HomeVetvrasjaPse ajo vrau vetën?
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Pse ajo vrau vetën?

Kushërira ime ishte një grua e re e ndritshme dhe e bukur me një të ardhme të premtuese përpara, por ajo vendosi të merrte jetën e saj. Unë thjesht nuk e kuptoj këtë. Pse njerëzit kryejnë vetëvrasje? Çfarë e bën dikë të ndihet asisoj derisa të marrë jetën e tyre qw vetvrasja të jetë përgjigjja e vetme për problemet e tyre?

Ndërsa ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në vendimin e një personi për të kryer vetëvrasje, më e zakonshme është se zakonisht ata vuajnë nga depresioni i rëndë .

Ata ndiejnë dhimbje të mëdha emocionale, por nuk janë në gjendje të shohin ndonjë mënyrë për ta lehtësuar atë dhimbje të thellë, përveçse t’i japin fund jetës së tyre. Kur dhimbja e tyre kërkon shumë për të duruar, ata mund të kryejnë vetëvrasje në mënyrë që dhimbja të përfundojë.

Sëmundje të tjera mendore përveç depresionit mund të luajnë gjithashtu një rol në vetëvrasje. Për shembull, një person me skizofreni mund të dëgjojë zëra që e urdhëron të vrasë veten. Çrregullimi bipolar, një sëmundje në të cilën një person përjeton periudha të alternuara të disponimeve të larta dhe të ulëta, gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një personi për të kryer vetëvrasje.

Droga dhe alkooli gjithashtu mund të ndikojnë në një person të ndihet për të kryer vetëvrasje, duke e bërë atë më impulsiv.

Ndonjëherë njerëzit përpiqen për të bërë vetëvrasje jo aq shumë, sepse ata me të vërtetë nuk duan të vdesin, por sepse thjesht nuk dinë si të kërkojnë ndihmë. Përpjekjet për vetëvrasje pastaj bëhen një mënyrë për të bërë thirrje dhe për të demonstruar para botës se sa njeriu ka nevojë për ndihmë dhe përkujdesje.

Për fat të keq, këto lloj thirrje për ndihmë ndonjëherë mund të jenë fatale nëse personi e gjykon gabimisht vdekjen si metodës e zgjedhur vetëvrasëjen.

Dhimbja dhe sëmundja kronike mund të jenë gjithashtu një faktor motivues për zgjedhjen e një personi për të vdekur. Nëse një person nuk ka ndonjë shpresë për shërim ose pushim nga vuajtjet e saj, vetëvrasja mund të duket si një mënyrë për të rifituar dinjitetin dhe kontrollin e jetës së tij.

Së fundi, ka disa situata ku ajo që duket të jetë një vetëvrasje është në të vërtetë një vdekje aksidentale, si një prirje e rrezikshme në mesin e adoleshentëve të quajtur ” lojë mbytjeje “, ku adoleshentët përpiqen të bëjën aventura me veten e tyre në mënyrë që të ndihen të lartë.

Ndërsa unë nuk mund të komentoj për atë që farë në veçanti mund të ketë shtyer që kjo grua të kryejë vetëvrasje, mund të them se shenjat e jashtme shpesh mund të mashtrojnë. Ndërkohë që ajo e cila vërehet qartë është se edhe pse ajo kishte gjithçka për të jetuar, ndoshta nuk e pwrjetoi atë në mënyrën e saj. Mund të ketë pasur ngjarje dhe rrethana tjera në jetën e saj që kemi dijeni ose thjesht mund të ketë qenë depresioni aq i ngatërruar me gjykimin e saj, duke e bërë atë të paaftë për të parë asgjë pozitive, por vetëm anën negative të jetës së saj. Kur një person mendon se ajo ka humbur të gjitha shpresat dhe ajo nuk ndihet më në gjendje ta ndryshojë këtë, kjo mund t’i errësojë të gjitha gjërat e mira në jetën e saj, duke e bërë vetëvrasjen të duket si një alternativë e besueshme. Për një vëzhgues të jashtëm ndoshta mund të duket e dukshme se gjërat do të përmirësohen, por pwr një person me depresion tw thellw mund të mos jetë në gjendje ta shohë këtë për shkak të pesimizmit dhe dëshpërimit që shkon së bashku me këtë çrregullim.

Të fundit