HomeFokusVetëbesimi pas Varësisë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Vetëbesimi pas Varësisë

Raporti ndërmjet vetëbesimit të ulët dhe varësisë është krijuar për dekada të tëra. Në vitet 1970, përdoruesit e drogës, veçanërisht gratë, u gjetën të kenë vetëbesim të ulët  dhe së fundmi, është shfaqur lidhja mes vetëbesimit të ulët dhe varësisë së sjelljes, duke përfshirë  varësinë në internet, problemet e ngrënies dhe blerjen e pakontrolluar. Fillimisht, alkooli, droga ose sjellja e sëmurë mund të maskojnë pasiguri dhe madje i bëjnë njerëzit të ndihen më të sigurt. Sidoqoftë, këto ndjenja janë afatshkurtra dhe varësia mund të ulë vetëbesimin e tyre edhe më të tej. Rindërtimi i vetëvlerësimit tuaj kur keni një varësi. Nëse jeni duke menduar për të bërë diçka në lidhje me varësinë tuaj, ose jeni tashmë në rrugën e rimëkëmbjes, do të përfitoni nga marrja e këtyre hapave të thjeshtë për të ndërtuar vetëvlerësimin tuaj.

 

  1. Shkruani afirmimin tuaj

Një pohim është një deklaratë e thjeshtë, pozitive që ju thoni vetes. Ndërsa afirmimet mund të mos duken të vërteta në fillim, me kalimin e kohës, leximi i tyre do të ndryshojë mënyrën se si ndiheni për veten tuaj. Shkruani një pohim që reflekton se si doni të ndiheni për veten tuaj; për shembull, “Jam krenar për veten time”. Jepini vetes një muaj duke e thënë me zë të lartë këtë për veten tuaj çdo ditë.

 

  1. Falni veten për gabimet e kaluara

Njerëzit që kanë luftuar me një varësi shpesh janë të rrënuar nga vetë-fajësia, gjë që përkeqëson vetëbesimin e ulët. Varësia mund të ndikojë vërtet në gjykimin dhe kontrollin e impulsit, kështu që ju thoni dhe bëni gjëra që më vonë pendoheni. Duke kamxhikosur veten për atë që keni bërë në të kaluarën do të rrisni gjasat e rikthimit, prandaj tani është koha për të njohur dhe pranuar atë që keni bërë, mos ndëshkoni veten dhe angazhohuni për të bërë gjërat ndryshe në të ardhmen. Me fjalë të tjera, kurrë mos lejoni që gabimet e së kaluarës të përcaktojnë të tashmen tuaj.

 

  1. Pranoni komplimente

Njerëzit me vetëbesim të ulët shpesh humbasin mundësitë për të ndërtuar vetëbesimin e tyre thjesht duke i pranuar fjalët e mira të të tjerëve. Herën tjetër kur dikush t’ju japë një kompliment, kundërshtoni dëshirën për ta shkarkuar ose për të menduar për veten se personi nuk e ka kuptuar se kush realisht jam dhe nuk e ka të qartë se kë po e komplementon. Në vend të kësaj, imagjinoni se është e vërtetë, dhe ju mund të gjeni vetëm se është. 

 

  1. Bëni diçka të mirë çdo ditë

Një mënyrë për të rritur vlerësimin që të tjerët shprehin ndaj jush është të bëni gjëra të mira për ta. Ju nuk duhet të bëni një gjest të madh; por diçka aq të thjeshtë sikur mbajtja e një derë të hapur për një person tjetër, duke i lëshuar një ulëse në autobus ose duke i dhënë udhëzime dikujt nëse ata duken të humbur mund të nxjerrin një “faleminderit” të vërtetë. Madje edhe nëse personi tjetër nuk e shpreh mirënjohjen e tij mund të kesh një ndjenjë të mirë për të ndihmuar një person tjetër. Ju gjithashtu mund të konsideroni vullnetarizmin për të ndihmuar të tjerët një shërim.

 

  1. Filloni të bëni ndryshime

Asgjë nuk ju ndihmon të ndërtoni vetëvlerësimin tuaj më shumë se  marrja e vendimit për të ndryshuar. Gjithkush ka gjëra që do të dëshironte të ndryshojnë në jetën e tyre ose në jetën e atyre që i kanë përreth, por për njerëzit me varëshmëri, ndryshimi ndodh në faza. Nëse një ndryshim i madh duket si shumë, ndajeni atë në veprime më të vogla, dhe zgjidhni të bëni një në ditë ose një në javë, cilado që mendoni se do t’i përmbaheni. Me çdo ndryshim në lëvizjen tuaj drejt qëllimit të synuar festoni suksesin tuaj sado i vogël të jetë ai. 

 

Previous article
Next article

Të fundit