HomeFokusKëshilla Psikologjike
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Këshilla Psikologjike

Ekziston një arsye pse autorët e letërsisë klasike i kushtojnë kaq shumë vëmendje lëvizjeve të vetullave dhe qerpikëve të personazheve të tyre. Studiuesit modernë kanë vërtetuar që ne transferojmë deri në 93% të informacionit në mënyrë jo-verbale. Meqë ra fjala, në komunikimin jo-verbal nuk bëjnë pjesë vetëm gjuha dhe imitimi i trupit tonë, por edhe erërat dhe objektet me të cilat rrethohemi.

Kemi analizuar disa truke që na ndihmojnë të ndikojmë tek njerëzit e tjerë pa fjalë. Dhe do t’ju tregojmë për ato 9 më të pazakontët që kemi gjetur.

 

Për të fituar dikë, kontrolloni ngjyrën e syve të personit tjetër

Kjo do t’ju ndihmojë të krijoni një lidhje të mirë me një person që nuk e njihni. Koha që ju duhet për të parë ngjyrën e syve të tyre është saktësisht koha që ju duhet për të bërë kontakt të parë me sytë. Sipas psikologëve, duhet të zgjasë nga 3 deri në 5 sekonda. Nëse nuk i shikoni fare në sy ose kaloni më shumë se 9 sekonda duke i parë, ata mund të mos ndjehen rehat. Gjithashtu, buzëqeshni me sytë tuaj ndërsa shikoni në urën e tyre të hundës. Kjo është qendra e zonës së kontaktit social. Nëse shikoni më poshtë se hunda, mund të merret si një ndërhyrje në hapësirën e tyre private, dhe nëse shikoni më lart – si një përpjekje për të bërë presion.

 

Mos filloni menjëherë një bisedë me një person të saponjohur – jepuni atyre pak kohë.

Pasi të keni krijuar kontaktin me sy, mos e filloni bisedën menjëherë. Merrni disa sekonda për të varur pallton tuaj, për të hapur çantën apo për të levizur karrigen tuaj. Kjo do t’i japë personit disa sekonda shtesë për të kuptuar përshtypjen e tyre të parë për ju. Dhe gjatë bisedës, ata nuk do ta humbin fokusin ndërsa vërejnë gjëra të reja tek ju, sepse ata tashmë kanë pasur kohë të mjaftueshme për të hedhur një vështrim të mirë nga ju.

 

Prekja e bishtit të një gote mund të tregojë tërheqje

Eksperimentet psikologjike tregojnë se prekja e objekteve cilindrike duket si një shenjë tërheqjeje. Nëse një vajzë dëshiron t’i tregojë një djali që është i interesuar për të, ajo vetëm duhet të prekë bishtin e gotës së saj. E njëjta gjë do të funksionojë me një stilolaps, apo edhe me një unazë me të cilën mund të luajë në gisht.

Të drejtosh këmbën drejt dikujt ndihmon në zvogëlimin e distancës sociale

Nëse këmbët tuaja kryqëzohen kur jeni ulur, drejtoni këmbën tuaj nga personi që ju intereson. Ky gjest zvogëlon distancën sociale sepse duket si një përpjekje për t’u afruar. Ky pozicion nuk cenon hapësirën personale të njerëzve të tjerë, kështu që mund të përdoret edhe në mjediset e biznesit.

 

Shenja e “OK” ndihmon për të treguar autoritetin pa ndonjë agresion

Nëse keni nevojë të tërhiqni vëmendjen e një audiencë, por nuk dëshironi të jeni shumë agresivë, këtu është një mashtrim i vogël. Imagjinoni që po mbani një gjilpërë midis gishtit të madh dhe gishtit të treguesit sikur po bëni gjestin “OK”. Gjatë bisedës, përpiquni t’ia tregoni gjilpërën njerëzve të tjerë. Në këtë mënyrë, gjestet do të duken të natyrshme, por ju gjithashtu do të tërhiqni vëmendjen e njerëzve në pikat e rëndësishme.

 

Nëse jeni të mërzitur, përdorni duart tuaja për ta treguar atë

Nëse nuk jeni të interesuar për një bisedë, por nuk doni të jeni i vrazhdë, përdorni gjuhën e trupit tuaj për t’ia thënë personit me të cilin po flisni. Prekni faqen tuaj – kjo do t’u tregojë atyre që nuk jeni shumë të interesuar. Nëse ata nuk e marrin atë aluzion, vendosni kokën në pëllëmbën tuaj. Nëse kjo nuk ju ndihmon, vendosni kokën në grusht. Sigurisht, kjo nuk është shumë e sjellshme, por as personi tjetër nuk është duke duke u treguar i sjellshëm gjithashtu, nëse ata ende nuk e kuptojnë që ju jeni mërzitur.

 

Nëse dikush ju thotë gjëra të pakëndshme, shikoni në ballin e tyre

Në mënyrë që të shmangni bisedën me një person toksik që dëshiron t’ju tregojë se ata nuk mendojnë se prerja juaj e re e flokëve duket mirë, thjesht shikoni në ballin e tyre. Ky shikim tregon fuqi. Edhe nëse nuk ndiheni të sigurt, kjo hile e thjeshtë do t’ju ndihmojë të dominoni më shpejt situatën.

 

Në mënyrë që të bëni një pushim gjatë një bisede, bëni një gjest mekanik.

 

Nëse do t’ju kërkohej të merrni një vendim dhe ju duhet pak kohë për të menduar, filloni të pastroni syzet. Ky gjest duket mekanik dhe personi ka të ngjarë të kuptojë që ju po mendoni për përgjigjen dhe ata do ta presin atë me durim. Nëse nuk mbani syze, çdo gjest tjetër i rregullt, për shembull, mund të kontrolloni një pullë në këmishën tuaj ose një vath, do ta krijojë këtë përshtypje.

 

Qëndroni në anën e majtë nëse doni të jeni udhëheqës

Shkencëtarët politikë e zbuluan këtë fenomen interesant kur po analizonin fushatat PR të kandidatëve për president. Ata vunë re se kandidatët që ishin në të majtë të fotografit (kështu që ata dilnin në anën e djathtë të fotografisë), krijuan një përshtypje më të fortë te shikuesit. Sigurisht, ky rregull është i vërtetë vetëm kur gjërat e tjera janë të barabarta: nëse dikush mbizotëron falë pozicionit të trupit të tyre ose karizmës, pozicioni në lidhje me fotografin nuk do të ndihmojë.

Të fundit