HomeArtikujÇrregullimet emocionaleMërzia dhe ndikimi pozitiv i saj
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mërzia dhe ndikimi pozitiv i saj

Mërzia përgjithësisht shihet si një gjendje e pakëndshme emocionale. Karakterizohet nga ndjenjat e pakënaqësisë, shqetësimit dhe lodhjes mendore.

Mërzia është një burim i madh i pakënaqësisë dhe kuptimit. Ne dëshirojmë të shpëtojmë nga mërzia. Reagimi i zakonshëm është të kërkuarit të stimujve nga jashtë për shpërqendrim. Sidoqoftë, këto zgjidhje afatshkurtra shërbejnë vetëm për të forcuar kontrollin e mërzisë. Është si një varësi ku kemi nevojë për stimulim gjithnjë e më intensiv për të luftuar mërzinë. Dhe kjo, në fund të fundit, mund të shkaktojë edhe më shumë mërzi, sipas terapistit Moshe Ratson. Mërzia mund të shoqërohet me probleme vetëkontrolli duke përfshirë varësinë ndaj lëndëve narkotike, lojërat e fatit dhe ngrënien e tepërt. Edhe pse mërzia është e njohur për rolin e saj në drejtim të rezultateve negative, ka edhe disa përfitime që vijnë nga ajo.

 

  1. Mërzia mund të përmirësojë shëndetin tonë mendor.

Në këtë epokë informacioni, truri ynë është i mbingarkuar me informacion dhe shpërqendrime. Mbingarkesa me informacion do të thotë një mungesë vëmendjeje. Vëmendja përdor burimet e kufizuara njohëse të dikujt për aktivitete produktive. Pra, pushimi mund të jetë një mundësi e vlefshme për të ndihmuar trurin e mbingarkuar të relaksohet dhe të lehtësojë stresin. Është e dobishme që thjesht të largoheni nga mediat sociale dhe nga stresuesit e tjerë aq kohë sa të ndiheni të mërzitur.

 

  1. Mërzia mund të rrisë kreativitetin.

Mërzia mund të ofrojë një mundësi për tu kthyer brenda dhe për të përdorur kohën për mendim dhe reflektim. Mërzia mund të lejojë kreativitetin dhe zgjidhjen e problemeve duke ju bërë të ëndërroni. Në një studim (Mann, 2018), njerëzit morën pjesë në një eksperiment ku duhet të bënin detyra të mërzitshme (p.sh, duke lexuar raporte ose duke marrë pjesë në takime të lodhshme). Detyrat e mërzitshme i inkurajuan mendjet e tyre të ëndërronin, gjë që çoi në mënyra krijuese të të menduarit. Studimi tregoi se me aktivitete të rëndomta ne zbulojmë ide të dobishme.

 

  1. Mërzia motivon një kërkim për risi.

Pa mërzi njerëzit nuk do të kishin shijen e aventurave dhe të kërkimit të risive që na bëjnë ata që jemi, inteligjentë, kuriozë dhe vazhdimisht duke kërkuar diçka tjetër.

 

  1. Mërzia motivon ndjekjen e qëllimeve të reja.

Mërzia është një sinjal emocional që ne nuk po bëjmë atë që duam të bëjmë. Të jesh i mërzitur do të thotë që ne jemi aktualisht të angazhuar jo vetëm në një situatë jo interesante ose sfiduese, por edhe në një situatë që nuk arrin të përmbushë dëshirat tona. Mërzia na inkurajon që të kalojmë te qëllimet dhe projektet që janë më përmbushëse se ato që po ndjekim aktualisht.

 

  1. Mërzia dhe aftësitë e vetëkontrollit.

Mërzia ndikon në aftësinë për t’u përqendruar. Tek studentët, mërzia rezulton me performancë të dobët. Ata mund të ndihen të mërzitur kur u mungojnë burimet për t’u përqendruar. Të mësosh të durosh mërzinë në moshë të re, është përgatitje e shkëlqyeshme për zhvillimin e aftësive të vetëkontrollit.

Të fundit