spot_img

Artikuj të ngjashëm

Ndikimi i dopaminës

Një ekip i udhëhequr nga përfituesit e BBRF ka propozuar një mënyrë të re për të kuptuar rolin e dopaminës në tru në proceset e përfshira në mësim dhe kujtesë. Pamja e rishikuar e neurotransmetuesit ka implikime potencialisht të gjera për të kuptuarit tonë të kontrollit të sjelljes dhe një sërë çrregullimesh psikiatrike.

E kudogjendur në të gjithë trurin dhe trupin, dhe duke shërbyer një sërë funksionesh, dopamina është konsideruar prej kohësh nga shkencëtarët si çelësi i sistemit të shpërblimit të trurit dhe kështu shpesh është menduar se luan një rol qendror në biologjinë e varësisë. Disregullimi i sistemit të dopaminës është supozuar gjithashtu në shumë çrregullime psikiatrike, përfshirë depresionin, ankthin dhe skizofreninë.

Në shtyp, dopamina shpesh referohet si një” molekulë kënaqësie” ose një “molekulë shpërblimi“,- tha udhëheqësja e ekipit Erin S. Calipari, Ph.D., një Hetuese e Re BBRF 2018 dhe 2016 në Universitetin Vanderbilt. “Hulumtimet na kanë ndihmuar të kuptojmë se roli i dopaminës në të mësuarit dhe kujtesën është më kompleks se kaq, por ne nuk kishim një teori të plotë dhe të saktë që mund të shpjegonte se çfarë bën dopamina në të vërtetë në tru.”

Siç shpjegon ekipi, për 20 vitet e fundit, dopamina është menduar si qendrore në një mekanizëm që u mundëson individëve të mësojnë kur shpërblimet e pritura nuk materializohen. Ky proces quhet gabim i parashikimit të shpërblimit. Kur një shpërblim i pritshëm nuk vjen, mendohet se shprehja e dopaminës nga neuronet do të shënojë ngjarjen, duke ndihmuar individin të mësojë të kalibrojë më mirë veprimet e tij / saj në rezultatet e pritshme – një proces jetësor i të mësuarit adaptiv që kontribuon jo vetëm në suksesin individual, por edhe në suksesin në nivelin e specieve.

Eksperimentet e kryera te brejtësit e bënë Dr. Calipari dhe kolegët të kuptojnë se gabimi i parashikimit të shpërblimit është vetëm një pjesë e asaj që bën dopamina. Ndërsa është e vërtetë, thotë Dr Calipari, që shpërblimet rrisin nivelet e dopaminës në tru, “kështu bëjnë stimujt stresues”. Eksperimentet që zbuluan atë fakt e çuan atë në kuptimin se “dopamina ndihmon në kodimin e informacionit në lidhje me të gjitha llojet e ngjarjeve të rëndësishme dhe nxit sjelljen adaptive – pavarësisht nëse është pozitive apo negative”.

Ekipi hetoi rolin e dopaminës në një sërë situatash të të mësuarit në një pjesë të trurit të quajtur nucleus accumbens core, e cila është qendrore në përpunimin e emocioneve dhe motivimit, përfshirë shpërblimin, kënaqësinë dhe neverinë. “Ne tregojmë se dopamina kontribuon në mësimin e rasteve të ndryshme duke sinjalizuar rëndësinë e perceptuar të stimujve,” vuri në dukje ekipi.

Intensiteti fizik i një stimuli është një përbërës kryesor i të mësuarit,” shpjegojnë ata. Kuptimi i dopaminës përmes thjerrëzave të dukshmërisë u mundësoi studiuesve të “shpjegojnë të dhëna në dukje të paqëndrueshme që kanë sugjeruar se dopamina është edhe një kodues shpërblimi dhe luan një rol kritik në përgjigjet nervore ndaj stimujve aversivë dhe gjenerues të ankthit”.

Danny G. Winder, Ph.D., një koleg i Dr. Calipari i cili është drejtor i Qendrës Vanderbilt për Kërkimin e Varësisë, shpjegoi implikimet për të kuptuarit tonë të varësisë. “Një temë e zakonshme e të gjitha ilaçeve të abuzimit është se ato rrisin lëshimin e dopaminës në tru, gjë që ka ndihmuar në ushqimin e nocionit të dopaminës si një molekulë shpërblimi. Kjo punë demonstron qartë një rol shumë më të sofistikuar për këtë neurotransmetues, dhe kjo do të thotë që ne duhet të rimendojmë modelet e varësisë që varen nga mentaliteti i shpërblimit të dopaminës/drogës,” tha ai.

Sipas Dr. Calipari, “shumica e të kuptuarit tonë të neurobiologjisë së varësisë përqendrohet rreth dopaminës dhe rrjetit të dopaminës, si shumë qasje terapeutike që synojnë të trajtojnë varësinë nga dopamina. Sidoqoftë, ndryshimi i dopaminës pa pasur një kuptim të plotë të asaj që bën dopamina në të vërtetë mund të çojë në shumë efekte anësore të paparashikuara, dhe më e rëndësishmja, strategji të dështuara të trajtimit”.

Është shpresa e saj që modeli i ri i rolit më të gjerë të dopaminës në të mësuarit dhe kujtesën mund të bëjë të mundur që studiuesit të kuptojnë më mirë simptomat e pacientëve, jo vetëm në varësi, por edhe në çrregullime të tjera psikiatrike, në të cilat sistemi i dopaminës është i shqetësuar – një bazë e mundshme për kujdes më të mirë dhe zhvillimin e qasjeve të reja të trajtimit.

Të fundit