HomeFokusPrindërit me Smartfon në sytë të fëmijëve
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Prindërit me Smartfon në sytë të fëmijëve

Një person mesatar kalon rreth 3 orë në një smartphone çdo ditë. Psikologët madje thonë se familjet tani kalojnë më shumë kohë “vetëm”. Kjo do të thotë që prindërit janë fizikisht të pranishëm, por sakrifikojnë kohën e çmuar me fëmijët e tyre për hir të komunikimit në internet. Dhe në fund të fundit, fëmijët janë ata që vuajnë pasojat e dëmshme të një stili jetese të tillë.

Ne e kuptojmë që nuk mund ta imagjinojmë jetën tonë pa telefonat inteligjentë por do të dëshironim t’ju kujtonim për pasojat serioze që përdorimi i tyre i tepërt mund të shkaktojë për fëmijët dhe zhvillimin e tyre.

Fëmijët mund të kenë probleme me zhvillimin shoqëror.

Mungesa e vëmendjes së prindërve jo vetëm që i bën fëmijët të mos kenë iniciativë dhe të kenë luhatje humori, por në të vërtetë mund të dëmtojnë zhvillimin e trurit të tyre. Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë zbuluan se kujdesi i fragmentuar i nënës mund të ketë një ndikim negativ në zhvillimin e një fëmije dhe të jetë një arsye për çrregullime emocionale.

Edhe gjërat e vogla si mesazhet mund të kenë një ndikim negativ në planin afatgjatë. Fëmijët kanë nevojë për një mjedis të qëndrueshëm dhe të parashikueshëm për të siguruar zhvillimin e trurit të tyre. Dhe mungesa e kujdesit të nënësc mund të rrisë rreziqet e dëmtimit të një zhvillimi të tillë dhe të shkaktojë probleme psikologjike si depresion, sjellja të rrezikshme dhe abuzim me substanca.

Fëmijët zemërohen dhe sillen keq.

Psikologët thonë se prindërit duhet të vendosin kufinj në përdorimin e telefonave jo vetëm për fëmijët e tyre, por edhe për veten e tyre. Ata njoftuan se fëmijët ndjehen “të trishtuar, të inatosur, të zemëruar dhe të vetmuar” kur prindërit e tyre zgjedhin telefonat para tyre.

Disa fëmijë mund të fillojnë të sillen keq dhe të tregojnë shenja të lehta agresioni, si dëmtimi i telefonave të prindërve të tyre për të marrë më në fund vëmendjen e dëshiruar.

Mungesa e vëmendjes i bën fëmijët të ndjehen të lënë jashtë dore. Kjo prish vetëvlerësimin e tyre dhe shkakton probleme të sjelljes. Përkeqëson gjithashtu cilësinë e prindërimit dhe zvogëlon nevojat e fëmijës, duke u shkaktuar atyre stres të panevojshëm.

 

Fëmijët nuk i shohin prindërit e tyre si modele të mira.

Për shumë njerëz, të kalojë madje për një minutë pa kontrolluar telefonat e tyre është torturë. Studiuesit vëzhguan familjet në restorantet e ushqimit të shpejtë dhe zbuluan se rreth 70% e tyre përdornin telefonat e tyre gjatë vaktit.

Disa anëtarë të familjes madje nxorën telefonat sapo u ulën në tryezë. Në këtë mënyrë, prindërit privojnë fëmijët e tyre nga mundësia që të përfshihen në ndërveprim ballë për ballë dhe të mësojnë se si të sillen.

Fëmijët imitojnë sjelljen e prindërve të tyre dhe fitojnë aftësi sociale përmes komunikimit me ta. Fëmijët mësojnë se si të bisedojnë, të shprehin dashuri dhe të tregojnë interes për njerëzit e tjerë.

Nëse prindërit e tyre nuk shërbejnë si shembull, fëmijët i humbasin këto aftësi të rëndësishme dhe mund të kenë probleme me ndërtimin e një lidhje emocionale me njerëzit më vonë në jetë.

Fëmijët lëndohen sepse duhet të garojnë për vëmendje nga prindërit e tyre.

Megjithëse prindërit i duan dhe vlerësojnë fëmijët e tyre pavarësisht të gjithave, përdorimi i tepërt i smartphonëve bën që fëmijët të ndjehen sikur nuk janë aq të rëndësishëm dhe i mërzit ata, sepse ata duhet të garojnë për vëmendjen e prindërve të tyre.

Fëmijët thonë se “kontrollimi i telefonave gjatë një bisede” është një nga zakonet më të këqija të prindërve. 56% madje pohuan se ata do të konfiskonin telefonat e prindërve të tyre nëse do të kishin një shans!

Fëmijët kanë nevojë për vëmendje që të ndjehen të sigurt dhe të sigurt pasi kontribuojnë në zhvillimin e tyre emocional dhe ua lehtëson ndërveprimin me njerëzit e tjerë. Kur fëmijët mendojnë se prindërit e tyre i duan dhe i vlerësojnë, ata e kuptojnë vetëvlerësimin e tyre dhe e dinë se meritojnë vetëm më të mirën. Ata e dinë që tashmë janë mjaft mirë dhe nuk kanë asgjë për të provuar.

 

Fëmijët bëhen më pasivë dhe të shkëputur.

Lidhja emocionale mes prindërve dhe fëmijëve të tyre është e fortë, por e prekshme. Për ta vërtetuar këtë, studiuesit vlerësuan sjelljen e fëmijëve të moshës 7 deri në 24 muaj në një situatë ku nënat e tyre pushonin  së luajturi me ta dhe e kthenin vëmendjen e tyre kah telefonat e tyre. Përgjigja e tyre emocionale ishte mjaft befasuese.

Rezultoi që fëmijët shfaqën shenja shqetësimi dhe nuk ishin të interesuar të hulumtonin mjedisin rreth tyre kur nëna po përdorte telefonin e saj. Dhe u shfaqën këto pasoja negative: sa më gjatë nëna përdorte telefonin, aq më i shkëputur dhe i painteresuar bëhej fëmija. Edhe kur nëna e tyre ishte e gatshme të luante përsëri, ata nuk u përfshinë më në komunikim si më parë.

Fëmijët dëshirojnë dashuri dhe vëmendje dhe është detyrë e prindërve t’ua dhurojë atyre. Nuk ka problem t’i përgjigjeni një telefonate urgjente, por në shumicën e rasteve, është më mirë ta largoni telefonin tuaj dhe të kaloni një kohë cilësore me fëmijën tuaj.

Jo vetëm që do t’ju sjellë gëzim të dyve, por kontribuon në zhvillimin emocional të fëmijës dhe është një hap tjetër i rëndësishëm për t’i kthyer ato në një qenie njerëzore të lumtura dhe të vetë-mjaftueshme.

A e kufizoni kohën që ju dhe fëmijët tuaj shpenzoni duke përdorur telefonat tuaj? Ndoshta ju keni disa rregulla që ndiqni në familjen tuaj? Ndani përvojën tuaj në komente.

Të fundit