HomeFokusNomofobia
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Nomofobia

Tani nuk mund të bëjmë më pa të: ne kemi nevojë për celularin për të qëndruar të lidhur me botën, në një kuptim të gjerë. Smartphon-ët janë pjesë e jetës sonë, nuk na nevojiten vetëm për të bërë telefonata, por edhe për të biseduar, kontrolluar rrjetet sociale, e-mail, bankën në internet, për të vendosur alarmet, takimet dhe konsultimin e kalendarit ditor dhe javor për të mos humbur angazhimet personale dhe të punës. Gjithçka normale? Absolutisht jo. Meqenëse kjo varësi ka marrë dimensionin e sëmundjes kemi të bëjmë me: nomofobinë, që do të thotë ankthi i krijuar nga mungesa e një telefoni celular në dispozicion. Nuk është një “sëmundje zyrtare” në kuptimin që nuk ekziston në tekstet shkollore të psikiatrisë. Të parët që vuajnë prej saj janë adoleshentët.

 

Mendimi i ekspertëve

Nomofobia dhe mënyra e jetesës: Përdorimi i telefonëve inteligjentë dhe lidhja me studimin psikopatologjik, nxjerr në pah marrëdhënien midis nomofobisë dhe psikopatologjisë. Për studiuesit, ata që përjetojnë distancën më të keqe nga telefoni inteligjent shpesh vuajnë nga simptoma të obsesionit të detyruar dhe madje edhe sulme paniku, në rastet më serioze. Gjithashtu sipas studimit, paniku i celularëve mund të lidhet me ndjenjat e papërshtatshmërisë dhe inferioritetit. Me pak fjalë, edhe nëse nuk ka diagnozë deri më sot, nomofobia shoqërohet me një simptomatologji që ekziston.

 

Shifra alarmante

Në një nivel praktik, autorët e studimit siguruan dy pyetësorë për 495 të rinj midis 18 dhe 24 vjeç, pak më shumë se gjysma (52%) vajza. I pari vlerësoi varësinë nga telefonat inteligjentë, tjetra praninë e ndonjë simptome psikopatologjike (ankth, obsesione-shtrëngime, ndjenja pakënaqësie). Rezultati ishte befasues: pjesëmarrësit përdorën telefonat e tyre për 4 deri në 7 orë në ditë në total, veçanërisht duke lundruar në rrjetet sociale.

 

Pa dallim gjinie

Analiza tregoi se sa më shumë pjesëmarrës të përdornin smartphone -in e tyre, aq më i madh ishte stresi që ndienin kur nuk e kishin në dispozicion. Për më tepër, sa më të larta të ishin rezultatet e marra nga pjesëmarrësit e hulumtimit, për sa i përket obsesionit-detyrimit, aq më e lartë ishte frika për të qenë pa telefon. Sidoqoftë, asnjë marrëdhënie midis nomofobisë dhe gjinisë nuk u shfaq: burrat dhe gratë, të paktën në aspektin nomofobik, janë të barabartë.

 

Ndikimi i vërtetë në jetën e përditshme

Ekziston një ndryshim midis përdorimit të smartphon-it që na lehtëson jetën, për shembull na bën të takojmë miq në video kur nuk është e mundur të jemi bashkë ose na bën të punojmë më mirë dhe kudo që jemi, dhe që ndërhyn në jetën tonë .. Dhe ky lloj i dytë i përdorimit ka më shumë gjasa të shkaktojë ankth kur jemi larg telefonit, shpjegon Ana-Paula Correia, profesoreshë e asociuar në Departamentin e Studimeve Arsimore të Universitetit Shtetëror të Ohajos dhe drejtoreshë e Qendrës së Universitetit Amerikan për Edukimin dhe Trajnimin për Punësim. Sipas autorëve të hulumtimit, njerëzit më të tensionuar mund t’i shohin telefonat e tyre si mjete të menaxhimit të stresit. “Ky koncept nuk ka të bëjë vetëm me telefonin” – kujton Correia: “Njerëzit përdorin smartphone për aktivitete të tjera, përfshirë mediat sociale, për të qëndruar të lidhur, për të ditur se çfarë po ndodh me ndikuesit e tyre. Pra, të qenit larg telefonit ose të kesh bateri të ulët mund ta prishë atë lidhje dhe t’i lërë disa njerëz në një situatë të mërzitur”.

Nomofobia prek më së shumti të rinjtë dhe ata që kanë tendencë të kenë vetëvlerësim të ulët dhe probleme në marrëdhënie. Ky fenomen është pjesërisht i lidhur me përdorimin e detyrueshëm të mediave sociale.

Të fundit