HomeFokusLëndët që na duhen
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Lëndët që na duhen

Kthehemi pak në ditët e shkollës, ku të gjithë kishim lëndët tona të preferuara. Siç e di çdo fëmijë, mësimet interesante e bëjnë kohën të fluturojë, ndërsa ato mësimet e mërzitshme duket se zgjasin përgjithmonë. Këto ditë, autoritetet arsimore në shumë vende po përpiqen të modernizojnë kurrikulën shkollore për ta bërë mësimin një përvojë më interesante dhe të këndshme. Këtu do të lexoni një përzgjedhje të mësimeve magjepsëse dhe të pazakonta nga e gjithë bota. Na thoni pastaj a nuk ju bën kjo të dëshironi të ktheheni në shkollë?

 

Japoni: Admirimi për Natyrën

Qëllimi i këtyre mësimeve është t’u mësojë të rinjve të vlerësojnë aspektin estetik të mjedisit përreth tyre. Shumë shpesh, fëmijët modernë injorojnë zhvillimin e kësaj aftësie, duke preferuar të kalojnë kohë para kompjuterëve dhe veglave të tjera elektronike. Ashtu si me lëndët më të njohura, të tilla si matematika ose gjeografia, admirimi i natyrës përfshin nxënësit që marrin nota dhe madje duhet të marrin provime të fundvitit.

 

Bashkiria: Bletaria

Më shumë se 100 dyqane në Вashkiria kanë bletaret e tyre. Atje, fëmijët mësojnë të mbajnë koshere bletësh dhe të mbledhin mjaltë. Po aq e rëndësishme, mësime të tilla u mësojnë fëmijëve shkollë durimin, vëmendjen dhe saktësinë.

 

Izraeli: Siguria kibernetike

Ndërsa interneti vazhdon të përshkojë gjithnjë e më shumë aspekte të jetës sonë, siguria kibernetike bëhet një zonë jetike e njohurive. Të vetëdijshëm për këtë fakt, shkollat izraelite kanë prezantuar një temë të njohur si Teoria dhe Praktika e Luftës Kibernetike. Ndër të tjera, fëmijët po mësohen se si të sillen në hapësirën kibernetike dhe si t’i përgjigjen komenteve të blogut dhe rrjetit social. Për më tepër, vëmendje e veçantë i kushtohet çështjes së varësisë nga video-lojërat.

 

Australia: Mësime sërfi

Të shqetësuar për të ruajtur reputacionin e tyre si “mjeshtrat e sërfit”, Australianët tani po mësojnë sportin e tyre më spektakolar në shkolla. Kjo duhet të sigurojë që asnjë i huaj nuk do ta bëjë më mirë Australianët në plazhet e tyre! Mësime të ngjashme janë prezantuar në Hawaii.

 

SHBA: Zbulimet shkencore

Pas mbarimit të kursit të tyre të teorisë së shkencës, disa fëmijë amerikanë marrin të njëjtën detyrë shtëpie – të shpikin diçka. Ata kanë të gjithë vitin pasardhës për ta përfunduar atë. Periudha e hulumtimit përfundon me një prezantim, të cilin nxënësit e bëjnë para mësuesve dhe shokëve të tyre të klasës. Secili projekt diskutohet dhe vlerësohet në bazë të meritave të suksesit dhe rëndësisë së tij, dhe pastaj jepet nota përfundimtare.

 

 

 

Previous article
Next article

Të fundit