvert.

 1. Keni një grup të vogël miqsh të ngushtë

Një keqkuptim i zakonshëm për introvertët është se ata nuk pëlqejnë dhe nuk pëlqehen nga njerëzit. Ndërsa introvertët zakonisht nuk gëzojnë një socializim të theksuar, ata gëzojnë të paturit e një grupi të vogël të miqve për të cilët ata janë veçanërisht të ngushtë. Në vend që të ketë një rreth të madh shoqëror të njerëzve që njihen vetëm në një nivel sipërfaqësor, introvertorët preferojnë të qëndrojnë në marrëdhënie të thella dhe afatgjata të shënuara nga një lidhje e madhe e afërsisë dhe intimitetit. Hulumtuesit kanë zbuluar se njerëzit e lartë në këtë tipar kanë tendencë të kenë një grup më të vogël miqsh. Ndërsa ekstrovertët në përgjithësi kanë një rreth të gjërë miqsh dhe të njohurish, introvertët zakonisht zgjedhin miqtë e tyre me shumë kujdes. Marrëdhëniet e tyre më të afërt kanë tendencë të jenë të thella dhe të rëndësishme. Ata gjithashtu preferojnë të bashkëveprojnë me njerëzit në një bazë një-në-një, në vend se në një mjedis të madh të grupit. Nëse rrethi juaj shoqëror tenton të jetë i vogël, por shumë i afërët, ka një shans mjaft të mirë që jeni një introvert.

 1. Njerëzit shpesh ju përshkruajnë si të qetë e të tërhequr

Introvertët shpesh përshkruhen si të qetë, të rezervuar, të ngopur dhe ndonjëherë  t’u turpshëm. Ndërkohë që disa introvert sigurisht janë të turpshëm, njerëzit me siguri nuk duhet të gabojnë për të rezervuar për introvertët ndrojtjen. Në shumë raste, njerëzit me këtë lloj personaliteti thjesht preferojnë të zgjedhin me kujdes fjalët e tyre dhe të mos humbin kohë ose energji në bisedat e panevojshme. Nëse je tipi i qetë dhe pak i rezervuar, ndoshta je një introvert.

 1. Shumë stimulim dhe vështirësi për tu fokusuar

Kur introvertët duhet të kalojnë kohë në aktivitete ose mjedise që janë shumë të ethshëm, ata mund të përfundojnë duke u ndjerë të paaftë dhe të zhytur plotësisht. Ekstrvetët, nga ana tjetër, tentojnë të lulëzojnë në situata ku ka shumë aktivitet dhe pak shanse për t’u mërzitur. Sipas të paktën një studimi, hulumtuesit kanë gjetur se introvertët priren të jenë më lehtë të shpërqendruar se ekstrovertët, e cila është pjesë e arsyes pse introvertët priren të preferojnë një mjedis më të qetë dhe më pak të ngarkuar. Nëse tentoni të ndiheni të zhytur plotësisht në situata sociale të zëna, ndoshta ju tentoni të jeni introvert.

 1. Ju jeni shumë i vëmendshëm

Për shkak se introvertët priren të jenë kthyer nga brenda, ata gjithashtu kalojnë shumë kohë duke shqyrtuar përvojat e tyre të brendshme. Nëse ndiheni sikur keni njohuri shumë të mirë për veten, motivet dhe ndjenjat tuaja, mund të jeni një introvert i vetëdijshëm. Introvertët priren të gëzojnë thjesht duke menduar e duke shqyrtuar gjërat në mendjet e tyre. Vetëdijesimi dhe vetëkuptimi është i rëndësishëm për introvert, kështu që shpesh i kushtojnë shumë kohë për të mësuar më shumë për veten e tyre. Kjo mund të përfshijë eksplorimin e hobive që gëzojnë, duke menduar për jetën e tyre dhe leximin e librave që eksplorojnë tema dhe tema që janë të rëndësishme për ta. Nëse e ndieni veten të vëmendshëm dhe shijoni njohuri të thellë për veten, e të vetëdijshëm atëherë mund të jeni më introvert.

 1. Ju pëlqen të mësoni duke shikuar

Introvertët janë ata që zakonisht preferojnë të mësuarit përmes vëzhgimit. Ndërsa ekstrovertët zakonisht mësojnë përmes gjykimit dhe gabimit, introvertët mësojnë më mirë duke shikuar. Introvertët pëlqen të shikojnë të tjerët të kryejnë një detyrë, shpesh në mënyrë të përsëritur, derisa të ndjejnë se mund t’i përsërisin vetë veprimet. Kur introvertët mësojnë nga përvoja personale, ata preferojnë të praktikojnë diku privat ku mund të ndërtojnë aftësitë dhe aftësitë e tyre pa pasur nevojë të kryejnë për një audiencë. Nëse ju pëlqen të mësoni më shumë duke shikuar në vend se të veproni, ka një shans që të keni një personalitet më të introvertuar.

 1. Jeni tërhequr në punë që përfshijnë pavarësinë

Siç mund të imagjinoni, punët që kërkojnë një ndërveprim të madh social zakonisht bëjnë pak apel për njerëzit me introversion të lartë. Nga ana tjetër, karriera që përfshijnë punën e pavarur shpesh janë një zgjedhje e shkëlqyeshme për introvertin. Për shembull, një introvert mund të gëzojë të punojë si shkrimtar, kontabilist, programues kompjuteri, dizajner grafik, farmacist ose artist.

Ide të gabuara

Në një artikull të shkëlqyer në Atlantic Monthly, autori Jonathan Rauch mori disa nga mitet e zakonshme dhe idetë e gabuara në lidhje me introvertin. Ndërsa introverti shpesh është etiketuar si i turpshëm, i përmbajtur, dhe arrogant, Rauch shpjegon se këto perceptime janë rezultat i dështimit të extrovertëve për t’i kuptuar se si funksionojnë realisht introvertët.

“Extrovertët ndonjëherë kanë pak ose aspak rast e mundësitë që të kuptojnë introverzionin,” sugjeron Rauch. “Ata supozojnë që kompania, veçanërisht e tyre, është gjithmonë i mirëpritur, ata nuk mund ta imagjinojnë pse dikush   duhet të jetë vetëm, me të vërtetë, ata shpesh bëjnë zhurmë në sugjerim.”

Sipas vlerësimeve, ekstrovertët tejkalojnë introvertët nga rreth tre në një. Introvertët shpesh zbulojnë se njerëzit e tjerë përpiqen t’i ndryshojnë ose madje të sugjerojnë se ka diçka “të gabuar” me ta. Asgjë nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. Ndërsa introvertët përbëjnë një pjesë të vogël të popullsisë, nuk ka lloj të drejtë apo të gabuar të personalitetit. Në vend të kësaj, që të dy introvertët dhe ekstrovertët duhet të përpiqen të kuptojnë dallimet dhe ngjashmëritë e njëri-tjetrit.

Mos harroni, introverzioni nuk është një karakteristikë të gjitha ose asgjë. Njerëzit mund të jenë ata që ju mund t’i quani introverte me një shkronjë të madhe I (shumë introvert) ose mund të dalin në disa situata me disa tendenca introvertike. Ndërhyrja ekziston në një vazhdimësi me ekstraverzionin, dhe shumica e njerëzve priren të qëndrojnë diku në mes të dyve.

Nëse identifikohesh me disa karakteristika të introversionit dhe disa karakteristikave të ekstrovertimit, atëherë ka një shans mjaft të mirë që të jeni një nga 70 përqind e njerëzve që bien diku në mes. Ambiverts priren të gëzojnë të dy kohë të shpenzojnë me të tjerët dhe të kalojnë kohë vetëm, në varësi të situatës dhe nevojave të tyre në këtë moment.

Më e rëndësishmja, mos harroni se një lloj nuk është “më i mirë” se tjetri. Çdo tendencë mund të ketë përfitime dhe disavantazhe në varësi të situatës. Megjithatë, duke kuptuar më mirë personalitetin tuaj, ju mund të mësoni se si të luani në pikat e forta tuaja.

Nëse jeni një introvert dhe stimulimi nga bota e jashtme bëhet shumë I theksuar atëherë gjeni mënyra për të përballuar. Kërkoni një moment të qetë ku mund të largoheni nga zhurma dërrmuese dhe rimbushja.

Në një studim të introvertëve të rritur në mes moshave 18 dhe 80, ata që kishin marrëdhënie të forta shoqërore dhe aftësi rregulluese emocionale u gjetën të jenë më të lumtur sesa ata që nuk kishin këto aftësi. Bëni më të mirën tuaj duke ushqyer marrëdhëniet tuaja të ngushta në mënyrë që të nxisni lidhjet e forta shoqërore dhe të shfrytëzoni tendencën tuaj për të shikuar nga brenda, në mënyrë që të zhvilloni mirëkuptim të fortë emocional.

Ndërhyrja është krejtësisht normale. Megjithatë, nëse gjeni se tendencat tuaja të introvertuara janë rezultat i ankthit që ndikon në funksionimin normal, ditor, konsultohuni me mjekun tuaj ose me një profesionist të shëndetit mendor.

Të fundit