HomeArtikujPsikologjia pozitivePara se të hiqni dore
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Para se të hiqni dore

Nje fjale e urte thote se fitimtaret kurre nuk heqin dore dhe humbesit asnjehere nuk fitojne, por e vërteta është se, në një moment apo një tjetër në jetën tonë, shumica prej nesh do të duhet të shkojnë te lene një marrëdhënie, një punë, një përpjekje për të dashurit e zemrat tona, ose një objektiv dhe të lëvizë. Tranzicionet janë një fakt i jetës. Sa të mirë jemi ne për të menaxhuar një tranzicion tregon shume gjera zakonet e mendjes, personalitetin siç eshte shpjeguar dhe ne librin “Zoterimi i artit te heqjes dore” shpjegon me detaje se para se te bejme cdo levizje ju duhet ti bëni veten pesë pyetjet e mëposhtme. Përgjigja e tyre me ndershmëri  do t’ju jape  një ide më të mirë të asaj që do ndjeni nga kjo periudhë tranzicioni, dhe çfarë problemesh dhe mundësish do të paraqesë.

 

 1.  A jam i zoti ne parashikimin e ndjesive dhe reagimeve te mia?
  Shumica prej nesh në të vërtetë janë mjaft  keq për të parashikuar sjelljet dhe mendimet tona , sepse problemi me nesër, është se ajo nuk ka ndodhur ende. Përveç kësaj, eksperimente të shumta tregojnë se njerëzit kanë tendencë të besojnë se nga  vetja  e tyre më e mira do të shfaqet kur do te kesh veshtiresi. Unë e kam përmendur këtë studim në një tjetër post, por është e vlefshme përsëritja sepse është një shembull  dinamit. Psikologët Julia Woodzicka dhe Marianne Lafrance I kërkoi grave të moshës 18-21 të parashikonin se si do të reagonin nëse ato e gjenin veten duke u ngacmuar nga një intervistues mashkull shumë ndërhyrës dhe të vrazhdë në të tridhjetat e hershme të tij. Shumica e pjesëmarrësve ishin të sigurt se ato do të jenë proaktive dhe do të marrin përgjegjësinë-duke I thënë djalë jo apo edhe te ishin larguar. Por kur studiuesit kishin të njëjtat gra që marrin pjesë në atë që ata besonin se ishte një intervistë aktuale për një pozitë laborator në të njëjtat rrethana që ishin të përshkruara teorikisht, ato vepruan shumë ndryshe nga ajo që ata parashikonin. Ato ishin shumë, shumë më te urta dhe disa kishin  pranuar. Ne të gjithë priremi të mendojme për të ardhmen në mënyrë të thjeshtuar, si në aspektin e përgjigjeve tona dhe situatën vetë, nëse ne jemi duke parashikuar që kanë të bëjnë me shefat, bashkëshortët, miqtë, të njohurit, apo të huaj. Ne nuk marrim parasysh që ne të mund të ndihemi ambivalent në këtë moment, apo se situata mund të përfundojë si më pak e thjeshte  se sa kemi parashikuar. Kur ju mendoni se si ju do të ndjeheni një herë që ju e keni lënë atë marrëdhënie, një tabllo që përfshin ndjenjat e trishtimit dhe keqardhjes, jo vetëm gëzimet e çlirimit.Pavarsisht se atë punë që ju keni kaq inat, ju ndoshta do të ndiheni një lehtësim por ka të ngjarë të keni të përziera  me ankth rreth ku po shkoni dhe se si ju do te jeni atje. Në fund të fundit është që të bëni atë që ju mund të imagjinoni të ardhmen në një mënyrë të avancuar, më të thellë, vetëm duke menduar pozitivisht ose te jeni tepër optimiste në të vërtetë do të ju lënë të papërgatitur për sa e vështirë tranzicioni ka të ngjarë të jetë.

 

 1.      Sa konservator jam unë ?
  Kjo pyetje nuk ka te beje me politiken por me ate qe ju keni investuar tashme në çfarëdo qoftë ajo,- punë, një marrëdhënie, një përpjekje, një projekt afat-gjatë Ti je duke menduar për heqjen dore. Edhe pse ne të gjithë e mendojme veten si kreator rrezik marres e verteta eshte se  si puna e Daniel Kahneman dhe Amos Twersky tregoi, qeniet njerëzore janë humbje-urrejtës dhe shumë më të motivuar për të shmangur një humbje pasi ata janë mashtruar nga mundësia e fitimit. Nëse ju keni tendencë të mendoni në drejtim të asaj qe jeni zhytur tashme kjo është arsyeja pse ajo që quhet “ide e gabuar zhytur-kosto gjasat jane, se ju do të ketë shumë probleme duke e lënë atë dhe, në qoftë se ju do të arrini te drejtoni kembet nga dera , ju do të jeni duke menduar  për atë që ju keni humbur. Duke ditur  këtë për veten tuaj për të filluar, punoni  në rregullimin e mendimeve  tuaja që të përqëndrohen në mundësitë e natyrshme në të ardhmen që nuk e kanë hasur ende.

 

 1.    Si e përcaktoj veten time?
  Studimet tregojne se sa me i qarte te jete vendimi per te hequr dore aq me e madhe eshte koha qe te duhet per te marre veten. Sipas punes se Psikologes Patricia Linville njerzit qe e perballojne me mire stresin jane njerezit qe jane me te zbutur ndaj emocioneve sepse kane nje percaktim me kompleks te vetes se tyre kur kane per te lene nje pune ose nje marrdhenie  për shkak se ata kanë përkufizime të tjera pozitive dhe të vazhdueshme të vetes për ti mbështetur ata gjatë kohës së stresit . Marrjen e një sferë e cila tregon se si ju përcaktoni veten duhet të bëhet së pari në mënyrë që ju mund të parashikoni më mirë kuptimin e trazirave që ju mund të përjetoni. Kjo ndjenjë e thellë e zhvendosjes mund të ndodhë edhe kur ju keni zgjedhur për të kaluar shtigjet, si i ndjeri William Bridges, autorit të librit, “Tranzicionet”  zbuloi pasi ai hoqi dorë me dëshirë nga karriera e tij si profesor kolegji dhe mund të përgjigjet me pyetjen “Çfarë do të bëni? “direkt. Nuk ka rëndësi nëse ju jeni duke hequr dorë përkufizimi është profesor apo menaxher shitjes, tregtar aksioneve ose avokat, gruaja e Dan ose burri i Susan, ajo që ka rëndësi është se si  perqendroni ndjenjen tuaj.Më afër asaj që ju jeni duke lënë është thelbi juaj, aq më e madhe ndjenja juaj e rënies së lirë do të jetë. Sa me afer thelbit te perqndrimit te jete aq me e madhe do te jete ndjenja e lirise.

 

 1.      Si  i menaxhoj pasigurite?
  Nëse ju jeni  të motivuar nga afrimi ose shmangia do të përcaktojë se sa optimist jeni ju dhe si do të ndjeheni  kur ju keni per te lënë ose një gjë dhe nuk ka plan B në horizont . Kjo mund të jetë në mënyrë të barabartë në fushën e punës apo marrëdhënie. Ju duhet të merrni një inventar të ndershëm me motivimet tuaja . Nëse gjate karrierës apo të dashurisë suaj jeta eshte shquar duke shmangur dështimin – duke zgjedhur rrugën më të besueshme , ose më pak te vështirë , ose një që përfshin më pak rrezik – duke filluar mbi të do të jetë më e vështirë për ju se sa , për dikë që është i kënaqur kur bënë gabime . Puna e Andrew J. Elliott dhe Todd M. Thrash sugjeron se ” afrimi ” dhe ” shmangia ” janë aspekte të rëndësishme të personalitetit . Shmangia e  dështimit për shembull do të, të mbajë ne nje detyre të vazhdueshme që është e dënuar të dështojë, si një studim nga Heather C. Lench dhe Linda J. Levin tregon.  Pas testimit te pjesmarresve per afrimin dhe shmangien e motivit i dhane atyre 3 sete me 7 anagrama per tu zgjidhur me kohe limit. E para ishte e pazgjidhshme.  Njerëzit të motivuar nga afrimi hoqen dore per te punuar në grup, kur ata e kuptuan që këmbëngulja nuk do të paguhej,  ata të motivuar për të shmangur dështimin ishin edhe më të shqetësuar. Mundohuni për të vlerësuar veten sinqerisht, ju nuk jeni duke ndihmuar veten duke zmadhuar ose duke shmangur.  Çfarë ju motivon: Frika e dështimit apo mundësia e suksesit? Kur ju del një pengesë, sa fleksibël jeni? A mund të ndryshoni drejtime apo është parazgjedhur juaj gjithmonë për të qëndruar ne nje drejtim? Merrni pak kohë dhe të shohim pas mbi përvojat tuaja të kaluara dhe të analizojme atë që ju ka motivuar, ju do të mësoni shumë për veten tuaj dhe sa të aftë do të jeni gjatë një tranzicioni.

 

 1.    Si e menaxhoj stresin?
  Fusha e lojes nuk eshte niveli dhe mjerisht disa prej nesh jane me te afte te bashkpunojne me stresin dhe presionin se disa te tjere. Nuk dyshoj për këtë: Duke lënë një gjë ju dini dhe drejtoni  energjitë tuaja për të ardhmen te cilat  janë të panjohura me shumë mundime. Psikologjia ka përcaktuar se ka dy lloje të stileve përballuese , e quajtur ” veprim të orientuar ” dhe të tjera “perqendrim i  – orientuar . ” Këto tipare mund të shpjegojnë pse dy njerëz me qëllime të ngjashme , talentet dhe aftësitë mund të përjetojnë rezultate shumë të ndryshme një deshtim dhe tjetra me sukses të lundrimit ne rrugën e tij ose të saj përmes  kthesave  te pashmangshme te jetës . Nëse jeta do kishte një trajektore të thjeshtë lart , njerëzit nuk do të duhet të ishin  në gjendje për të menaxhuar mendimet dhe ndjenjat e tyre . Njerëz qe menaxhojne emocionet me sjelljen e veprimit të orientuar menaxhojnë emocionet e tyre në mënyrë efektive, nuk ndryshojne  lehtësisht, nuk mbështeten në ide të jashtme për motivimin, dhe janë në gjendje të veprojnë me vendosmëri. Nese gjerat nuk ecin mire njerzit me veprim te orientuar e largojne deshtimin nga mendja  dhe përqëndrohen në atë që ata mund të bëjnë për të arritur qëllimet e tyre dhe per të kapërcyer pengesat. Njerezit me orientim të përqëndruar janë më te ndjeshem ndaj afateve dhe asaj qe duhet te bejne, cenohen lehtesisht nga ide te jashtme dhe kane tendence te shtyjne afate per me vone dhe kanë vështirësi ne menaxhimin e mendimeve negative. Kur gjërat shkojnë keq, ata kanë tendencë te perfshihen ne mundesi te dyta zgjidhjeje. Ka mënyra për përmirësimin e mendimeve tuaja dhe emocioneve, do t’ju ndihmojë të përgatiteni për stresin e pashmangshem dhe tensionet e tranzicionit. Mbani mend e gjithe jeta eshte nje seri tranzicioni. Dhe kjo, si Lao Tzu ka thene, “Udhëtimi i një mijë milje fillon me një hap të vetëm.”

 

Previous article
Next article

Të fundit