HomeFokusShenjat e manipulimit psikologjik
spot_img

Artikuj të ngjashëm

Shenjat e manipulimit psikologjik

Edhe nëse jeni të rinj në manipulim, mund të jetë e vështirë të deshifroni sepse vetë manipuluesit janë të ndërlikuar. Ata e mbulojnë sjelljen e tyre të keqe me fjalë të këndshme ose të arsyeshme, ose përdorin me zgjuarsi fajin ose simpatinë. Ky lloj aktiviteti i trurit ju bën të injoroni instinktet tuaja sepse nuk mund të kuptoni se çfarë po bën personi, ose më keq, ju bën të besoni se është faji juaj, ose se gjithçka është në kokën tuaj. Për t’ju ndihmuar të zbuloni më mirë manipulimet psikologjike, ju sjellim pesë shenja:

 

  1. Ndjenja e fajit

Ata luajnë viktimën. Ata gjithmonë kanë një dozë të re faji gati për të ta ngjeshur. Këta njerëz do të thonë gjithçka për të marrë atë që duan, veçanërisht me një individ të kujdesshëm dhe të ndjeshëm. Shembull: “Ke të drejtë, nuk kemi nevojë për një makinë të re.  Megjithatë, unë nuk meritoj gjëra të reja, sepse jam një person i tmerrshëm”. Kështu që ata po presin që ju të prekeni dhe të ndryshoni mendje. Mos u shqetësoni për këtë: kujtojini atyre se janë të rritur dhe kanë nevojë dinë të menaxhojnë vendimet e tyre. Mos u trembni.

 

  1. Sarkazma

Ndërsa mund të duket humor i pafajshëm (ose i pakëndshëm), sarkazma është, për manipuluesin, një mënyrë e zgjuar për t’ju bërë të ndiheni inferiorë. Nuk është një fyerje e drejtpërdrejtë, por është njëlloj fyese. Ata do të përpiqen t’ju bëjnë të ndiheni të pasigurt nën maskën e humorit. Ata do të nxjerrin në pah stilin tuaj të veshjes, të metat tuaja dhe çdo gjë tjetër që mund të maskohet si një shaka. Nëse kjo ju shqetëson, njoftojini se komentet e tyre ju bëjnë të ndiheni jo rehat. Nëse vazhdoni të mos i respektoni, injoroni komentet e tyre sa më mirë që të mundeni ose ndaloni së kontaktuari me ta.

 

  1. Shpërthimet e zemërimit

Ky lloj manipuluesi do të ngrejë zërin për të kërkuar vëmendjen tuaj të plotë. Ai do ta përdorë këtë teknikë veçanërisht nëse personi tjetër mbetet i qetë sepse dëshiron një reagim. Fëmijët dhe të rriturit tregojnë këtë sjellje. Kur ata janë në humor të keq, të gjithë e dinë dhe personi është mjaft i aftë për t’i bërë të gjithë të tjerët ta ndiejnë atë, derisa të detyrohen të korrigjojnë gjendjen e keqe dhe të plotësojnë kërkesat. Mbi të gjitha, qëndroni të qetë. Kur ju humbisni durimin, ata fitojnë lojën e manipulimit. Mos u jepni atë që duan. Nëse nuk mund të qëndroni të qetë, largohuni.

 

  1. Specialistë në gjithçka

Kjo ndihmon manipuluesin të shfaqë një ndjenjë të superioritetit intelektual. Ata shpesh do të pretendojnë se janë ekspertë në pothuajse çdo fushë. Nëse thoni se pothuaj jeni kafshuar nga një gjarpër, ata komentojnë faktet, shpesh me frazën “shumica e njerëzve nuk e dinë, por …” dhe vazhdojnë t’ju tregojnë gjëra për të cilat nuk e keni vrarë mendjen kurrë. Nëse e ndryshoni temën në diçka tjetër, si blerja e një shtëpie, edhe ata dinë gjithçka që duhet të dinë për atë temë. Përdorni gjykimin tuaj më të mirë. Ndonjëherë më e mira që mund të bëni është të largoheni me edukatë.

 

  1. Ndarja e tepërt

E bëjnë këtë për t’ju bërë të ndiheni të veçantë: ata ju kanë zgjedhur për të hyrë në pjesët më të çmuara dhe më të prekshme të jetës tuaj. Por kini kujdes: ata gjithashtu mund të përpiqen të bëjnë presion mbi ju. Ky person dëshiron t’ju bëjë të ndiheni si shoku juaj më i mirë, por ata kanë shumë pak të bëjnë me ju dhe nevojat tuaja. Dëshirojnë që ju të ndiheni keq për ta, por gjithashtu t’ju bëjnë ju përgjegjës për ndjenjat tuaja.

Sa më shumë njerëz të ndjejnë keqardhje për ta, aq më mirë.  Mos luani lojën e tyre. Kjo do të thotë të përmbahesh nga të thënit të gjërave të tilla si “Ua, kjo duhet të jetë e vështirë për ty”. Nëse doni të thoni diçka, thjesht thoni “në rregull”. Pastaj injorojini ose largohuni.

Të fundit