HomeFokusStimuluesit
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Stimuluesit

Stimuluesit janë një klasë e drogës psikoaktive që rrit aktivitetin në tru . Këto barna përkohësisht mund të ngrenë vigjilencë, humor dhe vetëdije. Disa barna stimuluese janë ligjore dhe përdoren gjerësisht. Shumë stimulantë gjithashtu mund të jenë të varur. Stimuluesit ndajnë shumë ngjashmëri, por secila ka vetitë unike dhe mekanizmat e veprimit.

Droga që klasifikohet si stimuluese përfshijnë:

  • kafeinë
  • nikotinë
  • kokainë
  • methamphetamine
  • Stimulues recetë

 

Kafeina

Kafeina është droga psikoaktive më e përdorur në botë, e gjetur në kafe, çaj, kakao, karamele me çokollatë dhe pije të buta. Ndërsa kafeina ka disa efekte pozitive si rritja e energjisë dhe vigjilenca mendore, përdorimi i rëndë mund të shkaktojë simptoma të tilla si ankthi dhe pagjumësia. Kafeina është fizikisht e varur dhe simptomat e tërheqjes mund të përfshijnë dhimbje koke, lodhje dhe nervozizëm.

 

Nikotina

Nikotina konsiderohet si një nga tre medikamentet psikoaktive më të përdorura në botë pavarësisht faktit se ka pak (nëse ka) përdorime mjekësore për ilaçin. Gjatë shekullit të parë deri në mesin e shekullit të njëzetë, pirja e duhanit u konsiderua modë. Raportet e pasojave negative të shëndetit kanë çuar në shmangien e përdorimit të cigareve gjithnjë e më shumë. Megjithatë, Megjithatë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se në vitin 2014, afërsisht 17 përqind e të rriturve amerikanë mbi moshën 18 vjeç (rreth 40 milionë individë) pinë duhan. Instituti Kombëtar për abuzimin e drogës raporton se përdorimi i duhanit është një shkak kryesor ​​i vdekjes, sëmundjes dhe paaftësisë në SHBA, me përdorimin e cigareve që i atribuohen më shumë se 480,000 vdekjeve të parakohshme çdo vit.

 

Kokaina

Kokaina është një drogë e paligjshme psikoaktive e bërë nga gjethet e pemës së kokainës. Gjatë fundit të viteve 1800, psikoanalisti Sigmund Freud mbështeti përdorimin e kokainës si një trajtim terapeutik për çrregullime psikologjike, por më vonë realizoi vetitë e drogës. Gjatë viteve të hershme të 1900, kokaina ishte e ligjshme në SHBA dhe mund të gjendeshin në shumë ilaçe mbi-counter. Në vitin 1906, qeveria filloi të kërkonte prodhuesit të etiketonin produktet që përmbajnë kokainë dhe filluan të vendosnin kufizime serioze mbi shpërndarjen deri në fillim të viteve 1920. Kokaina është një substancë e kufizuar dhe përdorimi dhe shitja e saj konsiderohen të paligjshme në shumicën e rasteve. Sot, kokaina është droga e dytë ilegale më e përdorur në Shtetet e Bashkuara. Kokaina absorbohet me shpejtësi nga çdo pikë e administrimit, përfshirë duke u inhaluar, thithur, injektuar ose marrë me gojë. Droga arrin shpejt në tru dhe pastaj shpërndahet në inde të tjera në të gjithë trupin. Kokaina metabolizohet me shpejtësi nga enzimat e mëlçisë dhe plazmës në afro 30 deri 60 minuta, por mund të zbulohet në testet e urinës deri në 12 orë pas administrimit.

 

Methamphetamina

Sot, metamfetamina, e njohur edhe si metoda, është një nga stimulantët më të zakonshëm të përdorur ilegalë. Meth është jashtëzakonisht problematike dhe shkatërron indet në tru, të cilat mund të çojnë në dëmtime të trurit.

 

Stimulues recetë

Stimuluesit e recetave janë një grup droge psikoaktive që ndikojnë në sistemin nervor qendror dhe në sistemin nervor autonom. Disa nga efektet e përdorimit të këtyre barnave përfshijnë dridhje, nervozizëm, ankth, pagjumësi, shqetësim dhe humbje e oreksit. Këto dikur përdoreshin gjerësisht në trajtimin e obezitetit dhe humbjes së peshës, por pronat e tyre të varësisë i kanë bërë që ato të përdoren rrallë sot për këtë qëllim. Stimuluesit e recetës aktualisht përdoren për të trajtuar disa çrregullime fizike dhe psikologjike , duke përfshirë çrregullimin e vëmendjes së deficitit të hiperaktivitetit (ADHD). Emrat e zakonshëm të stimuluesve me recetë përfshijnë Ritalin, Adderall dhe Dexedrine. Stimuluesit e recetave punojnë duke rritur efektet e dopaminës dhe norepinefrinës dhe mund të çojnë në rritjen e presionit të gjakut, funksionit të frymëmarrjes dhe euforisë.

 

Të fundit