HomeFokusPersonat e Pandalshëm kështu veprojnë
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Personat e Pandalshëm kështu veprojnë

Shumica e njerëzve nuk mund ta përballojnë suksesin, autoritetin ose privilegjin. Ai i shkatërron ato. I bën ata dembelë.

A jeni i pandalshëm apo një person i zakonshëm?

A ju largon nga binarët suksesi paraprak?

A po mendoni në mënyrë lineare apo eksponenciale?

 

 1. Mos u shtypni nga suksesi.

Suksesi mund të bëhet një katalizator për dështim. – Greg McKeown

Shumica e njerëzve nuk mund ta përballojnë suksesin, autoritetin ose privilegjin. Ai i shkatërron ato. I bën ata dembelë. Kur ata marrin atë që dëshirojnë, ata ndalojnë së bëri gjërat që i kanë sjellë deri aty. Zhurma e jashtme bëhet shumë e fortë. Por për ju, asnjë zhurmë e jashtme nuk mund të dëgjohet më shumë sesa presioni juaj i brendshëm. Nuk është fjala për këtë arritje, por tjetrën më pas, dhe pastaj tjetrën.

 

 1. Mbani përgjegjësi kur e djallosni

Zbatimi i një përgjegjësie ekstreme kërkon të kontrolloni egon tuaj dhe të veproni me një shkallë të lartë përulësie. Pranimi i gabimeve, marrja e përgjegjësisë dhe hartimi i një plani për të kapërcyer sfidat janë integrale për çdo ekip të suksesshëm. – Xhoko Willink

Kur nuk ka fajësim nuk ka as mashtrim apo iluzion, vetëm të vërtetë të ftohtë, e të vështirë. Kur ju e djallosni, ju mbani përgjegjësi. Dhe si udhëheqës, ju mbani përgjegjësi kur skuadra juaj dështon. Vetëm me një përgjegjësi ekstreme mund të keni liri dhe kontroll të plotë.

 

 1. Lëreni punën tuaj të flasë vetë

Puna e mirë nuk do fjalë, ajo flet vetë. Libri i fundit i Cal Newport, Deep Work, dallon “Puna e Thellë” nga “Puna e Cekët”. Këtu është ndryshimi:

Puna e thellë është:

 • e rrallë;
 • me vlera të larta; dhe
 • jo e kopjueshme (d.m.th., nuk është e thjeshtë për t’u kopjuar / transferuar)

Puna e cekët është:

 • e zakonshme;
 • me vlera të uleta; dhe
 • e përsëritshme (d.m.th., çdokush mund ta bëjë atë)

Të folurit është i cekët. Çdokush mund ta bëjë këtë. Përsëritet lehtë. Është me vlerë të ulët. Nga ana tjetër, puna e thellë është e rrallë. Është bërë nga njerëz që janë të përqendruar dhe që punojnë ndërsa të gjithë të tjerët flasin. Puna e thellë është aq e mirë sa nuk mund të injorohet. Nuk duhen fjalë. Flet vetë.

 

 1. Gjithmonë punoni me forcën tuaj mendore

Rezistenca mendore është pa dyshim tipari më kritik i një interpretuesi të klasit botëror dhe duhet të ushqehet vazhdimisht. Me pajisjet e mia në dorë, unë jam gjithmonë në kërkim të mënyrave për t’u bërë gjithnjë e më i padepërtueshëm psikologjikisht. Kur nuk ndihem rehat, instinkti im nuk është të shmang sikletin por të jem në paqe me të. Instinkti im është gjithmonë të kërkoj sfida sesa të shmangem prej tyre. – Josh Waitzkin. Duke ruajtur përqendrimin edhe nën presion do t’ju çojë më larg se ata që nuk e bëjnë. Sepse presioni do t’i shkatërrojë ata. Trajnimi më i mirë që do të bëni ndonjëherë është trajnimi mendor. Kudo që shkon mendja, trupi juaj e ndjek. Kudo që të shkojnë mendimet, jeta juaj i ndjek.

 

 1. Bindja është pasuria juaj më e madhe

E keni dëgjuar më parë: Pjesëmarrja në një maratone është më shumë mendore sesa fizike. Aftësia e një personi për të marrë pjesë në të – ose për të bërë ndonjë gjë të vështirë – është më shumë një reflektim i besimit sesa aftësi aktuale.

 

Bindja juaj përcakton:

 • madhësinë e sfidave dhe qëllimeve që ndërmerrni;
 • sa gjasa ka që t’i arrini ato synime; dhe
 • sa mirë ju i përballoni dështimet.

Nëse nuk jeni i sigurt, kurrë nuk do ta vendosni veten në radhë të parë. Kur jeni i sigurt, nuk ju intereson sa herë dështoni, sepse do të keni sukses. Dhe nuk ka rëndësi se sa gjëra vihen për të ju penguar.

 

 1. Rrethoni veten me njerëz që ju kujtojnë të ardhmen, jo të kaluarën.

Kur e rrethoni veten me njerëz që ju kujtojnë të kaluarën tuaj, do ta keni të vështirë të përparoni. Kjo është arsyeja pse ne ngecemi në role të caktuara, nga të cilat nuk mund të shkëputemi (p.sh, fëmija i shëndoshë ose vajza e ndrojtur). Duke e rrethuar veten me njerëz si të cilët dëshironi të jeni, ju nuk do të përcaktoheni më nga e kaluara juaj, por vetëm nga e ardhmja që po krijoni.

 

 1. Lërini gjërat të rrjedhin, por kurrë mos harroni

Të qenit i pandalshëm kërkon të mos bartni bagazhe të panevojshme mendore ose emocionale. Si pasojë, ju do të duhet të falni menjëherë dhe plotësisht secilin që ju ka bërë padrejtësi. Sidoqoftë, falja nuk do të thotë të harrosh. Dhe nuk do të thotë që ju duhet të bëni biznes të mëtejshëm me ata që ju kanë bërë padrejtësi.

 

 1. Kini qëllime të qarta

Ndërsa të fiksohesh pas rezultateve është sigurisht jo e shëndetshme, qëllimet afatshkurtra mund të jenë mjete të dobishme zhvillimi nëse ato janë të ekuilibruar brenda një filozofie afatgjatë. – Josh Waitzkin

Sipas hulumtimit të psikologjisë, qëllimet më motivuese janë qartë të përcaktuara dhe të kufizuara në kohë. Qëllimet tuaja mund të përqendrohen ose në sjelljet tuaja (p.sh. “Unë do të shkruaj 500 fjalë në ditë”) ose në rezultatet që ju kërkoni (p.sh. “Unë do të botoj artikullin tim në New York Times “). Për shumicën e njerëzve, qëllimet e përqendruara në sjellje janë opsioni më i mirë dhe më motivues. Por kur ju jepeni pas rezultateve aq shumë sa puna është e parëndësishme, qëllimi juaj duhet të sillet drejt rezultatit që dëshironi. Sidoqoftë, qëllimet e përqendruara në rezultate janë më të mira kur ato janë afatshkurtra dhe të bazuara në vizionin dhe filozofinë tuaj afatgjatë.

 

 1. Përgjigjuni menjëherë, në vend që të analizoni ose ngecni në baltë

Ai që heziton është i humbur. – Cato.

Pjesëmarrja në një ngjarje është gjithmonë më ekstreme sesa vetë ngjarja – për ngjarje pozitive dhe negative. Vetëm Bëjeni. Trajnoni veten për t’u përgjigjur menjëherë kur mendoni se duhet të bëni diçka. Ndaloni së pyeturi veten. Mos e analizoni atë. Mos vini në dyshim nëse ajo erdhi nga Zoti apo nga vetja juaj. Vetëm veproni. Do të kuptoni se çfarë të bëni pasi të keni marrë masa. Derisa të merrni masa, të gjitha do të jenë hipotetike. Por, pasi të veproni, ajo bëhet praktike.

 

 1. Mendoni dhe veproni 10fish.

Kur 10X është shkopi juaj matës, menjëherë shihni se si mund të anashkaloni atë që bëjnë të gjithë të tjerët. – Dan Sullivan.

Shumica e njerëzve – madje edhe ata që konsideroni se janë “klasë botërore” – nuk veprojnë me këtë shkallë. Në të vërtetë, ju mund të kapërceni këdo nëse shtrëngoni rrënjësisht sistemin tuaj të mendimit dhe besimit. Duke shkuar në 10fish ndryshon gjithçka. Siç ka thënë Dan Sullivan, “të menduarit 10fish automatikisht ju largon nga kutia e pengesave dhe kufizimeve tuaja aktuale”. Kjo ju largon nga problemet me të cilat përballen shumica e njerëzve dhe ju hapin një fushë krejtësisht të re të mundësive. Kur i vendosni vetes qëllimin për të fituar 100,000 dollarë këtë vit dhe për ta ndryshuar atë në 1.000.000 dollarë, jeni i detyruar të operoni në një nivel tjetër. Qasja logjike dhe tradicionale nuk funksionon me 10fish. Siç ka thënë Shane Snow, autori i Smartcuts: “përparimi 10fish është ndërtuar mbi trimërinë dhe kreativitetin. Duke punuar me zgjuarsi”. Pyetja është: A jeni i gatshëm të shkoni atje? Jo vetëm argëtoni mendimin për një sekondë ose dy dhe pastaj të ktheheni përsëri në të menduarit e zakonshëm. Jo. A jeni i gatshëm të shkoni me mendimin 10fish? A jeni i gatshëm të vini në dyshim proceset tuaja të të menduarit dhe të hapeni për të besuar një tërësi mundësish krejtësisht të ndryshme? A mund ta bindni veten të besoni në potencialin tuaj 10fish? A jeni i gatshëm të ndërmerrni synime që duken të çmendura, për ju dhe të gjithë të tjerët? A jeni i gatshëm të merrni hapin mendor, duke besuar se “universi do të komplotojnë për ta bërë atë të ndodhë”?

Ne jetojmë në një botë eksponenciale.

Nëse nuk po mendoni dhe jetoni në mënyrë eksponenciale, do të shkoni prapa.

Ju duhet të bëheni të pandalshëm.

Ju duhet të bëheni të shpejt-përshtatshëm.

Nuk ka të bëjë më me një plan pesëvjeçar më. Ka të bëje me të ecurit përpara, duke ripërpunuar, rregulluar dhe shndërruar.

 

Previous article
Next article

Të fundit