HomeFokusPresion mbi Veten
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Presion mbi Veten

Ne përballemi me mjaft stres në jeten tone. Stresi mund të përkufizohet si çdo lloj ndryshimi që shkakton tendosje fizike, emocionale dhe psikologjike. Stresi është përgjigjja e trupit tuaj ndaj gjithçkaje që kërkon vëmendje ose veprim. Të gjithë e përjetojnë stresin në një farë mase. Mënyra se si i përgjigjeni stresit, bën një ndryshim të madh në mirëqenien tuaj të përgjithshme. Ndonjëherë, mënyra më e mirë për të menaxhuar stresin përfshin ndryshimin e situatës tuaj, në raste të tjera, strategjia më e mirë përfshin ndryshimin e mënyrës se si i përgjigjeni situates tuaj. Jeta eshte e mbushur me pune, angazhime (private, familjare, akademike) , obligime dhe veprimtari te ndryshme, si rrjedhoje kemi nje rritje te madhe te kerkesave, ndaj te cilave ne duhet tu pergjigjemi duke kronometruar kohen, dyfishuar energjite dhe duke e detyruar veten per ti dhene zgjidhjen e duhur cdo gjeje. Kjo shpesh here na dergon drejt nje sforcimi dhe konsumimi te energjive tuaja fizike dhe mendore . Dhe duke pare kete intensitet ne rritje eshtë e vështirë të heqësh presionin ndaj vetes. Ju madje mund të keni frikë se nëse relaksoheni pak, gjërat do të prishen. Por të bësh nje jete me më pak presion mbi veten tënde mund të jetë thelbësore për tu ndjerë më mirë dhe për të jetuar një jeten ne menyre me te shendetshme. Nëse jeni duke “luftuar” me “kete artileri” kerkesash, apo po ndjeni nje veshtiresi shume te madhe ne perballimin e tyre atehere duhet menjehere të kërkoni ndihmë profesionale tek nje psikolog.

Biseda me një psikolog-psikoterapist do t’ju ndihmojë dhe lehtesoje qe të bëni më pak “presion” mbi veten tuaj, si dhe programuar metodika strategjike, per te patur nje ritem te ekuilibruar ne mirepershtatjen e kerkesave në mënyrë që të merrni maksimumin nga dita juaj dhe nga kenaqesite qe ofron jeta ne perditshmerine tuaj.

Këtu janë disa nga mënyrat më të mira për të përfituar sa më shumë nga jeta juaj dhe për të shkurtuar stresin e vetë-imponuar.

1-Te kenaqemi me arritje të larta dhe jo perfeksionizëm
Shumë njerëz futen në zakone perfeksioniste, duke mos kuptuar se ekziston një mënyrë më e mirë për të bërë më të mirën e tyre pa e “rrahur” veten gjatë rrugës. Shumë perfeksionistë, në një farë niveli, besojnë se duhet të arrijnë përsosmërinë ose kanë dështuar, ky besim jo vetëm që mund të çojë në stres, por në të vërtetë mund të çojë në më pak sukses sesa qëndrimi i një personi të rregullt me vlera të larta. Një hap i parë i rëndësishëm është të njohësh ndryshimin midis perfeksionizmit dhe arritjeve të larta dhe të kuptosh vërtet pse perfeksionizmi është më shumë një formë e vetë-sabotimit sesa një pasuri. Kur bëhet fjalë për stresin, “bëj më të mirën tënde” është më mirë se “të jesh perfekt”, dhe në planin afatgjatë, është edhe më e shëndetshme. Nëse e shihni veten emocionalisht duke “mbajtur” gabimet që keni bërë, duke vërejtur më shumë nga ato që keni bërë gabim sesa ato që keni marrë të drejtë dhe duke u shqetësuar kur bëni një punë të mirë, por jo të përsosur, jini të vetëdijshëm se ekziston një mënyrë më e mire.

2-Te jemi punëtor i palodhur dhe JO sjellja e tipit A
Puna e vështirë mund të çojë në më pak stres nëse përkthehet në burime më të mëdha dhe një ndjenjë arritjeje. Sjellja “Tipi A”, e cila mund të shoqërohet me një version ekstrem të një etike të fortë pune, nga ana tjetër, mund të jetë e vështirë për shëndetin tuaj mendor dhe fizik, si dhe marrëdhëniet tuaja. Njerëzit e “tipit A” kanë tendencë të përjetojnë çështje shëndetësore në një shkallë më të lartë sesa punëtorët e zellshëm mesatarë entuziastë dhe të ekuilibruar, dhe gjithashtu mund të përfshihen në sjellje që janë më pak se të shëndetshme. Ju mund të mos jeni në gjendje të ndryshoni personalitetin tuaj, por ju mund të zbusni skajet dhe ta zhvendosni fokusin tuaj drejt të qenit më të relaksuar, dhe kjo mund të bëjë të gjithë ndryshimin

3-Bëni një jetë të ekuilibruar
Bërja e një jete të plotë është e shkëlqyeshme, por nëse nuk jetoni një jetë të ekuilibruar, mund të ndiheni shumë të stresuar, shumë nga koha. Si mund të vendosni kufirin midis të qenit i zënë me pune dhe i mbingarkuar?
Mund të filloni duke i kushtuar vëmendje mënyrës se si ndiheni në fund të ditës, në fund të një fundjave (kur do të filloni një javë të re me sfida të reja) dhe duke hedhur një vështrim të kujdesshëm në jetën tuaj për të parë nëse keni kohë të mjaftueshme për të ruajtur aktivitetet e kujdesit personal rregullisht, duke përfshirë:
-Angazhimi në ushtrime të rregullta
-Bërja e gjumit të mjaftueshëm
-Marrëdhëniet edukuese
Të kujdesesh për veten është thelbësore për menaxhimin e stresit dhe asnjë qëllim tjetër nuk duhet të vihet mbi të, përndryshe nuk do të jeni në gjendje t’i arrini ato qëllime në mënyrë efektive – njerëzit e rraskapitur humbasin vrullin përfundimisht.

4-Mendoni si një optimist, dhe jo si një pesimist
Shumë njerëz kanë frikë nga të menduarit pozitiv, duke e krahasuar atë me një truk mendor ku ju injoroni probleme të rëndësishme ose shenja të vlefshme në jetë, dhe përfundimisht, bëni gabime që sjellin edhe më shumë stres. Në të vërtetë, të menduarit realist pozitiv (duke u përqëndruar në pozitivisht pa injoruar plotësisht dhe duke dështuar në adresimin e çështjeve që kërkojnë një përgjigje) mund t’ju ndihmojë të jeni më efektiv në jetën tuaj, dhe më pak të stresuar gjatë rrugës. Një nga strategjitë më të mira të të menduarit pozitiv që mund të përvetësoni është të menduarit optimist, i cili është një model specifik i të menduarit që ju lejon të përqendroni vëmendjen tuaj në arritjet që maksimizojnë besimin tuaj dhe ju lejojnë të bëni më të mirën tuaj në të ardhmen.

5-Bëhuni aktiv dhe produktiv
Ju nuk duhet të stërviteni për një maratonë, por lëvizja e trupit dhe ushtrimet e lehta janë të shkëlqyera për stresin. Lehtëson tensionin e muskujve dhe ju vershojne ndjenja pozitive. Mundohuni të shkoni për një shëtitje, vraponi ose shtriheni çdo ditë. Forma të ndryshme të ushtrimeve japin përgjigje të ndryshme për njerëz të ndryshëm, megjithëse është treguar se Yoga rrit aktivitetin e GABA dhe për këtë arsye ndihmon në qetësimin e stresit dhe ankthit. Dhe efektet e ushtrimeve janë kumulative, domethënë ato ndërtohen me kalimin e kohës! Unë personalisht nuk mund ta imagjinoja jetën pa këtë formë lehtësimi të stresit.

6-Kaloni kohë cilësore me familjen
Rritni sasinë e kohës që kaloni me familjen tuaj. Kërkoni gjëra të reja ose interesante që të gjithë mund të bëni për të kaluar një kohë argëtuese. Kushtoji kohë lojërave familjare ose shikimit të nje filmi. Bëni udhëtime të shkurtra larg dhe eksploroni një zonë ose qendër tregtare ku nuk keni qenë kurrë. Thjesht biseda me familjare apo nje mik mund të jetë e dobishme. Biseda mund të funksionojë duke ju tërhequr vëmendjen nga mendimet tuaja stresuese ose duke liruar disa nga tensionet e ngritura duke e diskutuar atë. Stresi mund të turbullojë gjykimin tuaj dhe t’ju ndalojë të shihni gjërat qartë. Biseda e gjërave me një mik, koleg pune, apo edhe një profesionist të trajnuar, mund t’ju ndihmojë të gjeni zgjidhje për stresin tuaj dhe t’i vini në pah problemet tuaja.

Të fundit