HomeVetvrasjaVetëvrasja dhe adoleshentët
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Vetëvrasja dhe adoleshentët

Çfarë duhet të dinë prindërit për vetëvrasjen e adoleshentëve

Edhe pse shumë prindër flasin me fëmijët e tyre për rreziqet për mos larjen e duarve apo rreziqet për të takuar të huajt në internet, disa prindër ndonjëherë flasin me adoleshentët e tyre edhe për vetëvrasje.

Vërtetë është për të ardhur keq sepse më shumë adoleshentë vdesin nga vetëvrasja sesa kanceri, pneumonia, gripi, sëmundjet kronike të mushkërive, sëmundjet e zemrës, SIDA dhe defektet e lindjes të kombinuara. Vetëvrasja është shkaku kryesor i vdekjes së të rinjve në kohët moderne.

Problemet e shëndetit mendor dhe vetëvrasja mund të jenë një subjekt i pakëndshëm për t’u çarë – veçanërisht kur nuk jeni të sigurt se çfarë të thoni. Por, duke folur për këtë mund të shpëtojë jetën e adoleshentit.

Edukimi rreth vetëvrasjes. Jo vetëm që do t’ju mundësojë të jeni në vëzhgim të shenjave të mundshme që adoleshenti juaj mund të jetë në rrezik, por të kuptuarit e vetëvrasjes gjithashtu do t’ju ndihmojë të mbani biseda kuptimplota me adoleshentin tuaj mbi këtë temë. Ka shumë keqkuptime të zakonshme rreth vetëvrasjes që i pengojnë prindërit të flasin në adoleshencë. Mitet tjera rreth vetëvrasjes i pengojnë prindërit të njohin sa serioze mund të jetë si problematik vetëvrasja.

Këtu janë shtatë mitet më të zakonshme për vetëvrasjen e adoleshentëve:

  1. Adoleshentët që kërcënojnë të kryejnë vetëvrasje janë vetëm në kërkim të vëmendjes.

Adoleshentët zakonisht shquhen me fshehjen e problemeve, veçanërisht nga të rriturit. Një adoleshent që flet për vetëvrasje duhet të dëgjohet me kujdes dhe të merret seriozisht. Nëse adoleshenti juaj përmend vetëvrasjen, merreni me shumë seriozitet dhe kërkoni menjëherë ndihmë profesionale.

 

  1. Biseda me adoleshentë nëse kanë pasur mendime për vetëvrasje rrit rrezikun e tyre.

Ndonjëherë prindërit kanë frikë se ngritja e temës së vetëvrasjes do të mbjellë farën. Por pyetja e drejtpërdrejtë për vetëvrasje nuk do ta detyrojë adoleshentin tuaj të vrasë veten. Por nëse ai ka ndonjë mendim vetëvrasës, ai do të ndjehet i lehtësuar nga pyetjet tuaja.

 

  1. Adoleshentët që nuk kanë pasur sukses në realizimin e vetëvrasjes nuk janë serioz.

Një adoleshent që tenton të kryejë vetëvrasje po përpiqet të ndalë dhimbjen dhe vuajtjen. Adoleshentët që bëjnë një përpjekje janë në rrezik shumë më të lartë për t’u përpjekur përsëri. Përpjekjet e tyre të dytë kanë më shumë gjasa të jenë vdekjeprurëse.

 

  1. Adoleshentët që kryejnë vetëvrasje gjithmonë veprojnë të trishtuar paraprakisht.

Depresioni në adoleshentë duket ndryshe nga depresioni në të rriturit. Adoleshentët me depresion shpesh nuk duken të trishtuar. Ata mund të jenë nervozë ose të tërhequr dhe mund të duken të lumtur ndonjëherë. Vetëvrasja mund të jetë një përgjigje mjaft e papritur për një ngjarje të madhe stresuese.

  1. Adoleshentët që kryejnë vetëvrasje kalojnë shumë kohë duke e planifikuar atë.

Vendimi për të kryer vetëvrasje mund të planifikohet – por gjithashtu mund të jetë disi impulsiv. Vetëvrasja mund të ndihet si mënyra më e mirë për t’i shpëtuar dhimbjes. Një adoleshent i cili është poshtëruar, refuzuar ose i nënshtruar ngacmimit, për shembull, mund të mendojë se vetëvrasja është rruga e vetme.

 

  1. Vetëvrasja në mesin e adoleshentëve është e rrallë.

Shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm se është një problem i tillë  është i zakonshëm. Vetëvrasjet zakonisht nuk e bëjnë lajmin dhe shumë familje mbajnë vetëvrasjen e një të riu si diçka private. Adoleshentët që luftojnë me sëmundjet mendore, si depresioni dhe ata që abuzojnë me substanca, janë në rrezik më të madh për të marrë jetën e tyre.

 

  1. Një plan i vetëvrasjes nuk do të thotë që një adoleshent në të vërtetë është në rrezik që ta ndjekë atë.

Një adoleshent me një plan specifik për mënyrën se si dhe kur të kryejë vetëvrasje është një fatkeqësi në probleme serioze. Kur një profesionist i shëndetit mendor vlerëson një adoleshent për rrezik vetëvrasës, përmbushja e këtij kriteri nënkupton se adoleshenti është potencialisht në rrezik të menjëhershëm dhe duhet të ndërmerren hapa për të siguruar sigurinë.

 

Filloni një bisedë serioze domethënëse që sot.

Bëni një bisedë me adoleshentin tuaj rreth çështjeve të shëndetit mendor, stresit dhe vetëvrasjes. Ju mund të filloni duke përmendur një histori që ju lexoni në lidhje me lajmet ose një shfaqje televizive që keni parë si temë.

Ju gjithashtu mund të bëni pyetje të tilla si, “A ndodh që dikush në shkollën tuaj ndonjëherë të flasë për vetëvrasje?” ose “A mëson shkolla juaj për çështjet e shëndetit mendor?”

Nëse keni shqetësime se adoleshenti juaj mund të mendojë rreth vetëvrasjes, ose adoleshenti juaj po lufton me çështje të shëndetit mendor ose një tronditje të vështirë të kohëve të fundit, bisedoni me mjekun familjar. Një mjek i zakonshëm mund t’i referohet fatit tuaj një profesionisti të shëndetit mendor.

 

Previous article

Të fundit