HomeFokusFolës biriliant
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Folës biriliant

Dëgjojeni veten të flisni

Ne e dimë që është e papëlqyeshme, por asgjë nuk do t’i ndalojë ato çuditjet që i shkakton të dëgjosh veten ndërsa flet. Regjistroni veten në një bisedë të natyrshme; për shembull, dëgjoni sërish një telefonatë ose kërkojini një miku t’ju inçizojë. Kontrolloni për probleme teknike, të tilla si fjalët plotësuese, pauzat zanore, monotonia dhe fjalitë e gjata, si dhe të gjitha zakonet që tingëllojnë të pakëndshme. Identifikimi i problemit është hapi i parë drejt trajtimit të tij.

 

Monitoroni shpejtësinë tuaj

Nuk jeni i sigurt nëse po flisni shumë shpejt ose shumë ngadalë? Provoni këtë: Kopjoni dhe lexoni një fragment prej 160 fjalësh në një program shkrimi. Lexoni fragmentin me zë të lartë (me shpejtësinë standarde të bisedës) ndërsa regjistroni veten. Sa kohë ju mori? Duhet të jetë afër minutës, thotë Carol A. Fleming. “Synoni rreth 155 deri 175 fjalë në minutë për bisedë normale,” shkruan ajo. Nëse po recitoni informacione në sfond ose po përmblidhni diçka, kapni ritmin. Nëse po shpjegoni diçka më teknike, ngadalësoni.

 

Evitoni pauzat zanore

Nëse doni të artikuloheni më mirë, ka të ngjarë që ta keni kapur veten duke përdorur fjalë të tepërta si “uuuuhmmm”, “ëëëëëmmmmm” dhe “aaaahh”, të cilat mund t’ju bëjnë të dukeni të pasigurt. Zëvendësoni këto fjalë me tranzicione më elokuente, sugjeron kontribuesja e Forbes, Selena Rezvani.

“Një nga funksionet e “Ëëëëëmmmm” është t’i tregoni audiencës suaj se nuk jeni duke folur akoma dhe se keni nevojë të mbledhni mendimet tuaja,” shkruan ajo. “Le të kalojmë në …”“Një konsideratë tjetër e rëndësishme është …”, dhe “Tani le të flasim për…” janë zëvendësime të shkëlqyera.

 

Përqendrohuni në tingullin përfundimtar

Përqëndrohuni te tingulli përfundimtar. Shmangni zvarritjen ose mërzitjen duke bërë një përpjekje të vetëdijshme për të shqiptuar plotësisht secilën rrokje. Kushtojini vëmendje të veçantë kontraktimeve, fjalëve dhe rrokjeve të fundit të fjalive.

 

Studioni folësit e tjerë

Folësit e artikuluar mësojnë nga folësit e tjerë artikulues. Keni nevojë për frymëzim? Gjeni një shfaqje në radio që ju pëlqen, dhe analizoni fjalimin e folësit. Ai ose ajo ka të ngjarë të menjanojë ndonjë tingull të pavullnetshëm dhe mund t’ju ndihmojë të identifikoni modelet efektive të të folurit.

 

Flisni me besim

Si të jemi më të artikuluar? Flisni me besim. Edhe nëse jeni duke folur në telefon, mënyra sesi mbani veten ndikon në mënyrën se si njerëzit i perceptojnë idetë tuaja. Zgjatni litarët tuaj të zërit duke e mbajtur mjekrën tuaj paralelisht me dyshemenë dhe duke u ulur drejt, dhe shmangni lëvizjen e tepërt të duarve tuaja.

 

Mendohu përpara se të flasësh

Ndoshta truku më i rëndësishëm për një fjalim më artikulues. Dije për çfarë po flet. Të kesh një ide të qartë të asaj që dëshiron të thuash do t’ju lejojë të organizoni mendimet tuaja në një strukturë koherente. Është kaq e thjeshtë.

 

Adresoni dobësitë tuaja

Pasi të keni identifikuar pikat e dobëta, krijoni një plan për adresimin e tyre. Një strategji është të trajtoni një çështje specifike çdo ditë. Për shembull, përqendrohuni te eleminimi i fjalëve plotësuese të hënën dhe plotësimi i fjalive tuaja të martën. Përsëriteni procesin çdo javë derisa të folurit të jetë nën zotërimin tuaj.

 

 

Të fundit