Shumica e njerëzve konsumojnë shumë më shumë sheqer sesa rekomandohet. Sheqeri i tepërt mund të shkaktojë inflamacion në trup, gjë që mund të çojë në probleme të ndryshme shëndetësore, përfshirë shtimin e peshës. Kjo është arsyeja pse detoksi i sheqerit është bërë një gjë e njohur.

 

Detoksi i sheqerit siç sugjeron vetë emri është një detoks ku përpiqesh të heqësh qafe sheqerin shtesë. Megjithëse jo i gjithë sheqeri është i keq, ai që shfaqet natyrshëm në fruta, perime, drithëra dhe qumështore është në të vërtetë i mirë për shëndetin. Problemet e shëndetit vijnë kur shumica e sheqerit që ne konsumojmë vjen nga sheqeri i shtuar si ai në biskota, bukë, ëmbëlsira, qumësht me bazë bimore, etj.

Një detoks sheqeri mund të ndihmojë në heqjen e sheqerit të shtuar nga trupi. Një detoks sheqeri është kur hiqni dorë nga sheqeri për të paktën një javë deri në një muaj në mënyrë që të përmirësoni shëndetin e përgjithshëm.

 

Si të bëni një detoks sheqeri?

Nuk ka një rregull të fortë dhe të shpejtë kur bëhet fjalë për detoksin e sheqerit. Fokusi i vetëm duhet të jetë në moskonsumimin e sheqerit të shtuar. Duhen shmangur pijet me sheqer, ëmbëlsirat, ushqimet e përpunuara dhe ketchup.

Shumë sheqer në trup mund të çojë në sëmundje të zemrës, kancer dhe inflamacion. Ndërsa dikush mund të mos shohë rezultate të menjëhershme në ndërprerjen e sheqerit, ai ndikon në shëndetin tuaj në një mënyrë pozitive në planin afatgjatë. Duhet provuar të paktën një deri në dy javë detoks sheqeri. Qëllimi i një detoksi sheqeri është të rivlerësoni marrëdhënien tuaj me sheqerin në planin afatgjatë. Pasi të përfundojë detoksimi, mund të fillohet duke rivendosur sheqerin në sasi të vogla në dietat e tyre (në forma natyrale). Reduktimi i marrjes së sheqerit mund të çojë në përfitime të shumta shëndetësore. Disa nga përfitimet e zakonshme përfshijnë:

  • Ju ndihmon të pakësoni kaloritë dhe të humbni peshë
  • Ul dëshirat për sheqer
  • Ul rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës dhe diabeti
  • Përmirëson shëndetin tuaj oral duke zvogëluar kavitetet, ndryshimin e ngjyrave të dhëmbëve dhe erën e keqe të gojës

Një studim i vitit 2014 zbuloi se njerëzit që konsumuan midis 17% dhe 21% të kalorive të tyre ditore totale nga sheqeri i shtuar kishin një rrezik prej 38% më të madh për të vdekur nga sëmundjet e zemrës sesa njerëzit që konsumuan më pak sheqer të shtuar, që është rreth 8% i marrjes së tyre totale të kalorive.

 

Simptomat e tërheqjes së sheqerit

Moskonsumimi i sheqerit mund të jetë më i vështirë se sa duket. Shumë njerëz fillojnë të ndiejnë dëshirat e sheqerit dhe simptomat e tërheqjes. Njerëzit që përpiqen të heqin dorë nga sheqeri kanë simptoma të ngjashme të tërheqjes, njësoj si ata që lënë nikotinën. Sheqeri përmban dopaminë dhe opioide, që të dy kanë potencial varësie. Kur zvogëloni dëshirat tuaja për sheqer, truri juaj dëshiron opioide shtesë dhe dopaminë, duke rezultuar në simptoma tërheqjeje.

Simptomat e tërheqjes së sheqerit përfshijnë:

– Dhimbje koke

– Marramendje

– Nervozizëm

Simptomat e tërheqjes së sheqerit mund të zgjasin nga disa ditë në një javë. Këtu janë hapat që mund të ndërmerrni për t’i zbutur ato:

 

Ha mëngjes

Hani një mëngjes të pasur me proteina, karbohidrate komplekse, ushqime të pasura me fibra dhe yndyrna të shëndetshme, pasi ju ndihmojnë të mbani të ekuilibruar nivelet e sheqerit në gjak dhe parandalon dëshirat për ëmbëlsira gjatë gjithë ditës.

 

Filloni ngadalë

Nëse është shumë e vështirë për ju të lini sheqerin, është më mirë të filloni ngadalë. Ju mund të pini disa lugë çaji me sheqer të shtuar nëse mund të ndaleni këtu.

 

Hani yndyrna të shëndetshme

Yndyrnat e shëndetshme si arrat dhe peshku i yndyrshëm mund të ndihmojnë në zvogëlimin e dëshirave për ushqime me sheqer. Shtoni gjalpë arre në dietën tuaj dhe shtoni avokado në drekën tuaj.

 

Shtoni proteina

Shtimi i proteinave në dietën tuaj ju mban më të ngopur për më shumë kohë dhe zvogëlon dëshirat për ushqim. Një studim i vitit 2017 zbuloi se njerëzit me diabet të tipit dy gjetën një dietë të ulët me karbohidrate, yndyrë, me shumë fibra dhe proteina për të rritur ndjenjën e ngopjes dhe për të zvogëluar dëshirat e sheqerit.

 

Snack me fruta

Sheqernat natyrale që gjenden në fruta si manaferrat, shalqiri dhe bananet mund të ndihmojnë në kënaqjen e dhëmbit tuaj të ëmbël. Zgjidhni ushqime që ju japin ëmbëlsi së bashku me fibra për të mbajtur dhe ndihmuar në mbajtjen e nivelit të qëndrueshëm të sheqerit në gjak.

 

Ndryshoni pijet tuaja

Konsumimi i pijeve frutore dhe atyre të paketuara mund të jetë një burim i sheqerit të shtuar. Zëvendësoni colat dhe pijet tuaja me çaj të pa ëmbëlsuar ose thjesht ujë të thjeshtë.

 

Qëndroni të hidratuar

Dehidrimi mund të përkeqësojë dëshirat e sheqerit. Sigurohuni që të pini të paktën 3 deri në 4 litra ujë në ditë.