spot_img

Artikuj të ngjashëm

Vetmia tek Adoleshentët

Shumë adoleshentë përjetojnë një ndjenjë vetmie: tjetërsimi i tyre nga bota, padobia, paaftësia për t’u bërë të lumtur në këtë botë. Ndonjëherë këto mendime shoqërohen me trishtim, pakënaqësi, frikë …

Në shoqërinë moderne, numri i adoleshentëve që përjetojnë një ndjenjë vetmie po rritet, gjë që shpesh çon në devijime personale me pasoja të tilla të rrezikshme shoqërore si depresioni, alkoolizmi, varësia nga droga dhe përpjekjet për vetëvrasje. Pothuajse çdo adoleshent kalon periudha të vetmisë dhe pasigurisë. Kjo shtohet nga frika se adoleshenti beson se është vetëm në të gjithë klasën, në të gjithë shkollën, në të gjithë universin.

 

Shkaqet e vetmisë adoleshente

Shkaqet e mundësh meqë mund ta çojnë një adoleshent drejt ndjenjës së vetmisë ose depresionit janë:

1.Zhvillimi fizik sidomos nëse ai ndodh më shpejt ose më ngadalë sesa tek bashkëmoshatarët.

2.Zhvillimi biologjik i organizmit tek adoleshentët kundër mungesës dhe zhvillimit psikologjik që varet sidomos nga zhvillimi kognitiv dhe ai social.

3.Kalimi nga një nivel i edukimit në tjetrin, nga shkolla fillore në shkollë të mesme apo edhe fakultet.

4.Me ndryshimin e nivelit të edukimit ndryshon edhe shoqëria dhe marrëdhëniet mes bashkëmoshatarëve duke u kanalizuar në interesa personale pastaj ato kolektive.

5.Qasja e trajtimit dhe niveli i ndërhyrjes në jetën e një adoleshenti.

6.Ndryshimi i vendbanimit qoftë ai brenda një lagjeje apo edhe kontinenti.

 

Pasojat e shfaqjes së këtij problemi

Ulje në performancën e shkollës.

Problemet në shkollë me mësuesit dhe shokët e klasës.

Abuzimi me alkoolin dhe substancat e tjera të dëmshme për shëndetin.

Sjelljet me rrezik të lartë dhe vetë-dëmtues.

Braktis shkollën dhe lëre shtëpinë.

Zhvilloni një çrregullim të ngrënies

Vetëvlerësim i ulët.

Rreziku i vetëvrasjes.

 

Këshilla për të ndihmuar një adoleshent

 • Adoleshentët duhet të ndihen të mbështetur dhe të kuptuar nga familja e tyre ose nga njerëzit e afërt, veçanërisht nga prindërit. Disa mënyra se si t’i mbështesim këta persona.
 • Të dëgjojmë në mënyrë aktive.
 • Mos të paragjykojmë për personin që komunikojmë ose shoqërinë e tij/ saj.
 • Mosndërprerja gjatë bisedës derisa ai/ajo flet, e rrit bisedën e tij/saj dhe na bën të arrijmë deri te një zgjidhje më e drejtë dhe e përshtatshme.
 • Trajtimi i gjendjes nga ana psikologjike i psikologut të shkollës ose ai klinik ndihmon nxënësit në tejkalimin e kësaj gjendjeje, e cila atij/ asaj po i sjell problem ose vështirësi në jetë.
 • Ndërveprimi me bashkëmoshatarë, krijimi i marrëdhënieve të reja nuk duhet të jetë i frikshëm por të shihet si një mundësi e sukseseve për të ardhmen.
 • Motivimi- sa herë këta nxënës veprojnë drejt përmirësimit duhet t’i motivojmë përmes lëvdatave apo edhe shpërblimeve të caktuara në mënyrë që veprimi i dëshiruar të ketë mundësi përsëritjeje edhe në të ardhmen apo vazhdimësi.
 • Teknika e frymmëarrjes – kur ndihemi në stres apo situatë të vështirë duhet ta praktikojmë teknikën e frymmëarrjes dhe frymënxjerrjes. Përmes kësaj teknike duke marrë oksigjenin me hundë dhe çliruar dioksidin e karbonit me gojë ne e furnizojmë trurin me oksigjen duke pasur mundësi të menaxhimit sa më të mirë të situatës dhe me këtë do ta ulim nivelin e stresit dhe do të rrisim nivelin e vetëbesimit.
 • Dalja jashtë objektit apo hapësirave të mbyllura na ndihmon në largimin e vetmisë dhe na e ofron mundësinë e njohjeve të reja qoftë me njerëz apo edhe fenomene të tjera natyrore që mund të na frymëzojnë apo nxisin në ndërveprim.
 • Shpërqendroni veten me aktivitete dhe hobit që ju pëlqejnë.
 • Shihni nëse mund të mendoni për diçka pozitive në jetën tuaj.
 • Thuaj përshëndetje njerëzve – në shkollë, në dyqan ose në autobus – vetëm një buzëqeshje mund t’ju ndihmojë të ndani një moment lidhjeje.
 • Mendoni se çfarë ju bën të ndiheni të vetmuar – atëherë mund të jeni në gjendje të bëni diçka për këtë.
 • Nëse ndiheni të aftë, bashkohuni me një klub social, grup muzikor ose dramë, ose një ekip sportiv.
 • Mos harroni se ajo që shihni në mediat sociale nuk është gjithmonë e vërteta. Mund të duket sikur të tjerët po kalojnë një kohë më të mirë se ju (veçanërisht në Instagram), por është vetëm një fotografi e një momenti – nuk është realitet.
 • Thuaji dikujt tjetër që ndiheni të vetmuar dhe të izoluar – nëse jo miq ose familje, mund të bisedon me një psikolog apo të telefononi një linjë mbështetëse.

 

Të fundit