HomeShërbimet tonaProgrami i edukimitRrisni fëmijë të Suksesshëm
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Rrisni fëmijë të Suksesshëm

Këshillat për rritjen e fëmijëve të suksesshëm nuk mungojnë. Por, a po krijojmë pasoja të padëshirueshme në përpjekjen për të luajtur rolin e duhur për suksesin e fëmijëve tanë?

Në The Atlantic, psikologu i të famshëm Wharton Adam Grant (dhe bashkëshortja e tij, Allison Sweet Grant) theksohet efekti anësor i përqendrimit tonë në sukses.

Fjalët nuk përputhen me fotografitë. Siç thekson Grant, “fëmijët mësojnë atë që është e rëndësishme për të rriturit jo duke dëgjuar ato që ne themi, por duke vërejtur atë që na tërheq vëmendjen”.

Ata thonë se “mjaft prova sugjerojnë që fëmijët që ndihmojnë të tjerët arrijnë më shumë sesa ata që nuk e bëjnë”, dhe kjo përfshin në vendin e punës.

Ju mund të aktivizoni suksesin e fëmijës tuaj duke investuar shumë në mësimin e mirësjelljes si një vlerë thelbësore.

Vlerësoni mirësinë së pari, e më pas suksesin

Mos harroni, që fëmijët tuaj të vërejnë atë që ju vini re është më e fuqishme sesa ata të dëgjojnë ato që ju thoni. Prandaj vazhdoni të llogaritni. Unë e bëj. Unë mbaj një llogari mendore dhe përpiqem të komplimentoj vajzën time për mirësinë e saj tre herë për çdo arritje. Unë dhe gruaja ime e pyesim gjithashtu vajzën tonë për mirësinë e treguar gjatë ditës së saj, jo vetëm sesi ajo doli në një provim ose ndonjë metrikë tjetër standarde të suksesit.

Vëmendja juaj ndaj mirësisë dhe suksesit mund të funksionojë njëkohësisht. Kur po lavdëroni fëmijën tuaj për një arritje, vëreni edhe se si ajo u arrit.

Jepuni atyre mundësi për të praktikuar mirësi.

Siç tregojnë Grantët, mirësia është një zgjedhje, jo një punë e përditshme. Unë dhe gruaja ime i japim vajzës tonë mundësi për të zgjedhur mirësinë. Ne e inkurajojmë që ajo të tregojë dashamirësi çdo ditë dhe të përfshihet në aktivitete vullnetare të dizajnuara për ta treguar atë. Ne i kushtojmë vëmendje se me kë e kalon kohën, duke u përpjekur për të inkurajuar më shumë kohë të kaluar me fëmijët që janë të mbushur me një shpirt të mirë.

Ndonjëherë janë gjërat më të thjeshta që sjellin mirësinë si vlerë dhe kanë një efekt shumëfish. Për shembull, i përmendëm një herë vajzës sonë që ajo duhet t’i jepte qesen e saj me ushqim një personi të pastrehë që takuam në rrugë. Vetëm një herë – dhe tani vajza jonë e ka bërë atë si zakon më vete.

Nuk kam frikë ta pranoj se gruaja ime dhe unë jemi të ashpër kur vërejmë sjellje të padrejtë. Ne nuk do ta lejojmë vajzën tonë të largohet prej kësaj sjellje pa vërejtur ndikimin që sjell padrejtësia tek dikush tjetër. Kjo përfshin të flasim butësisht rreth asaj se si ndihet dikush në një situatë të tillë.

“Kjo është një ndjenjë e shpifur. Dhe ju nuk do të dëshironit që dikush tjetër të ndjehej në këtë mënyrë, apo jo?”

Për të qenë i drejtë, duhet të nxisni veten kur shfaqni mungesë mirësjelljeje, të tashme apo të kaluare. Shkëmbimi i tregimeve kur pendoheni që nuk jeni treguar të mirë, ose kur të tjerët nuk ishin të mirë me ju dhe ndikimi që kjo sjellje kishte janë mënyra të fuqishme për të treguar që jeni në këtë së bashku me fëmijën tuaj.

Kur jeni të qëndrueshëm në lidhje me rëndësinë e shfaqjes së mirësisë dhe po aq këmbëngulës për të theksuar ndikimin për mungesën e saj, ju ndihmoni në formimin e zakoneve. Dhe mbani mend, këto zakone mirësjelljeje çojnë drejt suksesit. Pra, nëse dëshironi që fëmija juaj të jetë sipërmarrës ose profesionalisht i suksesshëm, përqendrohuni te mirësia dhe do të keni sukses së bashku me të.

Të fundit