spot_img

Artikuj të ngjashëm

Sabotimi i Vetës

Këto besime të shtrembëruara janë pothuajse universale dhe në mënyrë të pashmangshme thyejnë shanset e lumturisë dhe suksesit. Vetëm për shkak se keni një mendim nuk e bën atë të vërtetë. Jeta juaj përjetohet deri në këtë pikë – e mirë apo e keqe – jepuni ngjyrë mënyrës se si i perceptoni njerëzit në mendjet tuaja dhe gjërat që ndodhin për ju në baza ditore. Këtu janë disa nga gënjeshtrat e besuara dhe krejtësisht të pabazuara që njerëzit i lënë të ndikojnë në sjelljen e tyre dhe trajektoren e jetës së tyre.

 

Nuk e meritoj këtë situatë të keqe.

Jaclyn Johnson, autore e WorkParty: Si të krijoni dhe kultivoni karrierën e ëndrrave tuaja, e bën të qartë se rikthimi nuk mund të ndodhë pa një ndërhyrje paraprakisht. Ajo shkruan: “Gjatë pjesës së vitit të parë në LA kur u ndava nga i dashuri im afatgjatë, një mike më vështroi seriozisht (ndërsa unë qaja) dhe më tha: “Nuk dua të të ofendoj, por kush dreqin do t’ia dijë”. Mendimi më tronditi sepse ajo kishte të drejtë. Njerëzit ndahen çdo ditë. Gjëra të shëmtuara ndodhin. E kam ndjekur vërejtjen e saj me, “Unë vetëm uroj gjëra të mira t’u ndodhin njerëzve të mirë.” Për të cilën ajo u përgjigj, “Unë nuk e di si ndodh, Jackie, por bebet preken nga kanceri.” Dhe kjo ishte, e vërteta. Gjëra të vështira të procesit të jetës mund të ndodhin me njerëz të mirë çdo ditë. Në anën tjetër, gjëra të mëdha ndodhin me njerëzit e këqij gjatë gjithë kohës. Ju do të braktiseni, dhe jeta do të jetë shumë e vështirë, dhe gjejeni se çfarë? Ju do të vazhdoni, pa marrë parasysh sa e pamundur duket. Ishte një mënyrë e ashpër, por syhapëse, për të më kujtuar se ka bukuri dhe ngushëllim në përvojën e përbashkët njerëzore. Vetëm mos harroni se kur gjërat shkojnë keq, vjen një pikë kur nuk mund të bëhet më keq. Ky është një lajm i mirë, sepse do të thotë diçka e mirë është duke ardhur.

 

Nuk është faji im.

Të fajësuarit e dikujt tjetër është sigurisht më e lehtë se sa ta shohësh pjesën tënde në një situatë negative. Por është gjithashtu kundërproduktive dhe saboton aftësinë tuaj për t’u rritur dhe për t’u bërë më të mirë. Robert Maurer, sugjeron një alternativë më të mirë: marrjen e inventarit dhe gjurmimin e reagimit tuaj emocional në një situatë dhe gjetjen e një mënyre për të kontribuar për ta bërë situatën më të mirë, pavarësisht se kush duhet fajësuar. “Nëse i shohim njerëzit sfidues dhe situatat në jetën tonë si leksione shkolle ku mund të mësojmë për të marrë përgjegjësinë për emocionet tona dhe të mësojmë se si t’i lëmë njerëzit e tjerë dhe situatat më mirë se sa i gjetëm”, ​​shkruan ai, në këto momente kemi realizuar arritjen më të madhe njerëzore.”

 

Do ta ndryshoj këtë zakon të keq nesër.

Jo, ti nuk do ta bësh. Cilido qoftë shkaku juaj – pavarësisht nëse është pasiviteti, pirja e duhanit, pirja e tepërt ose konsumimi i ushqimit të keq – bëni një ndryshim sot dhe angazhohuni t’i qëndroni ndryshimit tuaj për të paktën 66 ditë. Studiuesit në University College London kanë përcaktuar se sot është koha që duhet për të krijuar një zakon të ri, të cilin ata e përcaktojnë si një sjellje që një person bën automatikisht (pa menduar) për shkak se ajo është kryer shpesh në të kaluarën.

 Unë jam i/e vjetër.

Kam takuar një 69-vjeçar që më tha: “Unë jam i vjetër”. Edhe pse mund të ketë disa dekada të tjera për të jetuar, ai kishte vendosur që të gjitha gjërat e mira kishin mbetur pas. Është një qëndrim i tmerrshëm. Ndërsa ju mund të kujtoni moshën 29, 39, ose 49 vjeç dhe dëshironi që ju të mund të ktheheni përsëri pas, ju nuk mund ta bëni. Prandaj, duke e ditur se sa shpejt kalon jeta, ju takon të shijoni çdo sekondë të vetme të epokës që jeni tani. Një pjesë e madhe e kësaj vepre përfshin edhe zotërimin e shëndetit dhe vitalitetit për të qenë fizikisht më të rinj (mosha biologjike) sesa numri i viteve që keni ecur në këtë planet (mosha kronologjike). Për ta bërë këtë, ju duhet të praktikoni zakone të tilla si të konsumoni ushqimet e duhura, të ushtroheni çdo ditë dhe të investoni në një rrjet të fortë shoqëror.

Qëllimi juaj duhet të jetë arritja e dekadës së tetë ose të nëntë fizikisht, të pacënuar në memorie dhe emocione.

 

 

Previous article
Next article

Të fundit