HomeArtikujVetëdijesimi mbi mirëqenien mendoreForca mendore dhe shëndeti mendor
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Forca mendore dhe shëndeti mendor

Forca mendore dhe shëndeti mendor përdoren ndonjëherë në mënyrë të njëjtë, por nuk janë e njëjta gjë. Shumë fjalorë e përkufizojnë shëndetin mendor si “mungesën e crregullimeve mendore”. Por të mos kesh ankth, depresion ose një crregullim tjetër nuk do të thotë që je i fortë mendërisht. Në fakt, ju mund të jeni akoma i fortë mendërisht edhe nëse keni të bëni me një çështje të shëndetit mendor.

 

Forca mendore përfshin aftësinë tuaj për të menduar, ndjerë dhe performuar në mënyrën më të mirë. Dallimi midis forcës mendore dhe shëndetit mendor bëhet më i lehtë për tu kuptuar kur e krahasoni me ndryshimin midis shëndetit fizik dhe forcës fizike. Ndërtimi i muskujve më të mëdhenj mund të përmirësojë shëndetin tuaj fizik. Sidoqoftë, muskujt e mëdhenj nuk garantojnë se nuk do të merreni kurrë me një problem shëndetësor fizik, si psh kolesteroli i lartë. Dhe ndërsa një çështje shëndetësore mund ta bëjë pak më të vështirë të shkosh në palestër dhe stërvitje, përsëri mund të bësh zgjedhje që të ndihmojnë të rritesh fizikisht më i fortë edhe kur ke një problem shëndetësor fizik. Ushtrimet që ndërtojnë forcën mendore gjithashtu do të përmirësojnë shëndetin tuaj mendor. Dhe shëndeti më i mirë mendor e bën më të lehtë të rritesh mendërisht i fortë. Shumë njerëz e keqkuptojnë forcën mendore. Ata mendojnë se të jesh i fortë ka të bëjë me të mos qash në filma të trishtuar ose të mos pranosh ndjenjat e lënduara. Por përjetimi dhe shprehja e emocioneve normale njerëzore kërkon më shumë forcë sesa t’i shtypësh ato. Pra, mos besoni se shfaqja e emocioneve do të thotë që jeni i dobët. Në mënyrë të ngjashme, mos bini në idenë që njerëzit e fortë mendërisht nuk kërkojnë ndihmë. Duhet një forcë e pabesueshme mendore për të pranuar se nuk keni të gjitha përgjigjet ose për të njohur kur mund të keni nevojë për ndihmë. Nëse doni të dini se si të ndërtoni më shumë forcë mendore, shtrihuni për ndihmë. Biseda me një profesionist të shëndetit mendor si psikologu mund t’ju ndihmojë të zhvilloni forcën mendore që ju nevojitet për të menduar, ndjerë dhe për të bërë më të mirën tuaj në jetë.

 

Forca mendore ka tre pjesë:

-Të menduarit: Ai përfshin aftësinë për të menduar realist. Kjo do të thotë të dish të njohësh mendimet iracionale dhe t’i zëvendësosh ato me një dialog të brendshëm më realist. Eshtë gjithashtu për të folur me veten me mirësi. Pra, kur tundoheni të jeni tepër kritik ndaj vetes, forca mendore ju lejon të përgjigjeni me vetë-dhembshuri.

-Ndjenja: Forca mendore nuk përfshin shtypjen e emocioneve tuaja ose mohimin e dhimbjes tuaj. Në vend të kësaj, ka të bëjë me pranimin e asaj që ndiheni. Ndonjëherë, kjo do të thotë të pranosh një emocion të pakëndshëm ose edhe të qetësohesh para se të bësh një bisedë të vështirë.

-Të bësh ose veprosh: Forca mendore ka të bëjë me ndërmarrjen e veprimeve produktive. Pavarësisht nëse kjo do të thotë të punosh edhe kur je i lodhur ose do të thotë të lejosh veten të merresh me vetë-kujdes, kjo përfshin sigurimin që sjelljet e tua janë të mira për ty.

 

Si të ndërtojmë forcën mendore?

Për fat të mirë, të gjithë kanë aftësinë për të ndërtuar forcë mendore. Zhvillimi i muskujve më të mëdhenj mendorë kërkon stërvitje, ashtu si zhvillimi i muskujve më të mëdhenj fizikë. Ndërtimi i forcës mendore, nga ana tjetër, gjithashtu mund të përmirësojë shëndetin tuaj mendor. Ndërsa ka shumë ushtrime që mund t’ju ndihmojnë të ndërtoni forcë mendore, këtu janë disa nga ato të thjeshta që mund t’ju fillojnë.

 

1-Ushtrime njohëse

Ushtrimet njohëse janë ato strategji që ju ndihmojnë të mendoni ndryshe. Kjo mund të përfshijë çdo ushtrim që ju ndihmon të mendoni më pozitivisht, të riformuloni mendimet negative, ose të zhvilloni një mendim më realist. Këtu janë disa shembuj të ushtrimeve të shëndetshme njohëse:

-Shkruani në një ditar mirënjohjeje: Revistat e mirënjohjes janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të aktivizuar dhe forcuar mendimet dhe ndjenjat tuaja pozitive.

-Flisni me veten si një mik i besuar: Njerëzit shpesh janë më të vështirë me veten sesa me miqtë e tyre. Prandaj, përpiquni t’i tregoni vetes të njëjtën dhembshuri që do t’i jepnit një të dashuri tuaj.

-Argumentoni të kundërtën: Në momentet që jeni të bindur se gjithçka do të shkojë keq, mendoni për gjithçka që mund të shkojë mirë.

 

2-Ushtrime emocionale

Ushtrimet emocionale rrisin vetëdijen tuaj për gjendjen tuaj emocionale. Ato mund t’ju ndihmojnë të kuptoni kur emocionet tuaja janë të dobishme ose jo të dobishme, mund t’ju ndihmojnë në identifikimin e strategjive që zvogëlojnë intensitetin e ndjenjave tuaja, ose mund t’ju ndihmojnë të përqafoni ndjenja të pakëndshme. Këtu janë disa shembuj të ushtrimeve emocionale:

-Etiketoni ndjenjat tuaja: Vëzhgimi i ndjenjave tuaja si ndjenja mund t’ju ndihmojë të largoheni nga ato. Kjo mund t’ju ndihmojë të mendoni më logjikisht dhe të merrni një këndvështrim më të mirë për problemet ose emocionet me të cilat keni të bëni.

-Përdorni aftësi të shëndetshme për të përballuar emocione të pakëndshme: Në vend që të përqendroheni vetëm në emocione negative, ju mund të bëni një shëtitje, t’i bëni vetes një bisedë të mirë ose të lexoni një libër që ju pëlqen. Kjo nuk është një përpjekje për të shmangur ose injoruar ndjenjat tuaja, por mund të ndihmojë për të lehtësuar disa nga emocionet tuaja të dhimbshme.

-Merrni frymë thellë: Ushtrimet e frymëmarrjes së thellë mund të ndihmojnë në uljen e ankthit dhe lehtësimin e tensionit nga trupi dhe mendja juaj.

 

3-Ushtrime të sjelljes

Ushtrimet e sjelljes kanë të bëjnë me ngritjen dhe bërjen e gjërave që janë të mira për ju. Këto veprime ju ndihmojnë të ndiheni më mirë dhe të performoni në kulmin tuaj. Disa shembuj të ushtrimeve të sjelljes përfshijnë:

-Kryeni eksperimente të sjelljes: Eksperimentet e sjelljes ndihmojnë për të sfiduar çdo mendim që është joproduktiv dhe kufizon vetveten.

-Programoni aktivitete pozitive: Gjithmonë ndihmon në mirëqenien tuaj mendore që të gjeni kohë për gjëra që ju sjellin gëzim. Planifikoni një banjë të ngrohtë para gjumit ose bëni disa kohë për të gatuar një vakt të këndshëm për veten tuaj.

-Merrni me hobi: Hobet do ta angazhojnë mendjen tuaj në diçka që ju pëlqen ta bëni. Pavarësisht nëse është duke bërë fotografi ose duke pjekur, hobi mund të sjellë një ndjenjë arritjeje që mund t’ju ndihmojë të ndiheni mirë me veten.

Previous article
Next article

Të fundit