HomeVetvrasjaPlani i Sigurisë ndaj Vetvrasjes
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Plani i Sigurisë ndaj Vetvrasjes

Udhëzues hap pas hapi për të bërë një plan për parandalimin e vetëvrasjeve. Çfarë saktësisht është një plan i vetëvrasjes dhe pse është e rëndësishme? Si mund të krijoni një plan, çfarë informacioni duhet të përfshini dhe si duhet ta përdorni planin nëse është e nevojshme?

 

Plani i Sigurisë Suicide: Përkufizimi

Plani i sigurisë për vetëvrasje është një grumbull i shkruar i udhëzimeve që krijoni për veten tuaj si një plan emergjence, nëse duhet të filloni të përjetoni mendime rreth dëmtimit të vetes. Ajo do të përmbajë një seri hapash gradualisht të shkallëzuara që do t’i ndiqni, duke vazhduar nga një hap në tjetrin, derisa të jeni të sigurt.

Nëse keni depresion dhe është diagnostikuar nga një ofrues i kujdesit shëndetësor, ekziston një rrezik shumë real që në një moment në rrjedhën e sëmundjes mund të përjetoni mendime për vetëvrasje. Ndërsa dhimbja emocionale që kanë shkaktuar këto mendime mund të ndihet fuqishëm, kjo nuk do të thotë që ju do të humbni kontrollin ose do të veproni sipas mendimeve tuaja. Në fakt, një plan i sigurisë për vetëvrasje është një metodë që mund të përdoret për të përballuar ndjenjat tuaja të këqija derisa rrethanat të ndryshojnë.

Si të krijoni planin tuaj të sigurisë për vetëvrasje

Duhet të punoni së bashku me dikë që ju i besoni – si miku juaj më i mirë, një anëtar i ngushtë i familjes ose mjeku ose terapisti – për të zhvilluar planin tuaj të sigurisë për vetëvrasje. Më mirë është që këta njerëz të përfshihen pasi që ka shumë të ngjarë që t’i kërkoni ata nëse vendosni të ekzekutoni planin tuaj.

Mundohuni ta krijoni planin ndërkohë që ndjeheni mirë dhe mund të mendoni qetë dhe qartë, në vend që të prisni derisa të jeni në gjendje aktive vetëvrasëse. Vendosni planin tuaj të sigurisë për vetëvrasje me shkrim dhe mbani atë në një vend ku mund ta gjeni lehtësisht nëse lind nevoja.

Informacion për të përfshirë në Planin tuaj të Sigurisë Suicide

Plani juaj i sigurisë për vetëvrasje duhet të përfshijë disa hapa, dhe të shkruhet në rendin e paraqitur më poshtë.

Një shembull për secilin hap është dhënë për t’ju ndihmuar të mendoni se çfarë do të thotë ky hap për ju.

 

  1. Sqaroni qartë se kur plani duhet të përdoret

Hapi i parë në krijimin e planit të sigurisë suicide është njohja me llojet e situatave, imazheve, mendimeve, ndjenjave dhe sjelljeve që mund të paraprijnë ose të shoqërojnë ndjesitë suicidale për ju. Listoni këto shenja paralajmëruese në mënyrë që t’i referoheni atyre kur të vendosni nëse do të aktivizoni planin tuaj. Është gjithashtu e dobishme të njiheni me disa nga faktorët e rrezikut për vetëvrasje, në mënyrë që të njihni këto shenja paralajmëruese nëse janë të pranishme.

 

Shembuj: “Kur kam ndjesi për vetëvrasje, unë tentoj ta izoloj veten dhe të mos kujdesem mirë për shëndetin tim”. Ose: “Mendimet vetëvrasëse shpesh shkaktohen tek unë kur më kujtohen abuzimet ndaj meje në fëmijëri.”

 

  1. Çfarë mund të bëni për të qetësuar / ngushëlluar veten nëse keni ndjesi për vetëvrasje?

Krijo një listë për aktivitetet tuaja të cilat mund të jenë qetësuese për ju kur jeni i mërzitur. Nëse nuk mund të mendoni për ndonjë shembull nga jashtë, mund të mendoni dhe të provoni disa nga metodat e shëndetit mendor që kanë ndihmuar të tjerët. Ose hidhni një sy në mënyrave të ndryshme për të reduktuar stresin për të parë nëse ndonjë nga këto metoda mund të jenë të dobishme.

Shembuj: Bërja e një dushi të nxehtë, dëgjimi i muzikës, ushtrimi

 

  1. Cilat janë arsyet për të jetuar?

Krijo një listë të arsyeve për të jetuar. Kur ju kaplon ndjenja për të bërë vetëvrasje, është shumë e lehtë të kapeni në dhimbjen që ndieni dhe të harroni aspektet pozitive në jetën tuaj. Lista juaj do t’ju ndihmojë të rifokusoni vëmendjen mbi arsyet për të vazhduar derisa të kalojnë mendimet dhe ndjenjat tuaja vetëvrasëse. Disa njerëz me ose pa depresion zbulojnë se mbajtja e një reviste për mirënjohje është e dobishme. Nëse e vërenë veten se ndjehesh si vetëvrasës, duke parë atë që keni shkruar mund t’ju ndihmojë të përqendroheni në anët pozitive jetës tuaj deri sa të kalojnë këto ide dhe ndjenja negative.

Shembuj: Fëmijët e mi, bashkëshorti im, besimi im në Zot

  1. Kujt mund t’i flasësh?

Mbani një listë të kontakteve me të cilët mund të flisni, nëse nuk jeni në gjendje të shpërqendroni veten me masat e vetë-ndihmës. Listoni emrat, numrat e telefonit ose informacione të tjera të kontaktit dhe sigurohuni që të keni kopje rezervë në rast se zgjedhja juaj e parë ose dytë janë të padisponueshme.

Shembuj: Të tjerë të rëndësishëm tuaj, miq, të afërm, pastor

 

  1. Kush mund të flas me ju nëse keni nevojë për ndihmë profesionale?

Krijo një listë të të gjitha burimeve profesionale të disponueshme për ju, së bashku me numrat e telefonit, adresat e emailit dhe informacione të tjera përkatëse të kontaktit. Ky është gjithashtu një vend i mirë për të mbajtur një numër për një linjë telefonike të krizës. Nëse nuk keni parë ende një profesionist të shëndetit mendor, merrni një moment për të mësuar rreth llojeve të ndryshme të terapistëve që kujdesen për njerëzit me depresion dhe bëjnë një takim sot.

Shembuj: Psikiatri juaj, terapisti juaj, linjë telefonike për krizën

 

  1. Si mund ta bëni mjedisin tuaj të sigurt?

Planifikoni se çfarë hapash mund të ndërmerrni për ta bërë veten më të sigurt. Kjo mund të përfshijë heqjen ose sigurimin e çdo sendi që ju ka të ngjarë të përdorni për të dëmtuar veten, ose duke shkuar në një vend tjetër derisa mendimet të kenë kaluar. Mund të përfshijë gjithashtu marrjen e një personi tjetër të përfshirë për t’ju ndihmuar.

Shembuj: “Kur kam ndjesi për të bërë vetëvrasjes, unë do t’i kërkoj vëllait tim të mbajë armët e mia në shtëpinë e tij”. Ose: “Kur ndjehem sikur po e dëmtoj veten time, unë do të shkoj në një vend publik, si një qendër tregtare, restorant apo bibliotekë për t’u shkëputur me vetveten”.

 

  1. Çfarë mund të bëni nëse nuk jeni ende të sigurt?

Nëse të gjitha hapat e tjerë kanë dështuar për t’ju mbajtur të ndiheni të sigurt, shkoni në dhomën tuaj më të afërt të urgjencës në spital dhe kërkoni ndihmë. Mbajeni emrin, adresën dhe udhëzimet në spitalin e listuar në planin tuaj për qasje të lehtë ose ta ruani në GPS-in tuaj. Nëse nuk mendoni se mund të arrini në spital në mënyrë të sigurtë në vete, telefononi numrin e kontaktit të urgjencës të përshtatshme për vendin ku jetoni dhe kërkoni transportim në spital.

Nëse një mik është vetëvrasës

Shumë njerëz me depresion kanë miq të cilët po përballen me sfida të ngjashme. Ky mund të jetë një mik që e keni takuar në një grup mbështetës depresioni, ose thjesht një mik ose anëtar i familjes që keni njohur për një kohë të gjatë. Në fund të fundit, depresioni është shumë i zakonshëm. Pasi të keni përfunduar planin tuaj të sigurisë, nxisni të tjerët që po përballojnë depresionin për të krijuar një plan. Nëse keni një mik që ka mendime vetëvrasëse, shikoni këto këshilla nga organizatat kryesore të parandalimit të vetëvrasjeve se çfarë duhet të bëni kur një mik është vetëvrasës .

 

Si të përdorni planin tuaj të sigurisë për vetëvrasje

Nëse filloni të përjetoni ndonjë nga shenjat paralajmëruese të vetëvrasjeve të renditura në planin tuaj të sigurisë për vetëvrasje, vazhdoni me hapat që keni përshkruar më parë për vete, një nga një, derisa të ndiheni të sigurt përsëri. Një përjashtim do të ishte nëse ndjeheni jashtë kontrollit dhe jeni duke menduar fort për vetëvrasje. Në këtë rast, është më mirë të telefononi ose një mik të besuar që mund të jetë me ju menjëherë .

Ndërsa ju ka të ngjarë të keni planin tuaj të sigurisë për vetëvrasje në shtëpinë tuaj, tani ekzistojnë aplikacione për planin e sigurisë të smartfonëve të cilat ju mund të merrni me vete kudo. Këto aplikacione mund të jenë të dobishme për të rinjtë dhe ata në rajonet ku mungojnë opsionet për mbështetjen e vetëvrasjeve. Në kohën e tanishme, megjithatë, na mungon informacioni se sa të dobishme mund të jenë këto aplikacione dhe disa aplikacione janë gjetur të kenë përmbajtje potencialisht të rrezikshme. Planet siç janë “Safety-Net” duket të jenë më gjithëpërfshirëse, por është e rëndësishme të flisni me profesionistin tuaj të shëndetit mendor nëse ai rekomandon një nga këto aplikacione.

Të fundit