HomeArtikujÇrregullimet emocionaleMënyra për të çliruar zemërimin tuaj
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mënyra për të çliruar zemërimin tuaj

Shpesh, përballë ngjarjeve të jetës që na bëjnë të zemërohemi, humbasim durimin dhe ndiejmë zemërim, ne përpiqemi të qëndrojmë në kontroll, pa i shprehur emocionet që ndiejmë vërtet. Shumicën e kohës është një trashëgimi kulturore, për faktin se që në moshë të vogël na është mësuar të mbajmë sjellje të mirë në çdo situatë. Ndërsa në pjesën më të madhe kjo është një këshillë e mençur, për të tjerët nuk është aspak.

 

 

Mos shfryrja e zemërimit dhemb

Represioni i emocioneve, në fakt, në planin afatgjatë mund të shkaktojë shqetësime pak a shumë serioze psikologjike dhe në disa raste, edhe fizike. Shkurtimisht, për t’u ndjerë mirë, inati duhet shprehur. Kjo demonstrohet gjithashtu nga shumë studime, sipas të cilave mosveprimi do të nxiste sekretimin e adrenalinës dhe kortizolit. Rezultati? Ne bëhemi më të predispozuar ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Të folurit, megjithatë, nganjëherë mund të përfshijë rrezikun e dëmtimit të njerëzve përreth nesh, pavarësisht nëse ata janë apo jo përgjegjës për gjendjen tonë shpirtërore.

 

Transformimi i energjisë negative në pozitive

Të kuptuarit se si të veprohet duket e vështirë, por në të vërtetë ekziston një mënyrë e tretë, e cila mund të provojë të jetë e duhura: të kanalizojë zemërimin diku tjetër, duke e shprehur atë në një mënyrë të shëndetshme. Bërja e kësaj mund të shndërrojë një ndjenjë negative dhe shkatërruese në një veprim pozitiv dhe konstruktiv, siç thuhet nga neuroshkencëtari i UCLA Matthew Lieberman. Sipas tezës së tij, kur i bëjmë disponimet negative pozitive, aktiviteti i amigdalës sonë, pjesës së trurit të shoqëruar me përgjigje emocionale dhe vendimmarrje, ulet, duke ndikuar në përmirësimin e shëndetit mendor dhe fizik. Për më tepër, një studim i Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit tregoi se njerëzit që shprehin hapur ndjenjat e tyre janë më të shëndetshëm sesa ata që i shtypin ato rregullisht. Ja se si ta bëni atë në një mënyrë pozitive.

 

Mënyra konstruktive për të kanalizuar emocionet dhe zemërimin negative

 

Filloni të luani sporte

Ushtrimi ndihmon në lehtësimin e stresit dhe qetësimin e zemërimit, kështu që nëse e shihni veten të mbingarkuar nga këto ndjenja, mësoni të luani tenis, golf, pingpong, volejboll ose ndonjë sport tjetër që përfshin përdorimin e një topi. Nëse disiplinat e skuadrës nuk janë për ju, mund të bëni disa ngritje peshe, ose thjesht një vrapim ose not. Nëse kjo nuk është e mjaftueshme, ju mund të vishni dorezat tuaja të boksit dhe të godisni një thes me gjithë energjinë e trupit tuaj, duke imagjinuar të godisni personin që ju shkaktoi zemërimin.

 

Shkruaj

Merrni një stilolaps dhe letër dhe vendosni bardh e zi si ndiheni, pa lënë asnjë detaj. Ky ushtrim me shkrim ndihmon në aktivizimin e pjesës menduese të trurit dhe pas disa minutash, do t’ju bëjë të ndiheni më mirë.

 

Këndo

Dëgjoni këngët tuaja të preferuara dhe këndojini ato me zë të lartë, në shtëpi ose në makinë. Nëse je i aftë, luaj një instrument. Ju gjithashtu mund të krijoni muzikë dhe tekste të pabotuara që përshkruajnë pikërisht atë që dëgjoni. Nuk ka rëndësi nëse janë këngë të paharrueshme, nuk ka pse të lindin që të këndohen në skenë, por të lëshojnë të gjitha humoret tuaja negative. Edhe nëse nuk njihni notat muzikore në mënyrë të përsosur, ajo që krijoni do të jetë përsëri emocionuese.

 

Kërce

Zgjidhni ritmin që ju preferoni dhe kërceni në intimitetin e shtëpisë tuaj. Largoni të gjithë zemërimin tuaj nga trupi juaj duke lëvizur siç ju duket e përshtatshme. Ashtu si sporti, edhe vallëzimi çliron endorfinë, hormonin e lumturisë.

 

Vizato ose pikturo

Dihet mirë se edhe arti ka një fuqi të pabesueshme terapeutike, përse të mos e shfrytëzoni atë? Kapni një fletë letre dhe disa lapsa me ngjyra ose bojëra uji dhe vizatoni ose pikturoni gjithçka që ju vjen në mendje. Mos mendoni për këtë temë, lëreni veten të tërhiqet nga imagjinata dhe impulsi i momentit, pasi një kryevepër do të shfaqet.

 

Qëndroni para një karrigeje bosh dhe flisni me të sikur të ishte armiku juaj

Imagjinoni që personi me të cilin jeni zemëruar është ulur në një karrige para jush dhe po flet me ta. Shprehni gjithçka që keni brenda dhe që deri në atë moment nuk keni qenë në gjendje ta thoni. Zemërohuni, bërtisni dhe qani nëse ju pëlqen.

Një variant i këtij ushtrimi është të vendosësh disa jastëk në divan, të presësh derisa të jesh vetëm në shtëpi dhe t’i godasësh ata, duke i ulëritur, duke u shtirur sikur janë personi që provokoi gjendjen e zemëruar te ti. Mund të mos e zgjidhë problemin plotësisht, por do të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit të përkohshëm. Në fakt, brenda pak minutash, zemërimi juaj i ndrydhur do të shfryhet dhe ju menjëherë do të ndjeheni më të relaksuar dhe të kthjellët në lidhje me shkakun nxitës të zemërimit tuaj.

 

Shprehni me qetësi atë që mendoni

Pasi të praktikoni një ose më shumë nga këto teknika, nëse ndieni se keni arritur një gjendje më të mirë mendore, flisni me personin me të cilin jeni të zemëruar, duke shpjeguar me qetësi arsyet e ndjenjës tuaj. Mundohuni të kuptoni në mënyrë paqësore, së bashku me bashkëbiseduesin tuaj, mënyrat e ndryshme për të zgjidhur problemin dhe si të siguroheni që një ngjarje e ngjashme të mos ndodhë më në të ardhmen.

 

Të fundit