HomePersonalitetiNjerëzit me Integritet
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Njerëzit me Integritet

Të jesh person me integritet nuk është e lehtë, por është diçka për të cilën të gjithë duhet të përpiqen. Kërkon ndershmëri, sinqeritet dhe një ndjenjë të fortë të vetvetes. Këta njerëz janë modelet që ne shikojmë. Ata janë shoqëruesit, të dashuruarit, partnerët e biznesit dhe njerëzit tanë më të besuar. Dhe ata i bëjnë gjërat pak më ndryshe se të tjerët.

 

  1. Nëse ata ju japin fjalën, ju mund të mbështeteni në të.

Dobësia është shpesh një tipar që askush nuk e dëshiron. Unë kam qenë jashtëzakonisht i dobët, gjithmonë bëja plane vetëm për të thyer planet. Por pastaj kuptova se si më bëri të dukem. Njerëzit me integritet sigurohen që të tjerët ta dinë se i qëndrojnë fjalës së tyre. Nëse ata japin një premtim, duhet të jesh i sigurt se ata do ta mbajnë atë.

 

  1. Ata e dinë se çfarë është e drejtë dhe nuk kanë frikë të ngrihen për të.

Njerëzit me integritet janë makthi më i keq i një ngacmuesi. Ata nuk durojnë fyerje ose gjuhë degraduese dhe dihet se ngrihen për njerëzit që nuk mund të mbrojnë veten. Busulla e tyre morale është e saktë; ata e dinë se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar dhe kanë një bindje të thellë për drejtësi të ekuilibruar.

 

  1. Ata jetojnë me të njëjtat standarde që ata presin nga të tjerët.

Një pjesë kryesore e vlerësimit të vetvetes është duke matur sa praktikojmë atë për të cilën predikojmë. Nëse i mbajmë të tjerët me standarde më të larta se sa jetojmë vetë, ku qëndron drejtësia? Të gjykosh të tjerët është e lehtë. Njerëzit me integritet nuk janë të interesuar të gjykojnë të tjerët, ata preferojnë t’i rrisin ata, edhe nëse kjo do të thotë të pranojnë të metat dhe papërsosmëritë e tyre. Ata po përpiqen të rriten ashtu si të gjithë të tjerët.

 

  • Ata marrin pronësinë e problemeve që nuk janë të tyret.

Marrja e rolit të një lideri nuk është zakonisht diçka që dikush dëshiron ta bëjë. Kur ju jeni udhëheqësi, kjo do të thotë që jeni i përgjegjshëm për atë që ndodh. Ata me integritet e dinë këtë dhe gjithsesi marrin pozicione drejtuese. Sidomos kur bëhet fjalë për probleme që nuk janë të tyret.

 

  1. Ata zgjedhin të veprojnë shpejt.

Nëse dikush është në telashe ose rrezik, një person me integritet nuk ka të ngjarë të presë që dikush tjetër të marrë masa. Ata janë të parët që hidhen me kokë në rrethana të rrezikshme nëse do të thotë të ndihmoni një person tjetër. Siç thotë inxhinieri mekanik i NASA-s Roger M. Boisjoly, “Nëse njerëzit e mirë dhe të ditur vëzhgojnë keqbërje dhe thjesht largohen për të mbrojtur interesat e tyre vetjake pa u përpjekur të korrigjojnë keqbërjen, ata bëhen pjesë e problemit”.

 

2. Ata janë jashtëzakonisht të përulur.

Njerëzit me integritet janë gjithmonë shumë modestë, pavarësisht sa të talentuar apo të suksesshëm mund të jenë. Ata nuk besojnë në shfaqjen përpara botës atë që kanë dhe më shumë dëshirojnë që të flasin veprimet e tyre për të. Ndonjëherë, ata as nuk e kuptojnë se janë ata njerëz të rrallë që në të vërtetë jetojnë në përputhje me standardet e shoqërisë dhe janë me të vërtetë disa nga qeniet njerëzore më të mira në planet.

 

3. Ata besojnë në transparencë.

Ndershmëria dhe transparenca janë dy gjëra për të cilat njerëzit me integritet betohen dhe në asnjë rrethanë nuk e harrojnë këtë. Pavarësisht se sa e butë ose sfiduese mund të jetë situata, ata janë gjithmonë të sinqertë me veten e tyre dhe të tjerët. Ata e përçmojnë gënjeshtrën dhe thonë gjithmonë të vërtetën, edhe nëse është gjëja më e vështirë që duhet të bëjnë. Mashtrimi, gënjeshtra, tradhëtia – njerëzit me integritet kurrë nuk i përkrahin këto gjëra.

 

4. Ata japin kredi aty ku duhet të merret kredia.

Njerëzit me integritet kurrë nuk përkulen aq sa të vjedhin punën e dikujt tjetër ose marrin kredi për diçka që nuk e kanë bërë. Ata gjithmonë sigurohen që personit përgjegjës për veprën t’i jepet kredi për punën e tyre të madhe dhe talentin. Njerëz të tillë e kuptojnë vlerën e zellit dhe punës së palodhur dhe kjo është arsyeja pse ata gjithmonë japin kredi aty ku duhet.

 

5. Ata janë njerëz që mund t’u besoni.

Një virtyt tjetër i njerëzve me integritet është se ata janë njerëz jashtëzakonisht të besueshëm, tek të cilët gjithmonë mund të mbështeteni. Është integriteti që i pengon ata të thyejnë besimin e dikujt ose t’i tradhtojnë në ndonjë mënyrë. Ata gjithmonë i respektojnë njerëzit, ashtu si dëshirojnë të respektohen dhe kjo është ajo që i bën ata më të mirë se shumica e njerëzve.

 

6. Ata janë njerëz me mendje të gjerë.

Njerëzit me integritet janë njerëz me mendje të hapur që nuk qëndrojnë në flluskën e tyre, ku mendojnë se kanë gjithmonë të drejtë. Në rast se nuk bien dakord me askënd, ata e bëjnë këtë në një mënyrë civile, pa bërë vërejtje personale, ose duke qenë të pasjellshëm. Ata e dinë që mund të ketë perspektiva të ndryshme për diçka dhe qëndrimi vetëm tek njëra është e padrejtë. Njerëz të tillë preferojnë të dinë dhe dëgjojnë të gjitha mendimet në vend që vetëm të avokojnë të tyret.

Në ditët e sotme, njerëzit me integritet është vështirë të gjenden dhe vlera të tilla janë bërë shumë të rralla. Shumë njerëz pretendojnë se kanë integritet, por e vërteta është se nuk kanë. Të kesh këtë virtyt është jetësore që të jesh jo vetëm një person i suksesshëm, por edhe një qenie njerëzore e mirë.

 

Previous article
Next article

Të fundit