HomeArtikujDepresioniShenjat e fshehura të Depresionit
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shenjat e fshehura të Depresionit

Disa njerëz me depresion mund të përpiqen t’i fshehin shenjat nga të tjerët, ose mund të mos e kuptojnë as që kanë depresion. Megjithëse simptomat tipike të depresionit, të tilla si trishtimi ose pashpresa, mund të njihen lehtë, ka simptoma që mund të jenë më pak të dukshme. Për të ndihmuar në mbështetjen e mirëqenies mendore të ju dhe të dashurit tuaj gjatë kësaj kohe të vështirë, vizitoni qendrën tonë të dedikuar për të zbuluar më shumë informacion të mbështetur në kërkime. Në këtë artikull, ne diskutojmë disa nga shenjat e mundshme të fshehura të depresionit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se disa nga këto shenja mund të tregojnë edhe çështje të tjera mjekësore. Ne gjithashtu mbulojmë ato që profesionistët e kujdesit shëndetësor besojnë të jenë shkaqe të zakonshme të depresionit, atë që një person duhet të bëjë nëse mendon se ata ose dikush tjetër ka depresion dhe disa burime të ndihmës për njerëzit me depresion.

 

Ndryshimet e oreksit dhe peshës

Të hash shumë ose shumë pak mund të sugjerojë praninë e depresionit. Disa njerëz i drejtohen ushqimit për rehati, ndërsa të tjerët humbin oreksin ose hanë më pak për shkak të humorit të ulët. Këto ndryshime në marrjen e ushqimit mund të bëjnë që një person të fillojë të shtojë ose të humbasë peshë. Ndryshimet dramatike të peshës gjithashtu mund të përkeqësojnë depresionin, pasi ato mund të ndikojnë në vetëvlerësimin e një personi. Mund të ketë edhe faktorë fiziologjikë në lojë. Për shembull, ekziston një lidhje midis bartjes së dhjamit të tepërt dhe rritjes së inflamacionit në trup. Kjo, nga ana tjetër, mund të luajë një rol në zhvillimin ose rritjen e ashpërsisë së simptomave depresive.

 

Ndryshimet në zakonet e gjumit

Ekziston një lidhje e fortë midis humorit dhe gjumit. Mungesa e gjumit mund të kontribuojë në depresion, dhe depresioni mund ta bëjë më të vështirë gjumin. Sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, njerëzit me pagjumësi kanë 10 herë më shumë gjasa të kenë depresion sesa ata pa këtë gjendje. Të flesh shumë mund të jetë gjithashtu një shenjë që një person mund të ketë depresion.

 

Përdorimi i alkoolit ose ilaçeve

Disa njerëz me çrregullime të humorit mund të përdorin alkool ose drogë për të përballuar ndjenjat e tyre të trishtimit, vetmisë ose pashpresës. Shoqata e Ankthit dhe Depresionit të Amerikës (ADAA) raporton se në Shtetet e Bashkuara, rreth 1 në 5 persona me ankth ose një çrregullim të humorit, siç është depresioni, gjithashtu kanë një çrregullim të përdorimit të alkoolit ose substancave. Anasjelltas, i njëjti numër i atyre me një çrregullim të përdorimit të alkoolit ose substancave gjithashtu kanë një çrregullim të humorit.

 

Lodhja

Ndjenja e lodhjes së tepërt është një simptomë shumë e zakonshme e depresionit. Disa studime sugjerojnë se mbi 90% e njerëzve me depresion përjetojnë lodhje. Megjithëse të gjithë ndihen të lodhur herë pas here, njerëzit që kanë lodhje të rëndë ose të vazhdueshme – veçanërisht nëse shoqëron simptoma të tjera – mund të kenë depresion të fshehur.

 

Lumturia e detyruar

Ndonjëherë, njerëzit i referohen depresionit të fshehur si “depresion i qeshur”. Kjo sepse njerëzit që fshehin simptomat e tyre mund të vendosin një fytyrë të lumtur kur janë në shoqërinë e të tjerëve. Sidoqoftë, mund të jetë e vështirë të mbash këtë lumturi të detyruar, kështu që maska ​​mund të rrëshqasë dhe një person mund të tregojë shenja trishtimi, pashprese ose vetmie.

 

Më pak optimist se të tjerët

Ekziston një teori që njerëzit me depresion mund të shfaqin një tipar të quajtur “realizëm depresiv”, që do të thotë se ata mund të jenë “më të saktë” në pikëpamjen e tyre të ngjarjeve dhe kontrollit që kanë mbi ato ngjarje sesa njerëzit pa depresion. Njerëzit me depresion mund të jenë edhe më pesimistë. Studimet sugjerojnë që ata me çrregullime të mëdha depresive shpesh kanë një pamje më negative të së ardhmes. Të qenit më realist ose pesimist se të tjerët mund të jetë një shenjë e depresionit, veçanërisht nëse personi ka simptoma të tjera të mundshme të depresionit.

 

Humbja e përqendrimit

Kur një person zvarritet gjatë bisedave ose humb mendimin e tij, kjo mund të tregojë çështje me kujtesën dhe përqendrimin, që është një simptomë e zakonshme e depresionit. Një studim i vitit 2014 sugjeron që këto vështirësi me përqendrimin dhe përqendrimin mund të përkeqësojnë ndikimin shoqëror të depresionit duke e bërë jetën e punës dhe marrëdhëniet personale më sfiduese.

 

Mosinteresim për hobi

Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor rendit një “humbje interesi ose kënaqësie në hobi dhe aktivitete” si një nga simptomat treguese të depresionit. Mosinteresimi për aktivitetet që gëzonte një person mund të jetë një nga shenjat e para që njerëzit e tjerë vërejnë kur i dashuri i tyre ka depresion.

 

Dhimbjet fizike dhe çrregullimet e shëndetit

Depresioni është një gjendje e shëndetit mendor, por gjithashtu mund të ketë pasoja fizike. Përveç ndryshimeve në peshë dhe lodhjes, simptoma të tjera fizike të depresionit të fshehur për të cilat duhet të shikoni përfshijnë:

 • dhimbje shpine
 • kushtet e dhimbjes kronike
 • probleme me tretjen
 • dhimbje koke

Hulumtimet gjithashtu tregojnë se ata me depresion të madh kanë më shumë gjasa sesa ata pa këtë gjendje të përjetojnë:

 • artriti
 • kushtet autoimune
 • kanceri
 • sëmundje të zemrës
 • diabeti i tipit 2

 

Të qenurit i zemëruar ose nervoz

Shumë njerëz nuk e lidhin zemërimin dhe nervozizmin me depresionin, por këto ndryshime të humorit nuk janë të pazakonta midis atyre me këtë gjendje. Në vend që të duken të trishtuar, disa njerëz me depresion të fshehur mund të shfaqin nervozizëm dhe zemërim të hapur ose të shtypur.

 

Nxitje e ulët seksuale

Sipas Dr. Jennifer Payne, drejtoreshë e Qendrës së Çrregullimeve të Moodit të Grave në Johns Hopkins Medicine në Baltimore, MD, disa profesionistë të shëndetit i konsiderojnë ndryshimet në seksin si një tregues kryesor për diagnostikimin e episodeve të depresionit të madh. Ka disa arsye që libidoja e një personi mund të ulet kur ka depresion, duke përfshirë:

 • humbja e interesit për aktivitete të këndshme siç është seksi
 • lodhje dhe nivele të ulëta të energjisë
 • vetëvlerësim i ulët

 

Shkaqet e zakonshëm të depresionit

Shkencëtarët nuk e dinë ende shkakun e saktë të depresionit. Sidoqoftë, shumë ekspertë mendojnë se disa faktorë luajnë një rol në fillimin e tij, duke përfshirë:

 • Gjenetikë: Depresioni mund të shfaqet në familje. Pasja e një të afërmi të ngushtë me këtë gjendje mund të rrisë rrezikun e një personi për ta zhvilluar vetë.
 • Dallimet biologjike dhe kimike: Ndryshimet fizike ose çekuilibrat kimikë në tru mund të kontribuojnë në zhvillimin e depresionit.
 • Hormonet: Ndryshimet hormonale ose çekuilibri në trup mund të shkaktojë ose të shkaktojë depresion. Për shembull, shumë gra përjetojnë depresion pas lindjes pas lindjes.
 • Trauma ose stresi: Periudhat e stresit të lartë, ngjarjeve traumatike ose ndryshimeve të mëdha të jetës mund të shkaktojnë një episod depresioni te disa njerëz.
 • Tiparet e personalitetit: Të kesh vetëvlerësim të ulët ose të jesh pesimist, për shembull, mund të rrisë rrezikun e depresionit.
 • Sëmundje të tjera: Pasja e një gjendje tjetër shëndetësore mendore ose fizike ose marrja e ilaçeve të caktuara mund të rrisë rrezikun e depresionit.

 

Çfarë të bëni nëse mendoni se keni depresion të fshehur

Njerëzit që besojnë se mund të kenë depresion të fshehur duhet të flasin me mjekun ose një profesionist të shëndetit mendor. Këta profesionistë mund të ndihmojnë në vendosjen e një diagnoze dhe të rekomandojnë një kurs trajtimi. Hapa të tjerë për të trajtuar depresionin mund të përfshijnë:

 • zvogëlimin e stresit, të tilla si përmes meditimit, ushtrimeve të frymëmarrjes së thellë ose jogës
 • përmirësimi i vetëvlerësimit përmes vetë-pohimeve pozitive
 • shoqërimi me të tjerët (megjithëse kjo mund të jetë sfiduese me depresionin)
 • përfshirja në aktivitete që personi i gëzonte ose duke u përpjekur të identifikonte aktivitete të reja për të cilat mund të interesohej
 • duke ushtruar rregullisht
 • duke ngrënë një dietë të ekuilibruar
 • duke kërkuar mbështetje nga familja ose miqtë
 • bashkimi me një grup mbështetës

 

Çfarë të bëni nëse një i dashur ka depresion të fshehur

Nëse një person i dashur duket se ka shenja depresioni të fshehur, përpiquni të flisni me ta për simptomat e tyre dhe të ofroni mbështetje dhe këshilla jogjyqësore.

 • duke i inkurajuar ata të kërkojnë trajtim
 • duke ofruar shoqërimin e tyre në takime
 • planifikimin e aktiviteteve të kënaqshme së bashku
 • duke ushtruar së bashku
 • duke i inkurajuar ata të shoqërohen me të tjerët

Njerëzit që kujdesen për dikë me depresion gjithashtu duhet të praktikojnë vetë-kujdes të mirë në mënyrë që të ruajnë mirëqenien e tyre mendore.

 

Marrja e ndihmës për depresionin

Njerëzit me simptoma të depresionit duhet të marrin në konsideratë të kërkojnë ndihmë nga një i dashur ose një profesionist i kujdesit shëndetësor, të tilla si një mjek ose psikoterapist. Burime të tjera ndihme për njerëzit me gjendje të shëndetit mendor dhe çrregullime të humorit përfshijnë faqen e internetit të ADAA dhe listën e grupeve të mbështetjes së Mental Health America.

 

Parandalimi i vetëvrasjes

 • Nëse njihni dikë në rrezik të menjëhershëm të vetë-dëmtimit, vetëvrasjes ose dëmtimit të një personi tjetër:
 • Telefononi 911 ose numrin lokal të urgjencës.
 • Qëndroni me personin derisa të vijë ndihma profesionale.
 • Hiqni çdo armë, ilaçe ose sende të tjera të dëmshme.
 • Dëgjoni personin pa gjykim.
 • Nëse ju ose dikush që e njihni po mendoni për vetëvrasje, një linjë telefonike për parandalimin mund t’ju ndihmojë. Linja Kombëtare e Parandalimit të Vetëvrasjes është në dispozicion 24 orë në ditë në 1-800-273-8255.

Përmbledhje

Jo të gjithë me depresion do të shfaqin simptomat tipike të trishtimit dhe dëshpërimit. Ndonjëherë, shenjat e vetme që një person mund të tregojë janë fizike, të tilla si lodhja, pagjumësia ose ndryshimet në peshë. Shenja të tjera të depresionit të fshehur mund të përfshijnë përdorimin e alkoolit ose drogës, veprimin nervoz ose të zemëruar dhe humbjen e interesit për aktivitete të këndshme si seksi dhe hobi. Njerëzit që shqetësohen se një i dashur ka depresion të fshehur duhet të përpiqen të flasin me ta për simptomat e tyre dhe duke ofruar mbështetje dhe këshilla jogjyqësore. Individët të cilët dyshojnë se kanë depresion duhet të marrin në konsideratë ta diskutojnë atë me një mik apo profesionist të shëndetit mendor. Ekzistojnë gjithashtu një numër organizatash që ofrojnë mbështetje për ata që merren me depresion.

 

Të fundit