HomeProgrami i edukimitPrinderimiMos i qortoni fëmijët tuaj për shkak të notave
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Mos i qortoni fëmijët tuaj për shkak të notave

Prindërit duhet të gjejnë gjithmonë mënyra për t’i ndihmuar fëmijët e tyre që të arrijnë rezultate të mira në shkollë, por ata mund të surprizohen kur të mësojnë se edhe pasi të marrin deftesat, ata mund të shkaktojnë probleme për fëmijët. Një notë e keqe është diçka që duhet të trajtohet seriozisht, por prindërit që priren t’u bërtasin dhe t’i qortojnë fëmijët e tyre, në të vërtetë, mund të bëjnë shumë dëm për ta në planin afatgjatë. Në fakt, ekzistojnë alternativa më të mira, të cilat jo vetëm që janë më të lehta për fëmijët dhe prindërit, por mund të jenë në të vërtetë edhe ndihmuese. Ne gjithmonë dëshirojmë t’i ndihmojmë fëmijët të kenë sukses, kështu që ne po ju sqarojmë përse t’u bërtisni fëmijëve tuaj për notat mund të bëje më shumë dëm sesa mirë.

T’i qortoni fëmijët tuaj për shkak të notave shkollore në të vërtetë mund t’i përkeqësojnë gjërat. Ja pse:

 • Mund të mos adresojë problemet aktuale që ka fëmija juaj në shkollë. Për shembull, një prind mund të kufizojë aktivitetet shoqërore të fëmijës për t’i ndihmuar ata të kenë rezultate të larta në shkollë, por studimet tregojnë se kjo ndihmon vetëm nëse veprimtaritë shoqërore i shpërqendrojnë fëmijët. Kur fëmija juaj ka probleme në shkollë, ju duhet ndihmoni për të ndryshuar gjërat.
 • Ju rrezikoni të irritoni fëmijët tuaj dhe t’i bëni ata të ngurrojnë për të kërkuar ndihmë në shtëpi, punë apo shkollë. Fëmija juaj mund të mos vijë tek ju për ndihmë nëse mendon se do të ndëshkohet vetëm për shkak se nuk veproi mirë në radhë të parë. Me kalimin e kohës, kjo madje mund të kthehet në rezistencës ndaj punës shkollore në përgjithësi. Fëmijët mund të bëhen kaq të irrituar sa të mos jenë më të gatshëm të bëjnë përpjekje.
 • Qortimet mund të bëjnë kaq shumë. Përfundimisht, fëmijët do të mësohen me këtë, gjë që do t’i bëjë ata të mos pranojnë të sillen më mirë.
 • Për shkak të këtyre arsyeve, qortimet në të vërtetë mund të ketë një efekt negativ në notat e ardhshme të fëmijës tuaj. Nëse çështjet mbeten të pa adresuara dhe studentët ndiejnë një rezistencë më të madhe, ata nuk do të marrin ndihmën që u duhet në të vërtetë.
 • Kjo i vë fëmijët tuaj në siklet, gjë që mund t’i bëjë ata të reagojnë negativisht ndaj situatës. Fëmijët do të mendojnë se ata janë viktima të një situatë dhe nuk mbajnë përgjegjësi për notat e tyre.
 • Mund të dëmtojë zërin tuaj. Kuptojeni drejt, bërtitja dëmton njerëzit nga të dy anët e argumentit!

 

Në vend të kësaj, ka shumë rregulla të thjeshta, themelore që mund të ndiqni që mund të ndihmojnë fëmijët tuaj dhe janë më të mira për shëndetin tuaj mendor:

 • Jepuni fëmijëve tuaj një hapësirë ​​të qetë për të punuar. Kjo mund t’i ndihmojë fëmijët tuaj të shmangin shpërqendrimet dhe të mësohen të bëjnë rregullisht punën e tyre shkollore. Kjo gjithashtu tregon që ju jeni aty për të ndihmuar. Si bonus, krijoni një hapësirë ​​që është e pajisur me mjete shkollore për të cilat mund të kenë nevojë për fëmijët tuaj!
 • Zakonet nuk janë gjithmonë një gjë e keqe. Krijoni rutinat pas shkollës. Kjo do t’u krijojë fëmijëve zakonin që t’u kushtojnë vëmendje detyrave të shtëpisë dhe të sigurohen që gjithçka të ketë mbaruar një natë më parë. Duket diçka normale në sipërfaqe, por ju po mësoni fëmijët tuaj të përfitojnë nga koha që u jepet për t’u përgatitur për diçka, e cila vjen gjithmonë në ndihmë.
 • Angazhohuni me mësuesit e fëmijëve tuaj. Së bashku, mund të kuptoni se cilët faktorë po shkaktojnë që fëmijët të kenë probleme me punën e tyre. Kjo gjithashtu mund t’i inkurajojë fëmijët tuaj të mendojnë për mësuesit e tyre si njerëz ku mund të shkojnë për ndihmë. Të paktën do t’ju ndihmojë të mos dëgjoni fëmijët tuaj të thonë: “Nuk na e kanë mësuar kështu në shkollë”, kur t’i ndihmoni ata me detyrat e tyre të shtëpisë.
 • Mbani shënime për përparimin e fëmijës tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të kuptoni se cilat gjëra i ndihmojnë ata dhe cilat jo. Kjo gjithashtu ju ndihmon të ndërgjegjësoni se kur fëmija juaj mund të bjerë përsëri pre e zakoneve të vjetra të këqija ose kur ata hasin në një problem të ri.
 • Mos harroni se shpërblimet funksionojnë më mirë sesa kërcënimet. Përforcimi pozitiv për të shkuar mirë në shkollë, madje edhe diçka aq e thjeshtë sa ta çoni fëmijën tuaj në park, mund të motivojë më mirë sesa frika e ndëshkimit. Kur fëmijët janë më të shqetësuar për ndëshkimin, ata kujdesen më shumë për përpjekjen për të mos u futur në telashe sesa për të bërë punën e tyre.
 • Provoni sa më shumë stile të të mësuarit të jetë e mundur. Disa fëmijë mësojnë më mirë vizualisht, me dëgjim, duke bërë aktivitete praktike, me tutorë, apo edhe me një kombinim të të gjitha këtyre gjërave. Ne secili mësojmë në mënyra të ndryshme.
 • Zhvilloni zakone të mira leximi. Mund të jetë stimuluese dhe leximi i rregullt mund t’ju ndihmojë të merrni përgjigjet që ju nevojiten, veçanërisht në shkollë.
 • Mos harroni se fëmijët kanë nevojë për pushim. Është mirë për shëndetin e tyre mendor dhe të bërit shumë mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë, madje edhe me diçka aq të rëndësishme sa detyrat për në shkollë. Ushtrimi është veçanërisht i rëndësishëm gjatë pushimeve.
 • Komunikoni me fëmijët tuaj. Bëjini ata me dijeni se ju jeni gjithmonë jeni atje për të ndihmuar, edhe kur shfaqen probleme në shkollë. Kjo gjithashtu mund t’ju ndihmojë të kuptoni se me çfarë problemi është ndeshur fëmija juaj.
 • Kini pritshmëri të mëdha. Ndërsa nuk duhet të prisni kurrë shumë, kurrë nuk duhet të pranoni që fëmija juaj t’i marrë notat e dobëta si diçka normale. Ndërsa ato do të ndodhin, ato gjithmonë duhet të adresohen.

Të fundit