spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ndiheni të Vetmuar?

Ne jetojmë në një kohë të mbipopullimit nga njëra anë dhe vetmisë ekstreme nga ana tjetër. Jetojmë në turmë në zonat urbane, por ende ndihen të vetëm. Ose blejmë shtëpi të mëdha dhe pastaj dëshirojmë që ata të mbushen me më shumë jetë dhe me të qeshura. Shkalla jonë e vetmisë është tronditëse.

Një studim i vitit 2018 i CIGNA tregoi se vetmia aktualisht është një krizë e shëndetit publik: Pothuajse gjysma e amerikanëve ndihen të vetmuar. Vetmia është bërë kaq e përhapur sa që kompanitë farmaceutike janë duke kërkuar edhe krijimin e një droge për vetminë.

Hulumtimet tregojnë se vetmia mund të jetë më e keqe për shëndetin tonë sesa pirja e duhanit, obeziteti dhe presioni i lartë i gjakut. Kjo mund të çojë në depresion, ankth dhe vdekje të parakohshme. Në këtë kohë të lidhjes masive të njerëzve me rrjetet sociale, si mund të jetë kjo? Dhe çfarë mund të bëjmë?

Ka arsye për epideminë tonë të vetmisë që mund të bëjmë shumë pak për të: Punët dhe mundësitë po i përhapin familjet edhe më larg, madje edhe kur strukturat dhe komunitetet familjare rriten më komplekse dhe të dobëta. Ne kemi një nevojë të thellë për lidhje shoqërore dhe shpesh vuajmë kur jemi të vetmuar, siç e përshkruan në librin e tij vetmia John Cacioppo vetmia e vetmisë. Lajm i mirë, megjithatë, është se ka disa gjëra të fuqishme që mund të bëjmë për t’u ndjerë më të lidhur pa marrë parasysh se ku jemi.

Vetmia është një gjendje e mendjes

E para është që të pranojmë diçka të dukshme, por paradoksale është e vështirë të kuptohet: Vetmia, ashtu si edhe emocionet e tjera, është një gjendje mendore – dhe mund të jetë e pavarur nga rrethanat aktuale. Hulumtimet tregojn se numri i miqëve nuk përcakton nivelin tuaj të vetmisë.

Është se sa të lidhur ndiheni brenda. Kjo është arsyeja pse ju mund të ndiheni të vetmuar dhe të shkëputur në një dhomë plot me miq ose familje, megjithatë përjetoni përkushtim të plotë në një dhomë plot me të huaj (të themi, një audiencë në një seminar frymëzues ose bisedë).

Ky është një lajm i mirë. Pa marrë parasysh se ku jeni ose sa miq që bëni ose nuk keni, ju gjithmonë mund të adresoni gjendjen e mendjes tuaj.

Kjo çon në një paradoks tjetër interesant. Hulumtimet tregojnë se emocionet si ankthi dhe depresioni janë të lidhura me një tendencë për t’u përqendruar tek vetja. Ju ndoshta keni vënë re se kur jeni të stresuar, ju jeni më pak të gjasa të angazhoheni në bisedë me dikë të ri.

Kur ju ndiheni më optimist dhe më pozitiv, nga ana tjetër, studimet tregojnë se vëmendja juaj është më e gjerë. Ju keni më shumë gjasa të njoftoni të tjerët dhe të lidheni.

Pra, si mund të dilni nga ato emocione negative që ju bëjnë të përqëndroheni te unë, unë dhe unë – dhe kështu të lidheni? Përgjigjja mund të jetë t’i kushtojmë vëmendje personit që nuk na kushton vëmendje, personit që ka ndaluar të na kujdeset për ne – vetën tonë.

Vetë-kujdesi —Mund të ndihemi të vetmuar, sepse nuk kujdesemi për veten, qoftë për mungesë kohe, energji, interes, ose thjesht sepse nuk e konsiderojmë veten të rëndësishëm.

Ndonjëherë ndihemi të vetmuar, sepse ne dëshirojmë miqësia me vetën tone. Tingëllon si dobësi, por përpiquni. Do të shihni se si procesi i angazhimit të fuqishëm në disa akte të vetë-kujdesit mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të dashur dhe të lidhur. Përsëri, vetëkontrolli është personalizuar dhe varet nga ajo që është që ju të gjeni thellësisht përmbushëse.

Një akt dashurie për veten që ju bën mirë fizikisht, emocionalisht ose shpirtërisht është: një banjë, një shëtitje, meditim, rregullim të shtëpisë tuaj, lexim e kështu me radhë. Ti e di më mirë se çdokush tjetër çka duhet për t’ju bërë të ndiheni më mirë. Libri i Krisin Nevit, Vetëdëshira dhe libri i Sharonit Salzberg, Dashuria e Vërtetë, ofrojnë praktika të bazuara në dëshmi, të cilat mund t’ju ndihmojnë të filloni.

Fisi juaj —Është gjithashtu e lehtë të ndihesh i vetmuar kur të gjendesh në mesin e njerëzve që nuk ndajnë të njëjtat vlera ose mënyrë jetese si ju. Ju do të vini re se ndonjëherë ju përjetoni vetminë së bashku me një ndjenjë të të qenurit thellësisht jashtë vendit ose madje edhe të turpëroheni se kush jeni.

Nëse keni lindur në një familje që është shumë e ndryshme nga ju, e martuar në një, ose është zhvendosur në një komunitet apo vend që është i huaj për atë se kush je, është normale që në ato kohë të ndjehen si një person i rastësishëm dhe shumë i vetëm. Vetvlerësimi i ulët mund të vendoset.

Deri në ditën, domethënë që takoni dikë si ju. Dikush që ka pikëpamje dhe preferenca të ngjashme. Papritur, e kuptoni se nuk ka asgjë të keqe me ju. Ju thjesht nuk e keni gjetur popullin tuaj akoma. Ti nuk e kishte takuar fisin tënd. Fisi i shumicës së njerëzve janë miqtë që bëjnë gjatë gjithë jetës; për të tjerët, është një komunitet shpirtëror ose familja që ata ndërtojnë. Nëse nuk e keni gjetur akoma, vazhdoni të shikoni, sepse është atje. Pavarësisht nga mënyrat e jetesës tonë të zënë dhe shoqërore, Interneti e ka bërë më të lehtë se kurrë të lidhë me të tjerët që mbajnë pikëpamje të ngjashme.

Dhembshuria dhe Mëshira —Në një moment mund të kuptoni se të gjithë njerëzit, pavarësisht nëse janë apo nuk i përkasin fisit tuaj ose ndajnë mendimet tuaja, kanë të njëjtën nevojë të thellë për lidhjen shoqërore dhe dashurinë. Një mënyrë e thellë për rritjen e lidhjes sociale është nëpërmjet dhembshurisë dhe altruizmit për ata që nuk mund të mendojnë si ju.

Në hulumtimin e librit, The Happiness Track, u bë shumë e qartë se dhembshuria për të tjerët (kur balancohet me vetë-kujdesin) është një nga burimet më të mëdha të lumturisë që ekzistojnë. Kjo jo vetëm që çon në mirëqenien fizike dhe emocionale, por edhe përmirëson shanset tona për të jetuar jetë më të gjata dhe më të përmbushura. Hulumtimet nga psikologët Ed Diener dhe Martin Seligman sugjerojnë se altruizmi çon në një shëndet më të mirë mendor dhe fizik dhe përshpejton shërimin nga sëmundja. Për më tepër, hulumtimi nga Stephanie Brown, në Universitetin Stony Brook dhe Sara Konrath, në Universitetin e Miçiganit, ka treguar se mund të zgjasë edhe jetën tonë (me kusht që arsyet për vullnetarizëm të jenë altruiste dhe jo vetë-shërbyese).

Së fundi, studimi im i preferuar është ai i kryer nga Michael Poulin i Universitetit të Buffalo në më shumë se 800 njerëz që kishin jetuar jetë në stres të lartë (mendoni traumën e luftës, etj.). Ndërsa stresi i lartë zakonisht parashikon një jetë më të shkurtër, ky nuk ishte rasti për ata që u vullnetarizuan. Hulumtimi i imazhit të trurit nga Naomi Eisenberger i UCLA mund të ketë zbuluar mekanizmin që qëndron pas këtij fenomeni: Ekipi i saj i hulumtimit zbuloi se dhënia e mbështetjes për të tjerët parashikon një ulje të reaksionit të stresit në tru. Më e rëndësishmja, megjithatë, dhembshuria ju ndihmon të lidheni me të tjerët dhe të zbuloni një ndjenjë më të madhe të qëllimit.

Me fjalë të tjera, një mënyrë jetese të orientuar nga shërbimi ju mbron nga stresi dhe ndiheni më pak të stresuar ju ndihmon të lidheni me të tjerët. Pra, mëshira mund të jetë ilaq për vetminë. Dhe kjo fillon me veten.

Previous article
Next article

Të fundit